17 Σεπτεμβρίου 2015

Κροατία: Ένας νεκρός πρόσφυγας σε συγκρούσεις με την αστυνομία στα σύνορα με την Σερβία – Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 23 Σεπτεμβρίου

http://i.cbc.ca/1.3231639.1442473751!/fileImage/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/original_620/sid-refugees-sept-17.jpgΟι συγκρούσεις με την κροατική αστυνομία στα σύνορα της χώρας με την Σερβία στοίχισαν τη ζωή σε έναν πρόσφυγα, μετέδωσαν την Πέμπτη μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό 24.hu, μια μεγάλη ομάδα προσφύγων έφτασε σήμερα στα σύνορα Σερβίας – Κροατίας στην πόλη Σιντ.
Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι πρόσφυγες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν θέσεις στο τρένο που διέθεσαν οι κροατικές αρχές για να μεταφέρει την ομάδα των προσφύγων.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, αρκετοί πρόσφυγες τραυματίστηκαν στη συμπλοκή, ενώ ένας από τους πρόσφυγες διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Σε επιφυλακή ο στρατός
Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να είναι σε ετοιμότητα ώστε, αν χρειαστεί, να προστατεύσουν τα εθνικά σύνορα από την παράνομη μετανάστευση, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina.
Στη μεθοριακή πόλη Τοβάρνικ, όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλοί από αυτούς, εκατοντάδες μετανάστες ξέφυγαν από την επιτήρηση της κροατικής αστυνομίας και προσπαθούν να συνεχίσουν την πορεία τους με τα πόδια, περπατώντας πλάι στις σιδηροδρομικές γραμμές ή μέσα από τα χωράφια, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Ρόυτερς.
«Θέλουν να μας πάνε σε στρατόπεδα, αλλά εμείς δεν το θέλουμε αυτό», είπε ένας άνδρας που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του.
Απειλεί να κλείσει τα σύνορά της
Η Κροατία θα κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία αν άλλοι 8.000 μετανάστες περάσουν στη χώρα —το νεώτερο μέλος της Ε.Ε— μέσα σε μία ημέρα, προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Όστογιτς.
Σύμφωνα με τον Όστογις, δεν υπήρχε λόγος για τους μετανάστες που συνεχίζουν να έρχονται να ζητήσουν προστασία καθώς η Κροατία δεν έχει τις δυνατότητες για να τους δεχτεί.
«Η Κροατία δεν ενδιαφέρεται να γίνει μια χώρα όπου οι μετανάστες θα αναζητήσουν αυτά που μπορούν να βρουν σε άλλες χώρες όπου βρίσκονται τώρα», είπε ο υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία, το πρωί της Τετάρτης, περίπου 9.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Κροατία.
Ουγγαρία: Κατάσταση κρίσης και στα σύνορα με την Κροατία
Εκτός από την περιοχή στα σύνορά με τη Σερβία, η Ουγγαρία αποφάσισε να επεκτείνει την κατάσταση κρίσης που έχει κηρύξει και στα σύνορά της με την Κροατία, λόγω της αυξημένης εισόδου προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα που εφαρμόζει το Ζάγκρεμπ για την αντιμετώπιση της κατάστασης κατέρρευσε μέσα σε μία ημέρα, ενώ το υπουργείο έχει καλέσει τον πρεσβευτή της Κροατίας στη Βουδαπέστη για να του ζητήσει εξηγήσεις.
Ο Σιγιάρτο κατηγόρησε την Κροατία ότι απέδειξε πως δεν ήταν έτοιμη να ενταχθεί στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης του Σένγκεν για πολλά χρόνια ακόμη.
Φινλανδία «Ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα με τη Σουηδία, αλλά όχι φράχτες»
Η Φινλανδία θα πρέπει να εντείνει τους ελέγχους της στα σύνορά της με τη Σουηδία, λόγω της αυξημένης εισροής Ιρακινών που ζητούν άσυλο στη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη από το Ελσίνκι, ο υπουργός Εσωτερικών Πέτερι Όρπο από το Ελσίνκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο , όσοι δεν έχουν χαρτιά θα οδηγούνται σε κέντρο κοντά στα σύνορα με τη Σουηδία.
Οι φινλανδικές αρχές υπολογίζουν ότι φέτος θα υποδεχτούν 25.000-30.000 αιτούντες άσυλο, αριθμό επταπλάσιο ή και οκταπλάσιο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Πάντως το Ελσίνκι δεν σχεδιάζει σε καμία περίπτωση να κατασκευάσει φράχτες ή τοίχους για να συγκρατήσει τους ανθρώπους. «Θα βρούμε μια φινλανδική λύση, μια ανθρώπινη λύση, σεβόμενοι τα δικαιώματα και τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων», κατέληξε ο Όρπο.
Σλοβακία: Η Βουλή καταψήφισε το σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων 
Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας καταψήφισε την Πέμπτη σχεδόν ομόφωνα, με 115 ψήφους και 4 αποχές, το σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της Ε.Ε, καλώντας για γρήγορη εφαρμογή μέτρων προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Επίσης κάλεσαν την Ε.Ε να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις κύριους διαύλους της παράτυπης μετανάστευσης καθώς και να ενισχύσει την μάχη ενάντια στους διακινητές που φέρνουν τους πρόσφυγες στην Ευρώπη.
ΠΓΔΜ: Προτείνει παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου 2016 της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρότεινε στη Βουλή την ψήφιση, την Παρασκευή. πρότασής της, σχετικά με την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας μέχρι τις 15 Ιουνίου 2016, καθώς έκρινε ότι το πρόβλημα με τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν έχει αμβλυνθεί, ενώ ζητά τη συνδρομή της Ε.Ε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, από τις 19 Ιουνίου 2015 μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν περίπου 82.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα από την Ελλάδα. Εικάζεται, ωστόσο, ότι ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες δεν καταγράφηκαν.
Λετονία: «Ναι» στην ποσόστωση για την εγκατάσταση προσφύγων στη χώρα
Η κυβέρνηση της Λετονίας αποφάσισε την Πέμπτη να αποδεχτεί άλλους 526 πρόσφυγες, αριθμό που της είχαν ζητήσει οι Βρυξέλλες να φιλοξενήσει. Συνολικά, με βάση τις ποσοστώσεις που έχει προτείνει η Κομισιόν, θα υποδεχτεί 776 αιτούντες άσυλο. Ο υπουργός Εσωτερικών Ρίχαρντς Κοζλόφσκις θα μεταφέρει τη θέση της χώρας του στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 22 Σεπτεμβρίου.
Έκτακτη σύνοδος Κορυφής στις 23 Σεπτεμβρίου
Στις 23 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Η σύνοδος αυτή, που ζητήθηκε κυρίως από τη Γερμανία, θα ξεκινήσει στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) την ερχόμενη Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη νέα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ για το ίδιο θέμα, διευκρίνισε ο Τουσκ με μήνυμά του στο Twitter.
Την Δευτέρα, οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο σύστημα των ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων, πολλοί από τους οποίους φεύγουν για να γλιτώσουν από τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ.
Γερμανία: Το κέντρο υποδοχής προσφύγων του Ρόζενχάιμ επισκέφθηκαν Ντε Μεζιέρ και Αβραμόπουλος
Το κέντρο υποδοχής προσφύγων του Ρόζενχάιμ, κοντά στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας, επισκέφθηκαν την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο Επίτροπος της Ε.Ε για την Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν.
«Παλεύουμε στις Βρυξέλλες για την κατανομή των προσφύγων εντός Ευρώπης. Σε αυτό η Γερμανία έχει τον Επίτροπο Αβραμόπουλο στο πλευρό της», δήλωσε ο Τόμας Ντε Μεζιέρ και εξέφρασε τη ελπίδα ότι η νέα συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. την Τρίτη θα οδηγήσει σε συμφωνία. Ανέφερε ότι η Γερμανία έχει υποβάλει αίτημα για οικονομική βοήθεια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ικανοποιηθεί.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, έκανε λόγο για «κέντρο – πρότυπο» και για ένα καλό παράδειγμα «του πώς ένα οργανωμένο σύστημα μπορεί να δεχτεί αυτούς τους ανθρώπους», ενώ σημείωσε ότι η Γερμανία και ο γερμανικός λαός τον τελευταίο μήνα επέδειξαν αλληλεγγύη και ανοιχτό πνεύμα, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε.
ERT.GR