08 Αυγούστου 2015

Προς σύσφιγξη σχέσεων ΗΠΑ - Βιετνάμ ως αντίβαρο στην Κίνα

O ναύτης, Τζον Κέρι, ο οποίος περιπολούσε στο Δέλτα του Μεκόγκ, επιστρέφει στο Βιετνάμ ως υπ. Εξωτερικών.
ΑΝΟΪ. Τον στόχο της σύσφιγξης των σχέσεων με το Βιετνάμ, ως αντιστάθμισμα στον αυξανόμενο περιφερειακό ρόλο της Κίνας, υπηρετεί η επίσκεψη του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Ανόι. O Κέρι, που είχε υπηρετήσει στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό στη διάρκεια του πολέμου των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, χαιρέτισε τη συμπλήρωση 20 ετών από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.Οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Ανόι έχουν αναβαθμιστεί τον τελευταίο χρόνο, καθώς το Βιετνάμ είναι μέλος της εκκολαπτόμενης ζώνης ελεύθερου εμπορίου του Ειρηνικού (TPP). Η Ουάσιγκτον πέρυσι ανήγγειλε ότι το Βιετνάμ έχει σημειώσει προόδους στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ήρε εν μέρει το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει στη χώρα μετά τον πόλεμο, επιτρέποντας στρατιωτικές σχέσεις και κοινές ασκήσεις.Ομως, ο Βιετναμέζος ΥΠΕΞ, Παμ Μπινχ Μινχ, στη συνάντησή του με τον Κέρι ζήτησε πλήρη άρση του εμπάργκο, ώστε να μπορεί το Βιετνάμ να προμηθευτεί πάσης φύσης αμερικανικό οπλισμό.


«Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε το Βιετνάμ να μεταρρυθμίσει νόμους βάσει των οποίων συλλαμβάνονται άνθρωποι που λένε ειρηνικά τη γνώμη τους» είπε ο Κέρι. «Τα όπλα και τα άλλα ζητήματα συνδέονται με την πολιτική διαδικασία».

Στο Βιετνάμ δεν υπάρχουν ανεξάρτητα συνδικάτα και οι αμοιβές των εργαζομένων είναι πολύ χαμηλές, με αποτέλεσμα τα αμερικανικά συνδικάτα να αντιδρούν έντονα στην προοπτική υπογραφής της συμφωνίας TPP, θεωρώντας ότι οι εργαζόμενοι θα εκτεθούν σε αθέμιτο εργασιακό ανταγωνισμό. Ο Κέρι εξέφρασε αισιοδοξία για υπογραφή της ΤΡΡ ώς το τέλος της χρονιάς.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ