02 Ιουνίου 2015

ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ 562Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΣΕ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ Με στολή... σουλτάνου ο Ερντογάν

ο Ερντογάν μετέτρεψε την επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης σε προεκλογική φιέστα. Επιστράτευσε αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας για επιδείξεις και Τούρκους στρατιώτες που είχαν μεταμφιεστεί γ
Εάν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των μεγάλων κομμάτων είναι ενδεικτικές του οράματος που έχουν οι ηγέτες για την πατρίδα τους, τότε το όραμα του Ερντογάν για τη «νέα Τουρκία» είναι σταθερά προσανατολισμένο στο... 1453.ο Ερντογάν μετέτρεψε την επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης σε προεκλογική φιέστα. Επιστράτευσε αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας για επιδείξεις και Τούρκους στρατιώτες που είχαν μεταμφιεστεί για την περίσταση σε... Οθωμανούς.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να γίνει σουλτάνος και δεν το κρύβει. Αντιθέτως μάλιστα, το διαφημίζει μέσα από φαραωνικές εκδηλώσεις, εκμεταλλευόμενος προς ίδιον όφελος ολόκληρο τον τουρκικό κρατικό μηχανισμό.Ενδεικτικά είναι όσα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, όπου εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έσπευσαν να γιορτάσουν την 562η επέτειο από την Αλωση με το... βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου. Οσο για τον Ερντογάν, αυτός βρισκόταν εκεί ωσάν ο νέος αδιαφιλονίκητος σουλτάνος, αποφασισμένος να προχωρήσει σε νέες «αλώσεις», όπως διακήρυξε άλλωστε και ο ίδιος από το βήμα της εκδήλωσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν κάνει πλέον καν τον κόπο να κρατήσει τα δημοκρατικά προσχήματα. Αγνοεί επιδεικτικά τον υπερκομματικό χαρακτήρα του προεδρικού του αξιώματος και μπαίνει στην εκλογική μάχη σε ρόλο de facto ηγέτη του ισλαμοσυντηρητικού AKP.
Ο Τούρκος πρόεδρος αγνοώντας τον υπερκομματικό θεσμικό του ρόλο μίλησε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του AKP στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος πρόεδρος αγνοώντας τον υπερκομματικό θεσμικό του ρόλο μίλησε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του AKP στην Κωνσταντινούπολη.Παίρνει μια άτυπα «εθνική γιορτή», όπως είναι η επέτειος της Αλωσης για το καθεστώς Ερντογάν, και τη μετατρέπει σε προεκλογική φιέστα, επιστρατεύοντας μάλιστα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας (τα γνωστά «Τουρκικά Αστέρια») για αεροβατικές επιδείξεις και Τούρκους στρατιώτες που έχουν μεταμφιεστεί για την περίσταση σε... Οθωμανούς, ενώ παράλληλα η μπάντα του στρατού δίνει τον ρυθμό παίζοντας εμβατήρια και ιμάμηδες διαβάζουν αποσπάσματα από το κοράνι.
Γιγαντιαίο πανό
Ολα τα παραπάνω συνέβησαν το περασμένο Σάββατο στην περιοχή Γενίκαπι της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που το καθεστώς Ερντογάν περιέγραψε ως «τη μεγαλύτερη γιορτή στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας». Ο πρόεδρος Ερντογάν βρισκόταν εκεί σε ρόλο κεντρικού ομιλητή, όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε έξω από την Αγια-Σοφιά μαζική προσευχή μουσουλμάνων με αίτημα να μετατραπεί ο ναός που λειτουργεί ως μουσείο σε τζαμί
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε έξω από την Αγια-Σοφιά μαζική προσευχή μουσουλμάνων με αίτημα να μετατραπεί ο ναός που λειτουργεί ως μουσείο σε τζαμί
Κατά τη διάρκεια μάλιστα των ομιλιών του Σαββάτου υποστηρικτές του AKP ξεδίπλωσαν και ένα γιγαντιαίο πανό 4.709 τετραγωνικών μέτρων με τα πρόσωπα των Ερντογάν και Νταβούτογλου, που μπήκε και στο... βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως το μεγαλύτερο πόστερ στα χρονικά.«Θεού θέλοντος, η 7η Ιουνίου θα είναι μια άλωση» διακήρυξε από το βήμα ωσάν νέος επίδοξος πορθητής ο Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο είπε και άλλα εξόχως... νεο-οθωμανικά: «Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η σημαία του Φατίχ (σ.σ.: οθωμανικού τεμένους της Κωνσταντινούπολης που είναι αφιερωμένο στον σουλτάνο Μωάμεθ τον Β'). Δεν θα επιτρέψουμε αυτούς που θα αποπειραθούν να πουν λέξη για το εζάνι μας (σ.σ.: κάλεσμα σε προσευχή). Δεν θα παραβλέψουμε αυτούς που λένε ότι "η καταπίεση άρχισε το 1453" και αυτούς που μιλάνε για γενοκτονία των Ποντίων και για γενοκτονία των Αρμενίων. Δεν θα δώσουμε τη δυνατότητα σε κανέναν να προβεί σε ενέργειες κατά της Κωνσταντινούπολης για να παύσει να είναι μια πόλη όπου αναγιγνώσκεται το κοράνι πάνω στα ιερά κειμήλια. Γι' αυτό καταπολεμήσαμε τους πραξικοπηματίες. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να είναι ισχυρή. Θα είμαστε ισχυροί».

Ταύτιση με το κράτος
Η ομιλία του Ερντογάν το Σάββατο φανερώνει τον βαθμό στον οποίον ο πρόεδρος και η κυβερνώσα παράταξη θεωρούν πλέον ότι ταυτίζονται με το τουρκικό κράτος. Φανερώνουν επίσης τις διαρκώς κλιμακούμενες ισλαμοσυντηρητικές ? νεο-οθωμανικές διαθέσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που έχει βάλει στόχο να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουνίου (με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, να δείχνουν ότι μάλλον δεν θα τα καταφέρει).
Ενδεικτικό του ισλαμοσυντηρητικού κλίματος που καλλιεργείται είναι και το γεγονός ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε έξω από την Αγια-Σοφιά μαζική προσευχή (πρωινό ναμάζι) μουσουλμάνων με αίτημα «να σπάσουν οι αλυσίδες και να ανοίξει» ο ναός (που λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο) τις πύλες του στους μουσουλμάνους προσκυνητές.Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει φήμη που ήθελε τους Ερντογάν και Νταβούτογλου να προσεύχονται στην Αγια-Σοφιά (καταπατώντας τον σχετικό νόμο του 1934) σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν ψήφους συντηρητικών ισλαμιστών εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου, ενώ τις τελευταίες ημέρες έκανε την εμφάνισή του και προεκλογικό βίντεο του AKP στο οποίο η Αγια-Σοφιά παρουσιάζεται σαν τζαμί.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ-ΕΘΝΟΣ