Λευκωσία: Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος Ομέρ Καλιοντζί επιβεβαίωσε την ύπαρξη διαφωνιών που έχουν προκύψει μεταξύ του ψευδοκράτους και της Άγκυρας για τη διαχείριση του νερού που θα μεταφερθεί στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου από την Τουρκία.Ο Καλιοντζί ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμά τους. «Αυτό που ξέρω είναι ότι επιμένουμε στη θέση μας. Ζητάμε όπως ότι το νερό πρέπει να διοικείται από εμάς» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Υπενθυμίζεται συναφώς ότι  η Τουρκία, η οποία έχει δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να υλοποιηθεί το «έργο του αιώνα» (όπως χαρακτηρίζεται), επιθυμεί όπως η διανομή και η μεταφορά του νερού αναληφθεί από τουρκική ιδιωτική εταιρεία.Η Τουρκία επιθυμεί, κι αυτό το κατέστησε σαφές προς το κατοχικό καθεστώς, τη σύσταση ιδιωτικής εταιρείας, η οποία θα στελεχώνεται από ειδικούς, προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη διανομής του νερού που θα μεταφέρεται στα κατεχόμενα μέσω αγωγών.

Οι λεγόμενοι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους, από την πλευρά τους, αντιδρούν στις επιθυμίες της Τουρκίας και θέλουν όπως αυτοί αναλάβουν τη διοίκηση του νερού. Θεωρούν πως τη διαχείριση  πρέπει να αναλάβει ο λεγόμενος Οργανισμός Ύδατος», που θα συσταθεί από το ψευδοκράτος και την ευθύνη θα έχουν τα λεγόμενα δημαρχεία.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Τουρκία έχει εξαγγείλει πως το έργο θα ολοκληρωθεί στις 29 Οκτωβρίου. Βεβαίως η ημερομηνία αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί τελεσίδικη, καθώς διάφορα προβλήματα και εμπόδια έχουν πολλές φορές στο παρελθόν αναβάλει την έναρξη του έργου μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος