Ενδεικτικές της απομόνωσης του Ερντογάν είναι οι αποστάσεις που κρατούν απέναντί του η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ αλλά και η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα: Στην όποια πολιτική συμβιβαστική λύση στη Συρία δεν υπάρχει ρόλος και θέση για την Τουρκία. Αν ο Ερντογάν κήρυξε τον πόλεμο στο ΡΚΚ για να εμποδίσει το φιλοκουρδικό HDP ως τέταρτο κόμμα και να στερήσει από το ΑΚΡ την αυτοδυναμία, το ερώτημα που τίθεται είναι μετά την τρομοκρατική ενέργεια του Σαββάτου πόσο και με ποιον τρόπο ακόμη θα κλιμακωθεί η ένταση όσο πλησιάζουν οι εκλογές της 1-11-2015.
Το πιο πιθανό είναι, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, ότι η αυτοδυναμία είναι αδύνατη, με τη χώρα να βαδίζει προς τις κάλπες εν μέσω βίαιων επιθέσεων -παρά την εκεχειρία στην οποία προχώρησε το ΡΚΚ-, σκληρής καταστολής και διαμαρτυριών στο εσωτερικό και εμπλοκών στα όρια του θερμού επεισοδίου με την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας. Ενα είναι βέβαιο: Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να παραμείνει πρόεδρος χωρίς εκτελεστικές υπερεξουσίες και πλέον δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή κοινοβουλευτικής και συνταγματικής νομιμότητας που θα τον σταματήσει.
Κλεισμένος στη χλιδή του προεδρικού ανακτόρου, ο Ερντογάν ξέρει πολύ καλά ότι χωρίς απόλυτη εξουσία θα αρχίσει η αποδυνάμωσή του, καθώς και ότι με τα σημερινά δεδομένα μόλις βρεθεί εκτός εξουσίας θα αντιμετωπίσει αμέτρητες δικαστικές διώξεις, που ξεκινούν από τη διαφθορά στο στενό του περιβάλλον και φθάνουν σε μαφιόζικες προβοκάτσιες.
Μέρα με τη μέρα, ο Ερντογάν θυμίζει τον Μεντερές στα τελευταία δύο χρόνια της παντοδυναμίας του από το 1958 μέχρι το 1960, με την επισήμανση ότι ο επί δεκαετία πρωθυπουργός δεν εξήγαγε τους τυχοδιωκτισμούς του εκτός συνόρων.
kapopoulos@pegasus.gr