23 Δεκεμβρίου 2015

Η Πόλη ασφυκτιά από τα δακρυγόνα

Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη
Μέχρι και σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης μεταφέρεται η επιχείρηση -η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών- που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές δυνάμεις για την εξάλειψη του PKK, με σταθερό πάντως επίκεντρο τα νοτιοανατολικά, όπου επικρατεί το κουρδικό στοιχείο.
Η συνοικία Γκαζιοσμάνπασα της Πόλης -θεωρούμενο προπύργιο της τουρκικής Ακροαριστεράς και του PKK- μετετράπη χθες σε πεδίο μάχης, όταν μονάδες της αντιτρομοκρατικής έκαναν έφοδο σε διαμέρισμα που εθεωρείτο «κρησφύγετο τρομοκρατών».

Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη AP Photo/Cagdas Erdogan
Η επιχείρηση, κατά την οποία υπήρξε ανταλλαγή πυρών, διήρκεσε μισή ώρα και έληξε με επίσημο απολογισμό δύο «τρομοκράτισσες» νεκρές και τέσσερις αστυνομικούς τραυματίες.Κατά τις αρχές, τα θύματα ήταν μέλη του PKK. Με ανάρτηση πάντως στο διαδίκτυο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα των Καταπιεσμένων (ESP) -το οποίο μάχεται υπέρ μιας «Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Βόρειου Κουρδιστάν»- ανέφερε ότι οι «δύο εκτελεσθείσες επαναστάτριες» ήταν δικά του μέλη.
Στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας εν τω μεταξύ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, η αιματοχυσία συνεχίζεται, η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας επεκτείνεται, ενώ καταγράφεται μαζικός εκτοπισμός αμάχων.

Σε χθεσινή έκθεση-καταπέλτη για την Αγκυρα, η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς αμάχους από τον περασμένο Ιούλιο στη νοτιοανατολική Τουρκία, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας και προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά, ενόσω κλιμακώνονται οι συγκρούσεις.Την ίδια ώρα, στα όρια της αποκλεισμένης συνοικίας Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ -θέατρο σφοδρών μαχών μεταξύ στρατού και PKK, όπου χθες ένας 16χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρες- χιλιάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατέκλυσαν διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους.
Γρήγορα όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας όταν επιχείρησαν να προσεγγίσουν ένα από τα οδοφράγματα και δέχτηκαν «βροχή» από δακρυγόνα.