12 Οκτωβρίου 2015

Να προσέξουμε ιδιαίτερα την κρίση στην Τουρκία

Abdullah Öcalan
Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση αποσταθεροποίησης της Τουρκίας, μετά την πρωτοφανή επίθεση στην καρδιά της Αγκυρας, με θύματα πάνω από 100 φιλειρηνικούς Κούρδους και Τούρκους διαδηλωτές. Είναι άγνωστο πώς θα κυλήσουν οι επόμενες μέρες στη γειτονική χώρα ως τις επαναληπτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Οι οποίες, ως φαίνεται, θα διεξαχθούν σε συνθήκες οιονεί στρατιωτικού νόμου όχι μόνο στις νοτιοανατολικές επαρχίες, αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια. Γεγονός παραμένει ότι, είτε δρώντας αυτόνομα είτε ως μακρύ χέρι του τουρκικού «βαθέος κράτους», ο ISIS δυναμιτίζει τις προσπάθειες ειρήνευσης στο Κουρδικό, δικαιολογώντας τη συνέχιση των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού εναντίον του ΡΚΚ, την ώρα που Ρώσοι και Αμερικανοί κάνουν στρατιωτική επίδειξη στη Συρία.
Σε αυτό το περιβάλλον κλιμακούμενης και ασύμμετρης αστάθειας – που θα μπορούσε να επιταθεί από μια κρίση της εξασθενημένης τουρκικής οικονομίας– η χώρα μας οφείλει να έχει τα μάτια της ορθάνοιχτα, κάνοντας ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα.

Όταν η μεγαλύτερη εφημερίδα της Τουρκίας, η αντιπολιτευόμενη «Χουριέτ», διαπιστώνει ανήσυχη πως η –άλλοτε ευρωπαΐζουσα– Τουρκία μετατρέπεται σταδιακά σε καθαρά μεσανατολική χώρα, με την πρωτεύουσά της να θυμίζει Βαγδάτη και Δαμασκό, τότε κι εμείς θα πρέπει να έχουμε διπλά τον νου μας.

Το κοκτέιλ διμερών προβλημάτων είναι βασικά το ίδιο (διεκδικήσεις στο Αιγαίο, Θράκη, Κύπρος) αλλά εμπλουτισμένο με εκρηκτικά υλικά, όπως η μετανάστευση και η θεμελιακή εσωτερική διαμάχη στην Τουρκία για τη μορφή της λύσης του Κουρδικού.

Δεν είναι σίγουρο αν το τουρκικό κατεστημένο θα επιχειρήσει κι αυτή τη φορά να εξάγει τα προβλήματά του προς δυσμάς, κατά την κλασική συνταγή. Ακόμη όμως κι αν δεν έχει τέτοια πρόθεση, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη καλό θα είναι να μην πιαστούν αδιάβαστοι αν –ο μη γένοιτο– ανοίξει ξαφνικά μια «μαύρη τρύπα» στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ. Από το 1923 και μετά κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Να όμως που η αναδιάταξη της Μέσης Ανατολής που επιχειρούν οι Μεγάλες Δυνάμεις αναγέννησε εκ της τέφρας του το Ανατολικό Ζήτημα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ