http://www.kurdishinfo.com/wp-content/uploads/images.jpg
Η ανακούφιση στην Ουάσιγκτον ήταν έκδηλη, όταν τον περασμένο μήνα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει το διεθνή συνασπισμό στη μάχη εναντίου του Ισλαμικού Κράτους. Έχοντας ένα πολυάριθμο και έμπειρο Στρατό, η Τουρκία θα μπορούσε να συνδράμει σε πολύ μεγάλο βαθμό και να δώσει ίσως και τη χαριστική οργάνωση στους τζιχαντιστές. Δεν πέρασαν πολλές μέρες για να φανεί ότι επρόκειτο για αυταπάτες. Σκοπός της Άγκυρας δεν είναι να διαλύσει το Ισλαμικό Κράτος αλλά να καταφέρει σημαντικό πλήγμα στους Κούρδους, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο Ιράκ και στη Συρία.
Επρόκειτο για μια καλομελετημένη κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας. Με το να υποχωρήσει στα αιτήματα της Ουάσιγκτον να κάνει περισσότερα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, η Τουρκία ελπίζει στην πραγματικότητα να επιτύχει τους πραγματικούς στόχους της, που είναι να αποτρέψει το αυτόνομο συριακό καντόνι Rojava που επί του παρόντος ελέγχεται από το συριακό κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) από το να μετατραπεί σε πραγματικά ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ σταμάτησε εδώ και καιρό να ασχολείται με τους Κούρδους. Έχοντας χάσει σημαντικά κομμάτια της επικράτειας της χώρας από τους τζιχαντιστές, επέτρεψε στους Κούρδους να λειτουργούν αυτόνομα. Αυτό ήταν κάτι που δεν το χώνεψε ποτέ η Τουρκία, για αυτό και στρέφεται με τόση μανία εναντίον του σύρου προέδρου, με οποιαδήποτε ευκαιρία.
 
Η Άγκυρα τρέμει στην σκέψη ότι θα υπάρχει ανεξάρτητο κουρδικό κράτος δίπλα της. Το ίδιο έντονες είναι οι ανησυχίες της και για το κουρδικό βόρειο Ιράκ, μόνο που εκεί ξέρει πως δεν μπορεί να χτυπήσει με την ίδια ευκολία, που το κάνει στη Συρία. Για αυτό και στρέφει την προσοχή της σε στόχους εφικτούς. Η καταπολέμηση του PKK και η ματαίωση των φιλοδοξιών των Κούρδων στην Συρία, είναι πλέον αυτό που θέλει να πετύχει.Το στοίχημα είναι μεγάλο και στην ουσία η Άγκυρα παίζει τα ρέστα της. Είτε θα επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα εναντίον των Κούρδων, είτε θα εμπλακεί σε ένα σκληρό πόλεμο από τον οποίο η ίδια θα χάσει πολλά. Η Τουρκία πιστεύει ότι θα συμβεί το πρώτο. Αυτό, όμως καθόλου βέβαιο δεν είναι.