18 Δεκεμβρίου 2015

Πρόκληση από τουρκική φρεγάτα ανοιχτά των Κουκλιών

Σε κινητοποίηση οι Κυπριακές αρχές, καθώς τουρκική φρεγάτα προσέγγισε χθες νωρίς το απόγευμα το υπό κυπριακή σημαία και κυπριακής ιδιοκτησίας, ερευνητικό πλοίο "Flying Enterprise".
Το πλοίο με κυπριακή σημαία βρισκόταν περίπου 30 ναυτικά μίλια νότια της Πάφου, στο ύψος των Κουκλιών.



 Από τη φρεγάτα υποδείχθηκε προς τον καπετάνιο, ότι το σκάφος θα πρέπει να ζητήσει την άδεια των τουρκικών Αρχών για να επανέλθει στην περιοχή.Η πρόκληση σημειώνεται επειδή η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται  στην κυπριακή ΑΟΖ και η παρενόχληση έγινε στα όρια των τεμαχίων «1» και «7».

Στο σκάφος επέβαινε πλήρωμα κυρίως Αμερικανών και έχει ναυλωθεί από αμερικανική εταιρεία για να κάνει βυθομετρήσεις και χαρτογράφηση του βυθού για σκοπούς μελλοντικής πόντισης καλωδίων οπτικών ινών.Για τον σκοπό αυτό έχουν εκδοθεί όλες οι άδειες από τις κυπριακές Αρχές.



Το πλοίο ανήκει σε εταιρεία με βάση το λιμάνι Λεμεσού, την οποία ενημέρωσε αμέσως.

Η εταιρεία έδωσε οδηγίες να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες και να ακολουθήσει την προγραμματισμένη πορεία.Η φρεγάτα όμως συνέχισε να συνοδεύει  σε κοντινή πολύ απόσταση το ερευνητικό σκάφος.Για το συμβάν ενημερώθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών, που με τη σειρά του ενημέρωσε τις ΗΠΑ.http://www.ant1iwo.com/news/cyprus/article/225935/proklisi-me-tourkiki-fregata-anoihta-ton-kouklion/