18 Δεκεμβρίου 2015

Αλέξη τρέξε, μόνο έτσι θα κερδίσεις

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//FBD09BA603D3E965C7CBAA252E93E033.jpgΕπιφανείς επιχειρηματίες και κορυφαίοι επενδυτές εξέπεμψαν ένα μάλλον απρόσμενα αισιόδοξο μήνυμα για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, στο ετήσιο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη, πριν από δύο ημέρες. Η εξέλιξη προσφέρει μια ευκαιρία στην κυβέρνηση.Η στάση των μεγαλοεπενδυτών, που επηρεάζουν αγορές και διεθνή μέσα ενημέρωσης, μπορεί να κρίνει τις προοπτικές επιτυχίας της χώρας.Υποβοηθητικά για τη χώρα λειτουργεί το γεγονός ότι θεσμικοί που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών προφανώς προσβλέπουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας γιατί απλούστατα θα ωφεληθούν οι ίδιοι. Απώλεσαν σημαντικά κεφάλαια από τις προηγούμενες επενδύσεις τους και τώρα είναι φυσικό να εμφανίζονται αποφασισμένοι να στηρίξουν τις θέσεις τους.


Το σκηνικό είναι δύσκολο αλλά υπάρχει συνταγή εξόδου από αυτό. Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και κάθε θεσμικός εκπρόσωπος της Ελλάδας, να διαμηνύουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι έχει γίνει πλέον αντιληπτό πως δεν υπάρχουν άλλες επιλογές και πως η χώρα θα κάνει όλα όσα έχει δεσμευθεί να κάνει.

Στους ξένους επενδυτές υπάρχει, όντως, μεγάλη δυσφορία για τους χειρισμούς της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία, με τραγικό πρωταγωνιστή τον Γιάνη Βαρουφάκη, οδήγησε την οικονομία στο χείλος του γκρεμού. Αποτέλεσμα της αλλοπρόσαλλης αυτής συμπεριφοράς ήταν όσοι είχαν επενδύσει στην Ελλάδα να χάσουν κεφάλαια. Πάραυτα, εάν γίνουν τα σωστά βήματα και η κυβέρνηση περάσει γρήγορα τις δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δείχνουν έτοιμοι να τη στηρίξουν, υπό την έννοια ότι προτίθενται να επενδύσουν και πάλι στη χώρα.

Για μερικούς στην Ελλάδα που έχουν ίσως πληρέστερη εικόνα της κατάστασης, τα θετικά μηνύματα ακούγονται ως υπερβολικά, αλλά σημασία δεν έχει τι λένε αυτοί, αλλά τι βλέπουν και τι λένε οι ξένοι επενδυτές. Και αυτοί δηλώνουν έτοιμοι να δεχθούν το αφήγημα της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Τζον Πόλσον, επικεφαλής ενός εκ των σημαντικότερων funds του κόσμου, ο οποίος τόνισε ευθέως ότι πέρα από τις τράπεζες θα εξέταζε πρόσθετες επενδύσεις ανάλογα με την περαιτέρω πρόοδο που θα επιτυγχάνεται. Δήλωσε, μάλιστα, ενθαρρυμένος από την «υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τη σημερινή κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας», ενώ έχοντας την πικρή εμπειρία του παρελθόντος, υπενθύμισε τη σημασία που έχει να υπάρχει σταθερότητα στο πολιτικό πεδίο, καθώς αυτή «θα φέρει εμπιστοσύνη στην ελληνική ανάκαμψη».

Με δεδομένο αυτό το περιβάλλον, με τους ξένους επενδυτές να είναι απρόσμενα ενθαρρυντικοί και έτοιμοι να μπουν στην ελληνική αγορά, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να τρέξει. Αν την απασχολεί περισσότερο τι θα πουν κάποιοι στο εσωτερικό, τότε να καθυστερήσει, να παίξει ένα ανόητο και εθνικά επιζήμιο κατενάτσιο. Αν την ενδιαφέρει η ουσία, η ανάκαμψη της οικονομίας και ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, να τρέξει τις αλλαγές ως ένα ευρωπαϊκό κεντροαριστερό κόμμα.

Ο κ. Τσίπρας έχει το αναγκαίο κοινωνικό έρεισμα, αλλά σε αυτή τη συγκυρία, και την έμμεση στήριξη των επενδυτών. Καλώς ή κακώς η τραγική πραγματικότητα είναι πως εάν τα ίδια μέτρα έφερνε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή όποιος άλλος μη αριστερός σχηματισμός, θα καιγόταν η Αθήνα. Παραλογισμός; Προφανώς, αφού τώρα τα φέρνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια έναν μόνιμο παραλογισμό δεν ζούμε; Γιατί να ήταν διαφορετικά τα πράγματα τώρα;

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή τη φάση δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για να διορθωθεί αυτή η σάπια πλευρά του συστήματος.Αλλωστε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί την εξουσία και αναγκάζεται να διαχειρισθεί τα δύσκολα, ενηλικιώνεται και θα είναι πιο δύσκολο να επιστρέψει σε ανεύθυνες συμπεριφορές. Η υπεύθυνη και εθνικά ωφέλιμη συμπεριφορά αυτή τη στιγμή είναι η υπέρβαση των όποιων ιδεοληψιών και η κυβέρνηση να τρέξει. Ο,τι είναι να γίνει, να γίνει τώρα, γρήγορα. Οι επενδυτές περιμένουν. Η καθυστέρηση δεν θα φέρει λιγότερο επώδυνα μέτρα, απλά θα βουλιάξει τη χώρα.
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ