17 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ρωσία επιβεβαιώνει πιθανή κατασκευή βάσης


Δεν θα φύγει από την εξουσία παρά μόνο ύστερα από νέες εκλογές, διεμήνυσε ο Μπασάρ Ασαντ, εν μέσω σεναρίων που ήθελαν τη Μόσχα να έχει προτείνει στη Δύση την «κομψή» απομάκρυνσή του.
Επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, την επίμονη φημολογία πολλών δυτικών μέσων ενημέρωσης κατά το τελευταίο δεκαήμερο, η Ρωσία για πρώτη φορά χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατασκευάσει αεροπορική βάση στη Συρία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπαρχηγός του ρωσικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, Νικολάι Μπογκντανόφσκι, δήλωσε από το Νοβοσιμπίρσκ: «Δεν υπάρχουν παρόμοια σχέδια ακόμη. Ωστόσο, οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον».Η δήλωση Μπογκντανόφσκι προβλήθηκε ως πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS κάτω από τον τίτλο «Ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν αποκλείει τη δημιουργία ρωσικής αεροπορικής βάσης στη Συρία». Το ίδιο τηλεγράφημα, αναφερόμενο σε δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζον Ερνεστ, περί αποστολής ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, σχολίαζε: «Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν κατ’ επανάληψη ότι υπάρχουν Ρώσοι ειδικοί στη Συρία, οι οποίοι βοηθούν τον συριακό στρατό στη χρήση των όπλων και του υλικού που προμηθεύει η Ρωσία».

Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει ήδη στείλει επτά τεθωρακισμένα άρματα μάχης για τη φύλαξη του στρατιωτικού αεροδρομίου της Λατάκειας, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί η ρωσική βάση. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσταλεί ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη ή ελικόπτερα.
Η ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας που στέλνει η Μόσχα στη Δαμασκό έχει θορυβήσει το Ισραήλ. Οπως έγινε γνωστό χθες από την Ιερουσαλήμ και επιβεβαιώθηκε από το Κρεμλίνο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επισκεφθεί την ερχόμενη Δευτέρα τη ρωσική πρωτεύουσα, όπου θα συζητήσει με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το συριακό πρόβλημα.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου ανησυχεί ιδιαίτερα για τη φημολογούμενη παράδοση εξελιγμένων αντιαεροπορικών πυραύλων SA-22 στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Αν και δυτικοί αξιωματούχοι δέχονται τη διαβεβαίωση της Μόσχας ότι τα εν λόγω όπλα θα τα χειρίζονται μόνο Ρώσοι στρατιωτικοί, το Ισραήλ ανησυχεί μήπως φτάσουν οι εξελιγμένοι πύραυλοι στα χέρια της φιλοϊρανικής, σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ, ενός από τους ισχυρότερους στο πεδίο της μάχης εχθρούς του ισραηλινού κράτους στην περιοχή. Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο διέψευσε δηλώσεις του πρώην προέδρου της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάρι, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, το 2012, για μια «κομψή απομάκρυνση» του προέδρου Ασαντ από την εξουσία, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση από τη Δύση, η οποία πίστευε, εκείνη την εποχή, ότι οι μέρες του συριακού καθεστώτος ήταν μετρημένες. «Η Ρωσία δεν ανακατεύεται σε αλλαγές καθεστώτων. Το να προτείνουμε να φύγει κάποιος –κομψά ή όχι– είναι κάτι που ουδέποτε κάναμε ως χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος ο Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, δήλωσε ότι «ήρθε στην εξουσία με τη θέληση του λαού, μέσω εκλογών, κι αν φύγει, θα φύγει όταν ο λαός το απαιτήσει». Ο Σύρος πρόεδρος δεν παρέλειψε να κατηγορήσει εκ νέου τη Δύση για την «υποστήριξη της τρομοκρατίας», στη συριακή κρίση, γεγονός που προκάλεσε, κατά την κρίση του, το προσφυγικό κύμα που πλήττει την Ευρώπη.
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ