23 Δεκεμβρίου 2015

ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΗΡΕ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΤΟΥΡ ΜΑΣ Καταλανικό πλήγμα στα σχέδια Ραχόι για κυβέρνηση

Η συμφωνία Οι δύο πλευρές στην Καταλονία συμφώνησαν σε «πάγωμα» των εξώσεων, πακέτο 270 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και «πάγωμα» επενδυτικών σχεδίων, καθώς και στην ανάλη
Την ώρα που τα ισπανικά κόμματα παίρνουν θέση στο... τραπέζι για έναν παρατεταμένο και δύσκολο γύρο διαπραγματεύσεων, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δέχτηκε, μετά την απώλεια της πλειοψηφίας, ένα ακόμα πλήγμα, αυτήν τη φορά από τους αυτονομιστές της Καταλονίας..
Η συμφωνία
Οι δύο πλευρές στην Καταλονία συμφώνησαν σε «πάγωμα» των εξώσεων, πακέτο 270 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και «πάγωμα» επενδυτικών σχεδίων, καθώς και στην ανάληψη της προεδρίας της Καταλονίας από τον Αρτούρ Μας (στη φωτογραφία με τον Μ. Ραχόι) Συγκεκριμένα, κι ενώ στην πρώτη απόπειρα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ο υποψήφιος πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, καταψηφίστηκε, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από το αριστερό CUP, οι δύο πλευρές κατέληξαν χτες σε προκαταρκτική συμφωνία για τον σχηματισμό περιφερειακής κυβέρνησης υπέρ της ανεξαρτησίας.

Μεταξύ όσων συμφώνησαν περιλαμβάνεται σχέδιο το οποίο προβλέπει «πάγωμα» των εξώσεων, πακέτο 270 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και «πάγωμα» επενδυτικών σχεδίων, καθώς και την ανάληψη της προεδρίας της Καταλονίας από τον Αρτούρ Μας. Το CUP θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία σε συνέδριο την Κυριακή.Η συμφωνία αυτή καθιστά το θέμα της Καταλονίας μείζον για τις συνομιλίες που θα έχουν τα πολιτικά κόμματα, καθώς μια συμμαχία της Κεντροαριστεράς χρειάζεται και τη στήριξη αυτονομιστικών αριστερών σχημάτων της Καταλονίας, ταυτόχρονα όμως μπορεί να αποτελέσει και το κυριότερο σημείο τριβής.Το Podemos τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την Καταλονία -αν και δεν επιθυμεί την απόσχιση-, ενώ οι Σοσιαλιστές δεν θέλουν δημοψήφισμα και τάσσονται υπέρ μιας συνταγματικής αναθεώρησης που θα δίνει περισσότερες εξουσίες στις περιφέρειες.Προς το παρόν πάντως, ο πρώτος που θα κληθεί να «κουνήσει το πιόνι» στη σκακιέρα των διαπραγματεύσεων είναι ο Ραχόι, που κάλεσε χτες «όσα κόμματα επιθυμούν τη σταθερότητα» σε συμφωνία για κυβέρνηση.

«Κόκκινες γραμμές»
Εβαλε όμως κάποιες «κόκκινες γραμμές», ανάμεσά τους και τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής, πράγμα που αποκλείει από τον κυβερνητικό συνασπισμό τους Podemos, ενώ παράλληλα έχει αρνηθεί να δηλώσει ανοιχτά με ποιους επιθυμεί να συνεργαστεί.Οι επιλογές του πάντως είναι περιορισμένες καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να παραμείνει στην εξουσία χωρίς την υποστήριξη του PSOE ή τουλάχιστον την αποχή του στη Βουλή κατά την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.Η Σουζάνα Ντίαζ, επικεφαλής της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών στην Ανδαλουσία, απέρριψε κάθε συζήτηση με το Λαϊκό Κόμμα λέγοντας πως το κόμμα «πρέπει να κρατήσει τον λόγο του και να καταψηφίσει μία νέα δεξιά κυβέρνηση».Και οι Σοσιαλιστές, που έχασαν πολλές ψήφους από το Podemos, δεν έχουν πολλές επιλογές: αν υποστηρίξουν τον Ραχόι φοβούνται ότι θα χάσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη όπως το... ΠΑΣΟΚ. «Πιστεύουμε ότι έχουν κατά νου τι συνέβη στο ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα που συμμετείχε στη δεξιά κυβέρνηση», δήλωσαν κύκλοι από την Deutsche Bank που θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο του «μεγάλου συνασπισμού».

Αλλά κι αν επιχειρήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με το Podemos και τους Καταλανούς αριστερούς εθνικιστές, πάλι μπορεί να χάσουν ψήφους από το κεντρώο τμήμα του κόμματος.
Επισήμως, πάντως, δεν έχουν πει τι θα κάνουν αν ο Ραχόι δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση και ο αρχηγός τους, ο Πέδρο Σάντσες, ήταν ο μόνος από τους τέσσερις ηγέτες που δεν μίλησαν στους δημοσιογράφους την επομένη των εκλογών.
Χρυσούλα Κατσαρού-ΕΘΝΟΣ