05 Αυγούστου 2015

Ρωσικό «πλυντήριο» η Deutsche Bank;

Το κτίριο της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, γράφει το Bloomberg, πλησίασε την Deutsche Bank  τον περασμένο Οκτώβριο με αίτημα να εξετάσει τις δραστηριότητες με την αγορά μετοχών για μερικούς Ρώσους πελάτες της. Αλλά αυτές οι «συναλλαγές-καθρέφτης» μπήκαν στο στόχαστρο και των Αμερικανών, που ζήτησαν από την Γερμανική τράπεζα να παραδώσει e-mails, λίστες πελατών και άλλα έγγραφα στο πλαίσιο της έρευνας τους για το εάν αυτοί οι Ρώσοι «πελάτες» κατάφεραν μέσω της Deutsche- που λειτουργεί και στις ΗΠΑ- να παρακάμψουν τους νόμους για τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η νέα έρευνα είναι ένα ακόμα πρόβλημα για την DB, την μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλαπλών ερευνών και στο στόχαστρο των αρχών και των ΗΠΑ και της Γερμανίας, υποθέσεις που οδήγησαν και στην παραίτηση των ανώτατων στελεχών της.

Η τελευταία αμερικανική έρευνα είναι η τρίτη που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από τις δραστηριότητες της τράπεζας, η οποία τον Απρίλιο δέχθηκε να καταβάλει 2,5 δισ. δολάρια σε εξωδικαστικό συμβιβασμό στη Βρετανία και τις ΗΠΑ για την υπόθεση χειραγώγησης του Libor- του επιτοκίου αναφοράς της διατραπεζικής αγοράς στο οποίο βασίζεται μια παγκόσμια αγορά χρηματοπιστωτικών συμβολαίων μεγέθους 350 τρισ. δολαρίων.

Η ρωσική εμπλοκή τώρα αποτελεί νέο πονοκέφαλο για τον γερμανικό κολοσσό. Το Bloomberg ανέφερε στις 5 Ιουνίου ότι η Deutsche Bank έχει αρχίσει μια εσωτερική έρευνα για το εάν συναλλαγές ύψους 6 δισ. δολαρίων στη Μόσχα και το Λονδίνο συνδέονται με πιθανό ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό Ρώσων πελατών. Η τράπεζα εξετάζει συναλλαγές που έγιναν από το 2011 μέχρι και το 2015 και τα ποσά σύμφωνα με ειδικούς «δεν είναι πενταροδεκάρες».