30 Σεπτεμβρίου 2015

Ψυχροπολεμικό κλίμα: Αεροπορικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία θα ξεκινήσει η Ρωσία



Την ώρα που ο Μπ. Ομπάμα φιλοξενούσε τη σύνοδο στη Νέα Υόρκη με θέμα τη συγκρότηση συμμαχίας για επέμβαση στη Συρία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε και πήρε σήμερα την έγκριση της άνω Βουλής για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο εξωτερικό. Όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, η Ρωσία έχει στόχο να πλήττει από αέρος «τρομοκρατικούς» στόχους στη Συρία, σε συνεργασία με το καθεστώς Άσαντ.Όπως αναφέρει το RT:Η Άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου έδωσε ομόφωνα το πράσινο φως στον πρόεδρο Πούτιν για να χρησιμοποιήσει τον στρατό της χώρας στη Συρία ώστε να «καταπολεμήσει την τρομοκρατία» μετά από αίτημα του σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ.Η συναίνεση ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξη των στρατευμάτων εκτός χώρας, σύμφωνα με το ρωσικό σύνταγμα.Ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε την εξουσιοδότηση «με βάση τον μεγάλο αριθμό ρώσων που έχουν συστρατευθεί με τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία», όπως είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου, Σ. Ιβανόφ, στα ΜΜΕ. Υπάρχουν χιλιάδες, πρόσθεσε, και θα απειλήσουν την εθνική ασφάλεια όταν επιστρέψουν.
Ο Ιβάνοφ τόνισε πως δεν έχουν προγραμματιστεί χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία. Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τα πολεμικά της αεροπλάνα για να πλήξει τρομοκρατικούς στόχους όταν αυτό ζητείται από τη συριακή κυβέρνηση. Πρόσθεσε πως σε αντίθεση με ό,τι κάνει ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ που βομβαρδίζει αντάρτικες ομάδες στη Συρία, «η Ρωσία θα το πράξει σε συνεργασία με τις επίσημες αρχές στη Συρία και άρα σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο»Η αεροπορική επιχείρηση θα έχει χρονικό όριο, πρόσθεσε ο Ιβάνοφ, χωρίς να ορίζει σαφή ημερομηνία λήξης. Εϊπε πως δεν έχει εξουσιοδότηση για να αποκαλύψει λεπτομέρειες της επιχείρησης, ούτε τον αριθμό των αεροσκαφών που θα εμπλακούν.

Σημειώνεται πως η σοβαρή αυτή εξέλιξη έρχεται αμέσως μετά τη σύγκληση συνόδου «για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους» που οργάνωσε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα στη Νέα Υόρκη, με στόχο την ενδυνάμωση της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού.

Ρώσοι στρατιωτικοί στο κέντρο συντονισμού με Ιράν, Ιράκ, Συρία   Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης, η Ρωσία έστειλε στρατιωτικούς ειδικούς της στο νέο κέντρο συντονισμού πληροφοριών το οποίο έχει συσταθεί στη Βαγδάτη από την ίδια, το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία. Το κέντρο των τεσσάρων χωρών έχει ως στόχο τον συντονισμό αεροπορικών πληγμάτων και στρατιωτικών δυνάμεων εδάφους στη Συρία.Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το κέντρο χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή πληροφοριών για πιθανά αεροπορικά πλήματα εντός Συρίας.Και οι τέσσερις χώρες είναι αντίπαλοι του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο τρεις εξ αυτών (πλην του Ιράκ) διατηρούν στον ένα ή στον άλλο βαθμό τεταμένες σχέσεις με τη Δύση, μολονότι και η τελευταία πλήττει τους τζιχαντιστές από αέρος σε Ιράκ και Συρία.
- See more at: http://left.gr/news/psyhropolemiko-klima-aeroporikes-stratiotikes-epiheiriseis-sti-syria-tha-xekinisei-i-rosia#sthash.Kcsv7DmW.UQaNswBH.dpuf