05 Μαΐου 2015

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Πρόσκληση πρώτη φορά και στη Χρυσή Αυγή

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς προήδρευσε για πρώτη φορά χθες στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Με τη Χρυσή Αυγή να προσκαλείται και να συμμετέχει για πρώτη φορά, συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με αντικείμενο τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς προήδρευσε για πρώτη φορά χθες στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.Στο ΕΣΕΠ, όπου παγίως δεν συμμετέχει αν και προσκαλείται το ΚΚΕ, ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε προσκληθεί η Χρυσή Αυγή, για λόγους ουσιαστικούς και συμβολικούς, καθώς στο ΕΣΕΠ κατά περιόδους γίνονται ουσιαστικές συζητήσεις και εμπιστευτικές ενημερώσεις για κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς δικαιολόγησε την πρόσκληση αυτή προς τους χρυσαυγίτες παραπέμποντας στην πρακτική που ακολούθησε η πρόεδρος της Βουλής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε:
«Το προεδρείο της Βουλής καλεί σε κάθε συνεδρίασή της τη Χρυσή Αυγή και ένας θεσμός που προβλέπεται από το Σύνταγμα όπως το ΕΣΕΠ οφείλει να καλεί αυτούς που καλούνται στη Βουλή».
Στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, που έγινε σε ιδιαίτερα ήπιους τόνους, ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε την προσέγγιση της νέας κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, και στη συζήτηση αναδείχθηκε η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, που διαπιστώνεται και με την αύξηση της παράνομης δραστηριότητας στο Αιγαίο αλλά και με την τακτική της διεκδίκησης-παγώματος άσκησης των δικαιωμάτων και τελικά εμπέδωση της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι θα θέσει στην Αγκυρα το ζήτημα των εγγυήσεων στην Κύπρο, αν και η Τουρκία επιμένει ότι θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της που πηγάζουν από τις Συνθήκες Εγγυήσεων, ενώ και ο Ακιντζί εξέφρασε τη διαφωνία του. Στην Αγκυρα όπου μεταβαίνει στις 11 Μαΐου ο Ν. Κοτζιάς, στη συνάντησή του με τον ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, θα συζητήσει και την υιοθέτηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Π. Τριγάζης και Β. Χατζηλάμπρου, από τη ΝΔ ο Γ. Κουμουτσάκος και ο πρέσβης Σ. Βασιλόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ οι Α. Λοβέρδος και Δ. Κούρκουλας, από τους ΑΝΕΛ οι Κ. Ζουράρις και Λ. Καραγιάννης, από το Ποτάμι οι Αλ. Μαλιάς και Σ. Δανέλης και από τη Χρυσή Αυγή οι Χ. Παππάς και Κ. Αλεξανδράκης.

Ο Γ. Κουμουτσάκος εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις για τη συγκυρία που επιχειρείται αυτός ο ελληνοτουρκικός διάλογος λόγω και των συνεπειών που έχει η κρίση στη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, καθώς, όπως επισημάνθηκε, ο ρόλος της οικονομίας είναι κρίσιμος για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, μια και η οικονομία είναι παράγων εθνικής ισχύος.Την προσέγγιση αυτή στήριξαν και άλλοι από τους συμμετέχοντες, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει και δεύτερη σύγκληση του ΕΣΕΠ με αντικείμενο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο χρυσαυγίτες ήταν προσεκτικοί στη διάρκεια της συζήτησης, ακολουθώντας την ίδια τακτική που υιοθετούν τις τελευταίες εβδομάδες και στη Βουλή.
Νίκος Μελέτης-ΕΘΝΟΣ