15 Νοεμβρίου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ: "Μην κάνεις τώρα αυτό το ταξίδι"! Εισηγήσεις για αναβολή

Image
Το κλίμα σ΄ όλη την Ευρώπη είναι βαρύ,μετά από την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι. Το θέμα των προσφύγων παίρνει πλέον διαστάσεις σ΄ ότι έχει να κάνει με την αντιμετώπισή του. Οι φωνές που θα απαιτήσουν “σκληρότερα μέτρα” και αποτελεσματικότερη φύλαξη συνόρων θα πολλαπλασιστούν και θα γίνουν εντονότερες. Σ΄ αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεταθ να αναχωρήσει σε λίγα 24ωρα για την Άγκυρα. Οι εισηγήσεις που του ζητούν να αναβάλλει την επίσκεψη είναι πολλές . Οι πληροφορίες προσμετρούν ακόμη και τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά σ΄ αυτούς που έχουν επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα αυτού του ταξιδιού τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο ίδιος δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο .
Όλες οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την προώθηση αναλύσεων προς το πρωθυπουργικό γραφειο είναι αρνητικές γι΄ αυτό το ταξίδι. Τα επιχειρήματά τους δεν είναι σοφιστείες αλλά στηρίζονται στη λογική. Η Τουρκία των Ερντογάν-Νταβούτογλου έχει αυτή τη στιγμή την εύνοια της δύσης και ειδικά της Γερμανίας. Βερολίνο και Βρυξέλλες πίστευαν τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ ότι η “παράταση παραμονής” προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία έναντι δις ευρώ και υποσχέσεων για επιτάχυνση των ευρωπαϊκών ενταξιακών διαδικασιών θα ανακούφιζε από τον πονοκέφαλο του μεταναστευτικού.

Ο Ερντογάν έχει μαεστρικά παζαρέψει τη θέση της χώρας του και αυτό που ζητά είναι να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να πετύχει ότι πολλοί προκάτοχοί του δεν κατάφεραν. Ένα πρώτο στάδιο συνδιαχείρισης του Αιγαίου με μανδύα ανθρωπιστικό.

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι αρνούνται προς το παρόν να εξετάσουν ακόμη και τις σοβαρές οικονονικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα.

Τι μπορεί να περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον Νταβούτογλου εκτός από πιέσεις για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο και άνοιγμα του Έβρου στους μετανάστες;

Το μεν πρώτο ο Έλληνας πρωθυπουργός το γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί καν να το συζητήσει. Για τον Έβρο αν το άνοιγμα γίνει με προϋποθέσεις μπορεί και να λειτουργησει θετικά.

Όμως οι Τούρκοι στην ατζέντα τους δεν έχουν μόνο το προσφυγικό . Στο Κυπριακό πιέζουν για “λύση” .

Kαι ανάμεσα στ΄ άλλα είχαμε και την ανάρτηση του κειμένου του αρχηγού του τουρκικού ναυτικού με την οποία αμφισβητεί ανοιχτά τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Τι κλίμα υπάρχει στην Τουρκία
Παρατηρώντας τα δημοσιεύματα των φιλικών προς την κυβέρνηση Νταβούτογλου εφημερίδων διαπιστώνεται ότι όσο πλησιάζει η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, τόσο γίνεται πιο έντονη η τάση για διαμόρφωση κλίματος με προφανή στόχο την απόκρυψη των τεράστιων ευθυνών της Τουρκίας όσον αφορά το προσφυγικό, παρά τους συνεχείς κομπασμούς των υπευθύνων ότι διαθέτουν όλα τα μέσα για τον αποτελεσματικό έλεγχο των δυτικών παραλίων. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια μετακίνησης των ευθυνών σε Ελλάδα και ΕΕ .


H MILLIYET αναφέρεται σε «Σχέδιο της Ε.Ε. να πείσει τον Τσίπρα να συμφωνήσει με την Τουρκία». Στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται λόγος για έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο διανεμήθηκε στις αντιπροσωπείες ορισμένων κρατών-μελών, κατά την Σύνοδο για το προσφυγικό στη Μάλτα και εξηγεί πώς θα πείσουν την Αθήνα στο ζήτημα των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο μεταξύ των Λιμενικών Αρχών Ελλάδας, Τουρκίας. Στο έγγραφο παρουσιάζονται οι προτάσεις για το πώς θα πεισθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός  να υπογράψει το κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία.

Η HURRIYET DAILY NEWS αναφέρει ότι σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου ευρωπαίου αξιωματούχου, η Τουρκία και η ΕΕ έχουν συμφωνήσει για το σχέδιο δράσης για τους πρόσφυγες, που θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, μετά την απαραίτητη έγκριση από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι η αρχική συμφωνία εξασφαλίστηκε κατά τις μακρές συναντήσεις μεταξύ του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τίμερμανς με υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους που έλαβαν χώρα στις 11 Νοεμβρίου στην Άγκυρα. Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν θα συζητήσει τις εξελίξεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της συνόδου των G-20, καθώς και τη δυνατότητα για μια Σύνοδο Τουρκίας-Ε.Ε. τον Δεκέμβριο με κύρια θεματική τη συμφωνία για το προσφυγικό.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Τουρκία θα συνεχίσει να προσφέρει καταφύγιο στο έδαφος της στους πρόσφυγες έναντι οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε., ενώ, επίσης, σχεδιάζεται η ‘αναθέρμανση’ των ενταξιακών συνομιλίων, με το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων και την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν. Έναντι αυτών, η Τουρκία θα ξεκινήσει την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής για τους μετανάστες.

Η AKSAM δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα φωτογραφίες των σορών πνιγμένων μεταναστών από το νεκροτομείο της Σάμου και κατηγορεί την Ελλάδα με τη φραση «Ασυνείδητος γείτονας».συμπληρώνοντας ότι τα πτώματα είναι στοιβαγμένα εδώ και βδομάδες στο νεκροτομείο προκειμένου να μεταφερθούν για αυτοψία.
http://www.onalert.gr/stories/tsipras-sti-tourkia-min-kaneis-tora-ayto-to-taxidi/46162?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=onalert.gr