05 Μαΐου 2015

Γιλντίζ: Η πολιτική αποτελεί ένα βάρος για την Ανατολική Μεσόγειο

Τανέρ Γιλντίζ, Τούρκος Υπουργός Ενέργειας,
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στην Άγκυρα με θέμα «Geopolitic Energy Arena, Shifting Dynamics», εξέφρασε την εκτίμηση ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου ενδεχομένως να μην μπορεί να προωθηθεί σοβαρά στη διεθνή αγορά μέσω υγροποίησης στην Αίγυπτο.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «η πολιτική είναι ένα βάρος για την Ανατολική Μεσόγειο,” προσθέτοντας ότι η πολιτική κατάσταση της Τουρκίας, του Ισραήλ, της `διοίκησης νοτίου Κύπρου` – όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία – και του ψευδοκράτους προκάλεσε συγκεκριμένα αδιέξοδα σε σχέση με τα προγράμματα ενέργειας.

«Εμείς ισχυριζόμαστε ότι είναι ενάντια στους διεθνείς κανόνες να γίνονται δραστηριότητες σε πεδία που δεν έχει πλήρως οριστεί το διεθνές νομικό καθεστώς τους και δεν έχει ξεκαθαρίσει η ΑΟΖ τους», είπε ο Τούρκος Υπουργός, προσθέτοντας ότι φυσικοί πόροι όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ανήκουν σε ολόκληρο το λαό της Κύπρου, όπως συμβαίνει και στο Ιράκ.
Η μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθιστά το LNG λιγότερο ανταγωνιστικό, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Για τα ενεργειακά προγράμματα Τanap και το Τουρκικό Ρεύμα, ο Τανέρ Γιλντίζ είπε ότι δεν μετατρέπουν απλώς την Τουρκία σε χώρα διαμετακόμισης αλλά ενισχύουν την υποψηφιότητά της για να γίνει χώρα κέντρου φυσικού αερίου.

Όπως είπε δεν τίθεται θέμα για νέες παραγγελίες προς το Τουρκικό Ρεύμα, προσθέτοντας πως αν από τα 63 δις τμ μέλη της ΕΕ ζητούν τα 56-57 δις τμ, τότε δημιουργείται μια κατάσταση για εμπόριο.
Για τη αναβολή του Nabucco, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αυτό που άλλαξε είναι ότι πλέον ο αγωγός δεν θα περάσει από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αυστρία και θα περάσει από την Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτή που έχασε από εδώ δεν είναι η Τουρκία, πρόσθεσε. Για το Tanap που θα στοιχίσει 45 δις δολάρια είπε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2018.
IKYPROS.COM