08 Ιουλίου 2015

DW: Καταλύτης προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας η δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας

GREECE TURKEY
Η άποψη ότι η δεινή οικονομική θέση της χώρας μας λειτουργεί ως «καταλύτης προσέγγισης και αλληλοκατανόησης» εκφράζεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, με τίτλο «από την παραδοσιακή έχθρα σε μια νέα φιλία».

Όπως υποστηρίζεται, οι οικονομικές δυσχέρειες της Ελλάδας δεν φαίνονται να προκαλούν αίσθημα χαιρεκακίας στην Τουρκία. «Αντιθέτως, στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης πολλοί Τούρκοι εκφράζουν τη συμπόνιά τους για τους Έλληνες γείτονες που υποφέρουν. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που επικροτούν την πρόσφατη δήλωση ετοιμότητας του πρωθυπουργού τους Αχμέτ Νταβούτογλου για παροχή οικονομικής στήριξης στην Αθήνα».

Όπως συμπληρώνεται, τέτοιες εκφράσεις συμπάθειας και κατανόησης θεωρούνταν αδιανόητες πριν από μερικά χρόνια. «Το άλυτο Κυπριακό και η σχετικά πρόσφατη κρίση των Ιμίων το 1996 είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που καθιστούσαν αδύνατη στη σκέψη πολλών Τούρκων τη φιλική προσέγγιση με τους Έλληνες γείτονές τους. Ωστόσο, αυτές οι παγιωμένες αντιλήψεις περί ελληνοτουρκικής έχθρας φαίνεται να ξεθωριάζουν –ειδικά σε ό,τι αφορά τη νέα γενιά της Τουρκίας».

Η αλλαγή στάσης πολλών Τούρκων απέναντι στην Ελλάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα, γίνεται αισθητή και στο πεδίο του τουρισμού. Από τους 100.000 Τούρκους που εκτιμάται ότι έκαναν το 2005 διακοπές στην Ελλάδα, αναμένεται να την επισκεφθούν φέτος περισσότεροι του ενός εκατομμυρίου.
http://www.huffingtonpost.gr/