27 Αυγούστου 2015

Τα μαύρα λάβαρα απ’ το Χορασάν

Χορασάν
Τα χρόνια μετά τον Προφήτη Μωάμεθ το Χορασάν ήταν μια περιοχή στην Κεντρική Ασία, που σήμερα αντιστοιχεί στο Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν, το Αφγανιστάν, το δυτικό και βόρειο Πακιστάν και το ανατολικό Ιράν. Για τους φανατικούς ισλαμιστές το Χορασάν έχει συμβολική βαρύτητα, καθώς από εκεί θα έρθουν οι στρατιές με τα μαύρα λάβαρα για να επιβάλουν την αληθινή πίστη. Από την ισλαμική γραμματεία που κάνει αναφορές στα μαύρα λάβαρα του Χορασάν, πήραν η Αλ Κάιντα, το «Ισλαμικό κράτος» και άλλες εξτρεμιστικές σουνιτικές οργανώσεις την έμπνευση για να καθιερώσουν τη μαύρη σημαία.Οπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, στις προχθεσινές αμερικανικές επιδρομές χτυπήθηκε στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών έξω από το Χαλέπι της Συρίας, που ήταν έδρα της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής ομάδας με το όνομα «Χορασάν».
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς η ομάδα είχε αποκτήσει τεχνογνωσία για να περνάει από τον έλεγχο των αεροδρομίων μια νέα εκρηκτική ύλη που δεν ανιχνεύεται και σχεδίαζε επιθέσεις κατά Ευρώπης και ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι ο βομβαρδισμός του στρατοπέδου και ο θάνατος δεκάδων μελών της ομάδας απέτρεψαν την τρομοκρατική απειλή.

Η ομάδα «Χορασάν» δεν ανήκει στον αστερισμό του «Χαλιφάτου» και βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με το «Ισλαμικό κράτος», καθώς θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα και σύμμαχος της Αλ Νούσρα. Πρόκειται για μια κλειστή, ολιγομελή (περί τα 50-70 άτομα) πολυεθνική ομάδα ακραίων ισλαμιστών, βετεράνων του Αφγανιστάν και της Τσετσενίας, ιδιαίτερα έμπειρων και με μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες. Η «Χορασάν» δεν πήρε μέρος στον πόλεμο της Συρίας, αλλά χρησιμοποιούσε τα εδάφη που ήταν υπό τον έλεγχο της Αλ Νούσρα για να προετοιμάζει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Δύσης, να στρατολογεί και να εκπαιδεύει δυτικούς εθελοντές.

Μπήκε στο στόχαστρο των Αμερικανών όταν συνδέθηκε με τον πλέον έμπειρο κατασκευαστή εκρηκτικών της «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο», Ιμπραχίμ αλ Ασίρι, που είχε έδρα του την Υεμένη. Ηγέτης και ιδρυτής της ομάδας ήταν ο στενός συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν, Κουβετιανός Μόχσεν αλ Φάντλι, γνωστός με το πολεμικό ψευδώνυμο «Αμπού Ασμα από το Χορασάν».

Θεωρείται ηγέτης της Αλ Κάιντα στη Συρία και ιθύνων νους τρομοκρατικών επιθέσεων με παγιδευμένες επιστολές στην Ασία και την Ευρώπη και αποτυχημένης επίθεσης με εκρηκτικά κρυμμένα σε ανταλλακτικά εκτυπωτών κατά δύο συναγωγών στο Ντιτρόιτ, το 2010. Ο Φάντλι σκοτώθηκε στην αμερικανική επιδρομή στο Χαλέπι μαζί με τα περισσότερα μέλη της «Χορασάν».