01 Νοεμβρίου 2015

Απέδωσε το στοίχημα του Erdogan

Απέδωσε το στοίχημα του Erdogan

Του Κώστα Ράπτη-Οι δημοσκόποι ηττήθηκαν, ο Erdoğan ενίκησε. Η επιμονή του Τούρκου προέδρου, μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τον Ιούνιο, να προκαλέσει νέες εκλογές, παρά να συγκατατεθεί στην προοπτική να μοιραστεί την εξουσία με κάποια άλλη πολιτική δύναμη, απέδωσε - ιδίως στο φόντο της ανασφάλειας που προκάλεσε η αναζωπύρωση της ένοπλης αντιπαράθεσης με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) τον Ιούλιο.
Έστω και αν απέδωσε πλήρως το εγχείρημα των κυβερνώντων να ταυτίσουν με την τρομοκρατία το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο τους στέρησε την αυτοδυναμία στην προηγούμενη αναμέτρηση, ο στόχος επετεύχθη δια της λεηλασίας των ψήφων του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και των μικρότερων κομμάτων που ούτως ή άλλως βρίσκονταν εκτός Κοινοβουλίου.

Έτσι, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 95% των εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το AKP το 49,4% των ψήφων, έναντι 40,9% τον Ιούνιο, και 316 έδρες (επί συνόλου 550) εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης.

τουρκια

Αντίθετα, το κεντροαριστερό κεμαλιστικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το οποίο οι δημοσκοπήσεις, εστιασμένες κυρίως στην εκλογική συμπεριφορά των αστικών κέντρων, έδειχναν να ενισχύεται, έμεινε στάσιμο στο 25,3% (από 25%), κατακτώντας 132 έδρες. Το τρίτο σε δύναμη Κόμμα εθνικιστικής Δράσης, το οποίο είχε αποφύγει την κυβερνητική σύμπραξη με το ΑΚΡ καλοκαίρι προσγειώθηκε από το 16,5% στο 11,97% (και τους 42 βουλευτές) και προφανώς εισέρχεται σε κρίση και αμφισβήτηση της ηγεσίας του Devlet Bahçeli. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στην εκλογική κυβέρνηση που συγκρότησε ο Ahmet Davutoğlu, συμπεριλήφθηκε μια "μεταγραφή” πρώτης τάξεως, ο Tuğrul Türkeş, γιος του ιστορικού ηγέτη των Τούρκων εθνικιστών Alparslan Türkeş.

Κάμψη της δύναμής του ακόμη και σε κουρδικές επαρχίες υπέστη το HDP, για το κοινοβουλευτικό μέλλον του οποίου παίχτηκε πραγματικό θρίλερ. Τελικώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το κόμμα της Αριστεράς εξασφαλίζει οριακά την είσοδό του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με ποσοστό λίγο πάνω από το όριο κοινοπουλευτικής εκπροσώπησης του 10%.

Νωρίτερα, ταραχές σημειώθηκαν στο Νιτγιάρμπακιρ ανάμεσα σε οπαδούς του HDP οι οποίοι πανηγύριζαν τις επιδόσεις του κόμματός τους και αστυνομικούς οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων.
ΤΟΥΡΚΊΑ

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα καθ' όλη την ημέρα της ψηφοφορίας στη νοτιοανατολική Τουρκία με πολλούς Κούρδους να ψηφίζουν δίπλα σε θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και "πολιτοφυλακές” φιλοκυβερνητικών χωρικών να εκφοβίζουν τους κατοίκους.