30 Νοεμβρίου 2015

Κοτζιάς: “Ολική και πραγματική λύση του Κυπριακού, θέλει η Ελλάδα”


Greek Foreign Minister Nikos Kotzias (L) and Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif (R) speak during a joint press conference in Tehran, Iran. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Εκτενή αναφορά στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για λύση «χωρίς το βάρος της ντροπής» να κατέχεται το νησί και, κατ’ επέκταση, έδαφος της ΕΕ» από τρίτη δύναμη, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας από την Τεχεράνη.Χαρακτήρισε «κομβική» τη σχέση της Ελλάδας με την Κύπρο, και τόνισε πως η Αθήνα πιστεύει, επιθυμεί και στηρίζει «μια Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη, κυρίαρχη, μια Κύπρο ομοσπονδιακή χωρίς το βάρος της ντροπής τρίτη δύναμη να κατέχει εδάφη της μεγαλονήσου και κατά προέκταση της ΕΕ».
Το γενεσιουργικό πρόβλημα του Κυπριακού προβλήματος, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς, είναι η παράνομη κατοχή του Βόρειου τμήματος από την Τουρκία. Και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην παρουσία 39.000 τουρκικών στρατιωτών που σημαίνει, πρόσθεσε, πως αντιστοιχεί ένας Τούρκος στρατιώτης για κάθε οικογένεια στην κατεχόμενη Κύπρο.

«Θέλουμε μια ολική και πραγματική λύση του κυπριακού. Με κανένα, όμως, τρόπο δεν θέλουμε μια εικονική λύση για να κοροϊδευόμαστε. Ούτε από την άλλη θέλουμε να γίνουμε φυλακισμένοι της ιστορίας. Για αυτό στηρίζουμε μια πραγματική, ουσιαστική λύση. Υποστηρίζουμε τις δικοινοτικές συνομιλίες. Επιθυμούμε να τελειώνουμε με το στάτους των εγγυητριών δυνάμεων. Σε μια Κύπρο μέλος της ΕΕ δεν χρειάζονται ξένοι στρατοί. Εξάλλου τι σόι λύση είναι αυτή που τάχα επιβάλλει την εξακολούθηση της παρουσίας τους;», είπε στην ομιλία του ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Κι ανάφερε περαιτέρω ότι στις συναντήσεις του με τους Τούρκους ομολόγους του φροντίζει πάντα να τους προτείνει «να εργαστούμε συστηματικά για λύση του κυπριακού», εξηγώντας τους ότι αυτό σημαίνει τερματισμό της κατοχής και των παραβιάσεων των εγγυητριών δυνάμεων.«Η Τουρκία – πρόσθεσε – είναι η μεγάλη γείτονας μας στα ανατολικά μας. Μια χώρα με πολλά κοινά στην κουλτούρα και την πρόσφατη ιστορία. Καλά και αδύναμα. Πρέπει να συμβιώσουμε. Να διαμορφώσουμε συνθήκες συνεργασίας. Η λύση του Κυπριακού και ο τερματισμός κάθε διάθεσης παρεμβάσεων ή απειλών θα απελευθερώσει πολλαπλές δυνάμεις συνεργατικές ανάμεσα στους δύο λαούς».

Στην συνέχεια, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έδωσε μια σφαιρική εικόνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.Τόνισε ότι μεγάλη σημασία έχει η ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, και εξήγησε ότι η ανάδειξη αυτή θα εξισορροπεί την απώλεια ισχύος που έχει η χώρα στον οικονομικό τομέα λόγω της επταετούς οικονομικής κρίσης, και θα διασφαλίζει νέες δυνατότητες για την οικονομική και κοινωνική πολιτική.Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στη Δύση/ΕΕ και σε αναδυόμενες χώρες όπως το Ιράν, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου ο κόσμος βιώνει μεγάλες αλλαγές και μετακινήσεις του κέντρου βάρους του, τόνισε.

«Έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά μιας χώρας που μπορεί και οφείλει κανείς να εμπιστεύεται» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μολονότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα στην ΕΕ «δεν υπήρξε αποικιακή δύναμη, όπως η πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ (19 από τα 28) και δεν ασκεί με κανένα τρόπο (νέο)αποικιακή πολιτική, γεγονός που της προσδίδει τον ειδικό της ρόλο ως ένα ρόλο διαμεσολάβησης ανάμεσα στην ΕΕ και τον αναδυόμενο κόσμο».

Για το προσφυγικό ανέφερε ότι στην Ελλάδα πέρασαν τους τελευταίους 7 μήνες 640.000 πρόσφυγες, μέσα από 6 νησιά που έχουν 92.000 πληθυσμό. «Δηλαδή επτά φορές λιγότερο πληθυσμό. Υπάρχουν και μικρά νησιά όπως η Σύμη και το Αγαθονήσι στα οποία οι πρόσφυγες που πέρασαν ήταν αντίστοιχα 17 και 19 φορές περισσότεροι του ντόπιου πληθυσμού».

Το προσφυγικό, όπως τόνισε, είναι ένα πρόβλημα κλειδί για την Ελλάδα, για όλη την ΕΕ. «Είναι ανάγκη να βρούμε άμεσα λύσεις. Το πιο αποφασιστικό βήμα είναι η ειρήνευση στην ίδια τη Συρία και το Ιράκ. Η ανοικοδόμηση αυτών των δύο κρατών για τα οποία θα απαιτηθούν πολλά δισεκατομμύρια δολαρίων. Η σταθερότητα του θεσμικού συστήματος με την συμφωνία για ένα νέο δημοκρατικό σύνταγμα, τις συνομιλίες ανάμεσα στις διαφορετικές πλευρές, τη διεξαγωγή έντιμων εκλογών».

Στην αρχή της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην μακραίωνα σχέση των δύο λαών, συνδέοντάς το με την σύγχρονη εποχή.
«Ελλάδα και Ιράν συνδέονται με τουλάχιστον 4.000 χρόνια κοινή ιστορία και ανταλλαγή στοιχείων πολιτισμού. Είναι δύο χώρες και λαοί που συμπορεύτηκαν μέσα στην ιστορία. Δοκίμασαν όλες τις μορφές συνύπαρξης και μη συνύπαρξης. Δεν έγιναν φυλακισμένες της ιστορίας. Δεν ζουν στο παρελθόν, αλλά διδάσκονται από αυτό, είναι αισιόδοξες για το μέλλον. Στοιχείο του κοινού μας μέλλοντος στην εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι η αξιοποίηση της ιστορίας ως καραβίσιο πανί που θα μας πάει στο αύριο», είπε.

Και κλείνοντας, ο κ. Κοτζιάς συνόψισε τις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής:
«Συνολικά η εξωτερική μας πολιτική είναι μια δημοκρατική πολιτική. Με θετική ενέργεια και πρωτοβουλίες. Η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική είναι μια πολιτική ενεργητική, υπεύθυνη. Δεν θέλει να χωρίζει αλλά να ενώνει. Δεν θέλει να υποτάσσεται στο παρελθόν αλλά να το αξιοποιεί για το αύριο».
Χρήστος Μιχαηλίδης, ΚΥΠΕ, Αθήνα