27 Αυγούστου 2015

Εκκληση Λιλλήκα για αποδόμηση του Ακιντζί Επιβεβαιώνονται οι φόβοι ως προς την πτυχή του περιουσιακού, λέει ο πρόεδρος της Συμμαχίας

Εκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ΔΗΣΥ να αρχίσουν να σκέφτονται την αποδόμηση της εικόνας του Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί απηύθυνε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας προσθέτοντας ότι ο κ. Ακιτζί, εξηγώντας τη δικοινοτικότητα μας είπε ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού στο βόρειο μέρος θα είναι Τουρκοκύπριοι και στο νότιο Ελληνοκύπριοι.
Διερωτηθείς εάν είναι αυτή η επανένωση που προωθούν  στις διαλέξεις τους το ΚΕΒΕ και κάποιες κομματικές  ηγεσίες, ανέφερε ότι  θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.Σχολιάζοντας το επιχείρημα του Προέδρου του  ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι μέσα από τη λύση οι πρόσφυγες θα επανακτήσουν την περιουσία τους, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ο κ. Ακιντζί

με τις χθεσινές του δηλώσεις επιβεβαιώνει τους φόβους και τις ανησυχίες της Συμμαχίας Πολιτών ως προς την πτυχή του περιουσιακού.Συνεχίζοντας είπε πως ο κ. Ακιντζί έκανε ξεκάθαρο με τον πλέον ωμό τρόπο, ότι το περιουσιακό θα λυθεί μετά τη λύση από την επιτροπή περιουσιών στην οποία θα μετέχει ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος  και η οποία θα συσταθεί μετά τη συμφωνία της λύσης.“Αφού πρώτα καταλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία αφού δημιουργηθεί το `νέο συνεταιριστικό κράτος` , και αφού συσταθεί η Επιτροπή Περιουσιών τότε οι νόμιμοι ιδιόκτητες και οι πρόσφυγες  αλλά και οι παράνομοι σφετεριστές θα μπορούν να προσφύγουν σε αυτή την Επιτροπή  η οποία θα κρίνει την τύχη τους” είπε.

Ο κ. Λιλλήκας παρατήρησε ότι με αυτό τον τρόπο οι νόμιμοι ιδιοκτήτες και οι πρόσφυγες θα βρεθούν απόλυτα εκτεθειμένοι και πλήρως αποδυναμωμένοι για να διεκδικήσουν το ανθρώπινο δικαίωμα της  ιδιοκτησίας.
Επειδή, εξήγησε, στην περίπτωση μη δικαίωσης τους ή στην περίπτωση που η τουρκική πλευρά αναιρέσει τις όποιες δεσμεύσεις αναλάβει δεν θα υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία  για  να μπορούμε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας  ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς.
Περαιτέρω ανέφερε πως ενώ το Κυπριακό θα θεωρείται λυμένο, το περιουσιακό θα μετατραπεί για 40 ή 50 χρόνια σε πεδίο  δικαστικής διαμάχης σε ατομικό επίπεδο προσφύγων και των ιδιοκτητών.
Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε ότι ο κ. Ακιντζί απάντησε χθες στο επιχείρημα του Προέδρου του  ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι μέσα από τη λύση οι πρόσφυγες θα επανακτήσουν την περιουσία τους ενώ τώρα αναγκάζονται να την πουλούν στην επιτροπή αποζημιώσεων και να παίρνουν το 10% και 15%  της αξίας τους.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, όπως πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, για να διατηρηθεί η διζωνικότητα θα πρέπει η πλειοψηφία της περιουσίας στο «τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος», να ανήκει στους Τουρκοκύπριους και συνεπώς η θεραπεία για το περιουσιακό είναι η αποζημίωση των προσφύγων και όχι η επανάκτηση της περιουσίας τους.Ο Πρόεδρος της Συμμαρχίας Πολιτών παρατήρησε ότι η μόνη διαφορά από τη σημερινή “επιτροπή αποζημιώσεων” είναι ότι, ενώ τώρα καλείται η Τουρκία να πληρώσει τις αποζημιώσεις και εναπόκειται στον κάθε πρόσφυγα αν θα προσφύγει στην Επιτροπή, με την υπό εκκόλαψη λύση, οι πρόσφυγες  θα είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν στην Επιτροπή Περιουσιών για να πάρουν  αποζημιώσεις, που σύμφωνα  με παλαιότερες  δηλώσεις του κ. Ακιντζί  δεν θα πληρώσει η Τουρκία αλλά θα καταβάλλονται από τα έσοδα του Φυσικού Αερίου.

“Δεν αναμένουμε από την Κυβέρνηση ή τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να απαντήσουν στον κ. Ακιντζί γιατί φοβούνται μήπως και χαλάσουν το λεγόμενο καλό κλίμα” είπε ο κ. Λιλλήκας καταλήγοντας.
Τους καλούμε όμως να αρχίσουν να σκέφτονται την αποδόμηση της εικόνας αγιοποίησης που οι ίδιοι έφτιαξαν στον κ. Ακιντζί, γιατί σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.

Ιδιωτικοποίηση ΑΤΗΚΟ κ. Λιλλήκας διατύπωσε τη θέση ότι ο Υπουργός Οικονομικών  Χάρης Γεωργιάδης, ψεύδεται ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο Κρατικός προϋπολογισμός από τη μεταφορά χιλίων  και πλέον υπαλλήλων της ΑΤΗΚ  στη δημόσια υπηρεσία, προκαλώντας τον να εξηγήσει από ποιο κονδύλι του Κρατικού Προϋπολογισμού, πληρώνονται σήμερα οι υπάλληλοι της ΑΤΗΚ.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας ανέφερε ότι στην προσπάθεια του να κρύψει το οικονομικό κόστος που θα συνεπάγεται για το Κράτος η εισήγηση του για μεταφορά χιλίων  και πλέον υπαλλήλων της ΑΤΗΚ  στη δημόσια υπηρεσία, ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο Κρατικός προϋπολογισμός.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η πικρή αλήθεια είναι ότι τα όποια κεφάλαια εισπράξει το Κράτος από  το ξεπούλημα της ΑΤΗΚ  θα εξανεμιστούν σε μερικά χρόνια στους μισθούς των χιλίων και πλέον πρώην υπαλλήλων της ΑΤΗΚ, τους οποίους θα επιβαρυνθεί το Κράτος. Μισθοί οι οποίοι μέχρι σήμερα  καλύπτονταν από τα  κέρδη της ΑΤΗΚ.

Ενώ οι Κύπριοι πολίτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις ίδιες  ή και ακριβότερες τιμές για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών  , τα κέρδη θα καταλήγουν σε κάποιο ιδιώτη και τους μισθούς των πρώην υπαλλήλων της ΑΤΗΚ θα τους επωμιστούν οι φορολογούμενοι πολίτες, είπε και κατέληξε αναφέροντας ότι “αυτό θα είναι το επόμενο οικονομικό θαύμα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη”.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=216943