08 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΑΛΛΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Η διαφωνία Ολάντ - Μέρκελ για τη λύση

<p>Στιγμιότυπο από τη χθεσινή τετραμερή συνάντηση μεταξύ Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ και Γιούνκερ</p>
Εντονο παρασκήνιο με διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης υπήρξε πριν από τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής όπου για μία ακόμη φορά διαφάνηκε διάσταση απόψεων μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας ως προς τη λύση που προτείνουν για το ελληνικό ζήτημα.


Γαλλία και Γερμανία είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά την Ελλάδα, οι οποίες καταγράφηκαν και στην τετραμερή που πραγματοποιήθηκε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία συμμετείχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ζ. - Κλ. Γιούνκερ όπου συζήτησαν τον οδικό χάρτη των επόμενων ημερών για την επίτευξη της «διπλής συμφωνίας», της βραχυπρόθεσμης και του νέου προγράμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ προέκρινε τη λύση στην οποία συμφωνούσε και η ελληνική πλευρά, για ένα fast - track πρόγραμμα-γέφυρα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα και κατόπιν να ακολουθήσουν οι διαβουλεύσεις για τη μεγάλη συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει δανειοδότηση και πρόγραμμα για την Ελλάδα για χρονικό διάστημα από 18-24 μήνες. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι κινούνταν στο πλαίσιο των απόψεων του Γάλλου προέδρου και για τον λόγο αυτό σε δηλώσεις του επέμεινε στην ανάγκη πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης.

Χρηματοδότηση
Στον αντίποδα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ εισηγήθηκε βραχυπρόθεσμη λύση μέχρι τα τέλη του μήνα για άμεση χρηματοδότηση με την υποχρέωση ανάληψης μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να χορηγηθεί νέο δάνειο και προφανή στόχο την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων με το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, η γερμανική πλευρά εισηγήθηκε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Ντε Γκίντος και Τσακαλώτος λιγό πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Ντε Γκίντος και Τσακαλώτος λιγό πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Η διαφορά της γαλλικής και της γερμανικής προσέγγισης, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, εντοπίστηκε σε τρία σημεία: στον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο περιεχόμενο της βραχυπρόθεσμης συμφωνίας και στο χρονικό διάστημα των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα.
Ο Β. Σόιμπλε στο... κέντρο του ενδιαφέροντος του Eurogroup
Ο Β. Σόιμπλε στο... κέντρο του ενδιαφέροντος του Eurogroup

Ο Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μαζί με τον Ματέο Ρέντσι είναι θιασώτες μιας ευρωπαϊκής λύσης για την Ελλάδα με περιορισμένο ρόλο ή ακόμα και χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για τον λόγο αυτόν ο Φ. Ολάντ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την προηγούμενη μέρα από τη Σύνοδο με τον Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να πρότεινε στον Ελληνα πρωθυπουργό να καταθέσει νέο αίτημα στον ESM για χρηματοδότηση χωρίς να αναφερθεί στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες είπε στην Ελληνα πρωθυπουργό ζητώντας να μιλήσει στα γαλλικά για να είναι ακριβής: «Αλέξη, πρέπει να ξέρεις ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ. Εάν θέλεις να διαπραγματευτείς σήμερα, πρέπει να το κάνεις σε σοβαρές βάσεις. Είμαι έτοιμος να σε βοηθήσω, αλλά πρέπει να κάνεις κάτι κι εσύ γι' αυτό».

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Φ. Ολάντ υποστήριξε την ελληνική πρόταση να περιληφθούν στο βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα μόνο τα μέτρα στα οποία συμφωνεί η ελληνική πλευρά και οι Ευρωπαίοι εταίροι και τα σημεία στα οποία υπάρχει διαφωνία (π.χ. Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις κτλ.) να μεταφερθούν στη συζήτηση για τη μεγάλη συμφωνία. Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος εισηγήθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- να υπάρξει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από 20 μέρες προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα-γέφυρα ακόμα και μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή τα τέλη Σεπτεμβρίου προκειμένου να δοθεί χρόνος-ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή που πρωθυπουργοί μικρότερων χωρών, όπως της Λετονίας και της Σλοβακίας, δεν απέκλειαν ακόμα και το ενδεχόμενο ενός Grexit σε δημόσιες δηλώσεις τους, ο Φ. Ολάντ αποτέλεσε σύμμαχο της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επέμενε σε συμφωνία που θα περιελάμβανε άμεση επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας βασίζοντας τα επιχειρήματά της στην εντολή που είχε λάβει από το δημοψήφισμα αλλά και στο κείμενο που είχαν υπογράψει οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Νίκος Β. Τσίτσας-ΕΘΝΟΣ