Η επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα τις επόμενες ημέρες είναι -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- αποφασισμένη.
Οι τραγικές εικόνες στις ακτές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, στις οποίες «δεν ξεβράζονται απλώς νεκροί πρόσφυγες, αλλά ο ίδιος ο ευρωπαϊκός πολιτισμός», όπως είπε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά το Μέγαρο Μαξίμου αποτελούν αφορμή για πανευρωπαϊκό συναγερμό και την άμεση λήψη αποφάσεων ώστε να αντιμετωπιστεί το ανθρωπιστικό δράμα του προσφυγικού.
«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αυτό το ανθρώπινο δράμα», είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Κουμουτσάκου στη Βουλή τονίζοντας ότι: «Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία και να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Ο ελληνικός λαός είναι φτωχός λαός αλλά πλούσιος σε ανθρωπιά. Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας στην ανθρωπιά. Μακριά από εμάς οι λογικές που θέλουν να κοστολογήσουν την ανθρωπιά».Δεν ήταν τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός σημείωσε για ακόμη μία φορά την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και για επιμερισμό της ευθύνης. Μάλιστα, για τη θέση της Ελλάδας σε αυτό το πολυσύνθετο σκηνικό τόνισε ότι καλείται να παίξει «τον ρόλο συνδετικού κρίκου ΕΕ και Τουρκίας και να μην παρακολουθεί απλά τη συζήτηση που διεξάγεται».
Τα επιχειρήματα
Το σίγουρο είναι ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ανεξέλεγκτη είσοδο προσφύγων τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά της. Γι' αυτό και ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα είναι υπέρ μίας συμπεφωνημένης διαδικασίας μετεγκατάστασης από την Τουρκία προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, δεν πρόκειται να αποδεχθεί εντός των ελληνικών συνόρων τη δημιουργία «γκέτο» για τη στέγαση των προσφύγων.Η ελληνική πλευρά θα κινηθεί άμεσα ώστε να τεκμηριώσει τα επιχειρήματά της έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ενθαρρυντικό το ότι ο Αυστριακός πρωθυπουργός Βέρνεν Φάιμαν, που βρέθηκε μαζί του στη Λέσβο, υπεραμύνθηκε της ανάγκης στιβαρής στήριξης των ελληνικών θέσεων από την Ευρώπη κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας σύμφωνα με πληροφορίες: «Αν το βλέπατε με τα μάτια σας, θα είχατε διαφορετική αντιμετώπιση της κατάστασης. Εγω το είδα...».
Οι ίδιες πληροφορίες διευκρινίζουν ότι με τα λόγια του ο κ. Φάιμαν δεν απευθυνόταν στη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία κάθε άλλο παρά επιθετική στάση είχε, αλλά στον Κροάτη συνάδελφό του ο οποίος διατύπωσε ακραίες θέσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος.Τη Λέσβο, ίσως και άλλα νησιά που υποδέχονται κύματα προσφύγων, θα επισκεφτεί με ελικόπτερο την προσεχή Πέμπτη ο Μάρτιν Σουλτς μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου έχει ζητήσει να αποκτήσει πλήρη εικόνα για όσα συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στα ελληνικά νησιά.Μάλιστα, έχει υπογραμμίσει στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι χρειάζεται στήριξη για την πολιτική διαχείριση του κορυφαίου ζητήματος, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παλέψει για μια ουμανιστική Ευρώπη και δεν θα κάνει πίσω λαμβάνοντας αποφάσεις που δεν συνάδουν με τις δικές του αρχές και αξίες.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει σαφή στρατηγική και δεν θα απομακρυνθεί από αυτήν στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εμφανίσουν αντιστάσεις σε σχέση με την υποδοχή των προσφυγικών ροών.Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η απόφασή του να διατηρήσει ουμανιστική στάση θα βρει σύντομα και άλλους υποστηρικτές από την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια, ειδικά σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις... Σε κάθε περίπτωση, ο χείμαρρος του προσφυγικού φαίνεται ότι περιορίζει τα σενάρια περί Grexit, στα οποία εντρυφούσαν -και- ευρωπαϊκοί κύκλοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα.Και αυτό γιατί Ευρωπαίοι πολιτικοί αναφέρονται όλο και πιο συχνά πλέον στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην εξασφάλιση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ