17 Σεπτεμβρίου 2015

Αβάσιμες υποψίες για διείσδυση του ISIS στην Ε.Ε.

Εξονυχιστικές έρευνες διεξάγονται στα γερμανικά σύνορα.
ΠΑΡΙΣΙ. «Γελοία» χαρακτήρισε ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής αντικατασκοπείας (DGSE), Αλέν Σουέ, την ανησυχία ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες μπορεί να βρίσκονται μεταμφιεσμένοι τζιχαντιστές. «Η θεωρία αυτή μπάζει. Δεν έχει κανένα νόημα, με επιχειρησιακούς όρους, να πάρει μια οργάνωση το ρίσκο αυτό», είπε ο Σουέ, προσθέτοντας ότι αν το ISIS ήθελε να στείλει μαχητές από τη Συρία στην Ευρώπη «μπορεί να τους στείλει με αεροπλάνο, με ένα ωραίο εισιτήριο και ένα ωραίο διαβατήριο και όλα εντάξει». Ο Σουέ υποστήριξε ότι η οργάνωση «μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρει τρεις ανόητους στις εργατικές πολυκατοικίες για να κάνουν τις επιθέσεις της».
Στην επισήμανση ότι οι περισσότερες επιθέσεις τζιχαντιστών στην Ευρώπη γίνονται από ανθρώπους με ευρωπαϊκά διαβατήρια, προχώρησε ο αναλυτής Μάθιου Χένμαν, του Ινστιτούτου IHS Jane’s Terrorism and Insurgency Centre. «Η ανησυχία (περί διείσδυσης τζιχαντιστών) είναι, από μία άποψη, πολύ θεμιτή, αλλά το βασικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι στο πλευρό της οργάνωσης πολεμάει μεγάλος αριθμός ανθρώπων με ευρωπαϊκό διαβατήριο, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν με συμβατικό τρόπο», εξήγησε ο Χένμαν.

Ο Βρετανός αναλυτής σημείωσε, ωστόσο, ότι αν ταξιδέψουν με συμβατικά μέσα μπορεί να αποκαλυφθούν, ενώ είναι αδύνατο να ελέγξει κανείς αν οι πρόσφυγες έχουν δεσμούς με κάποια οργάνωση. «Αυτή είναι μία από τις πιο μεγάλες ανησυχίες των ευρωπαϊκών υπηρεσιών αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Υψηλόβαθμο στέλεχος των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε, τηρώντας την ανωνυμία του, ότι «είναι αλήθεια ότι οι τζιχαντιστές ταξιδεύουν όλο και περισσότερο διά ξηράς για να μην εντοπιστούν», αλλά από την άλλη πλευρά, έχουν «τα οικονομικά μέσα» να ταξιδέψουν αθόρυβα, αποφεύγοντας τα καραβάνια των προσφύγων. «Σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αναμειγνύονται τζιχαντιστές με τους πρόσφυγες», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Βρετανός αναλυτής Χένμαν υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή «όλες οι μεγάλες ισλαμιστικές ομάδες στη Συρία και στο Ιράκ εστιάζουν την προσοχή τους στο να πολεμήσουν εκεί και, τουλάχιστον δημοσίως, περιορίζονται στο να καλούν όσους υποστηρικτές τους δεν μπορούν να μεταβούν στο Ιράκ ή στη Συρία να κάνουν επιθέσεις στις χώρες τους, αντί να στέλνουν κόσμο από το Ιράκ και τη Συρία στην Ευρώπη».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ