Λευκωσία: Στον Τράχωνα αρχικά έγινε λόγος για την ύπαρξη ομαδικού τάφου μέχρι και 200 αγνοούμενων (στη συνέχεια ο πήχης κατέβηκε στους 40-45 αγνοούμενους). Οι σχετικές ελπίδες δημιουργήθηκαν πρόσφατα, ύστερα από νέες πληροφορίες που φέρονταν να έδωσαν –κυρίως– Τουρκοκύπριοι.Διενεργήθηκαν εκσκαφές σε δύο σημεία και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» δεν βρέθηκε ίχνος αγνοουμένου. Από την όλη διαδικασία κερδισμένη βγαίνει η άλλη πλευρά, η οποία εμφανίζεται να δίνει πληροφορίες για ύπαρξη ομαδικού τάφου αγνοουμένων. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται ως διαλλακτική επιτρέποντας τη διενέργεια  εκσκαφών σε στρατιωτική ζώνη, όπως βαφτίστηκαν οι περισσότερες περιοχές στις οποίες υπάρχουν πληροφορίες για τάφους αγνοουμένων.Όπως είναι γνωστό, η τουρκική πλευρά έστησε ολόκληρο σκηνικό ισχυριζόμενη ότι από την περίοδο της τουρκικής εισβολής επεχείρησε να παραδώσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά 200 αγνοούμενους αλλά η προσφορά απερρίφθη.

Ο ισχυρισμός ακυρώνεται από μόνος του δεδομένου ότι τις πρώτες μέρες της τουρκικής εισβολής δεν υπήρχαν 200 αγνοούμενοι ή πεσόντες στις μάχες της Λευκωσίας. Οι Τούρκοι είχαν ισχυριστεί ότι περισυνέλεξαν Ελληνοκύπριους νεκρούς από τα πεδία των μαχών κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, μέχρι και το Καϊμακλί.
Όπως έγραψε ο «Φ», οι πεσόντες τοποθετήθηκαν σε οχήματα συλλογής σκουπιδιών και οδηγήθηκαν σε περιοχή του Τράχωνα όπου και ρίχθηκαν σε ομαδικό τάφο που ανοίχτηκε γι’ αυτό το σκοπό.
Το θέμα του χώρου ταφής στον Τράχωνα ηγέρθη και κατά τη διάρκεια επαφών του Ραούφ Ντενκτάς με τον Γλαύκο Κληρίδη. Το 1998 συντάχθηκε έγγραφο για ενημέρωση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, στο οποίο απορρίπτεται ο ισχυρισμός για 200 πτώματα  και γίνεται αναφορά μόνο σε 40. Στο σημείωμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:«Οι ισχυρισμοί για 200 πτώματα τα οποία δήθεν ήθελαν οι Τούρκοι να μας παραδώσουν και δεν τα δεχθήκαμε ηγέρθη στο πλαίσιο της ΔΕΑ.
Οι τουρκοκυπριακοί ισχυρισμοί καταγράφηκαν από το τρίτο μέλος της ΔΕΑ (είναι ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών) σε έγγραφο του που επισυνάπτεται στο σχετικό τουρκοκυπριακό έγγραφο. Οι έρευνες που έγιναν τόσον από το Γραφείο του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου στη ΔΕΑ όσον και από το Γραφείο του τρίτου μέλους, δεν επαλήθευσαν τους τουρκοκυπριακούς ισχυρισμούς».

Γράφει: Βάσος Βασιλείου