05 Μαΐου 2015

Φάντασμα ρατσισμού πλανιέται πάνω από το Ισραήλ

Ισραηλινός αιθιοπικής καταγωγής κραυγάζει κατά αστυνομικού στη διάρκεια της επεισοδιακής διαδήλωσης της Κυριακής. Πολιτικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον λανθάνοντα ρατσισμό, που επεκτείνεται.
Ενα κράτος εποίκων, ενός έθνους που βίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο τη φρίκη των θεωριών περί φυλετικής υπεροχής, βλέπει σήμερα να αναδύεται μέσα από τις ίδιες του τις τάξεις το φάντασμα του ρατσισμού. Σ’ αυτή την οδυνηρή στιγμή βρίσκεται σήμερα το Ισραήλ, όπως αναγκάστηκε να αναγνωρίσει χθες η ανώτατη πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του, στην προσπάθειά της να σβήσει τη «φωτιά» που άναψαν οι πρωτοφανείς συγκρούσεις μεταξύ οργισμένων διαδηλωτών της αιθιοπικής μειονότητας και δυνάμεων καταστολής.«Οι διαδηλώσεις αποκάλυψαν μια μεγάλη, ανοιχτή πληγή στην καρδιά της ισραηλινής κοινωνίας», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ρεουβέν Ριβλίν, για να προσθέσει: «Είναι ο πόνος μιας κοινότητας που κραυγάζει γιατί εισπράττει διακρίσεις, ρατσισμό και αδιαφορία. Κάναμε λάθη. Δεν κοιτάξαμε, ούτε ακούσαμε όσο θα έπρεπε».


Την Κυριακή, οι εικόνες που έρχονταν από το Τελ Αβίβ θύμιζαν... παλαιστινιακή Δυτική Οχθη. Περίπου 10.000 Αιθίοπες Εβραίοι είχαν κατεβεί στους δρόμους, εξοργισμένοι από βίντεο που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έδειχνε ομοεθνή τους στρατιώτη να ξυλοκοπείται αναίτια από Ισραηλινούς αστυνομικούς. Οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, νερού υπό πίεση και δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων πετούσαν πέτρες, γυάλινα μπουκάλια ή και καρέκλες κατά των αστυνομικών ενώ προσπαθούσαν να εισβάλουν στο δημαρχείο του Τελ Αβίβ. Οι Αρχές ανέφεραν ότι 55 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων. Ανάλογες ταραχές είχαν ξεσπάσει, τρεις ημέρες νωρίτερα, στην Ιερουσαλήμ.

Σε μια προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έσπευσε να συναντηθεί με τον στρατιώτη-θύμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας, Νταμάς Πακάντα, και με εκπροσώπους της κοινότητας των Αιθιόπων Εβραίων. «Ενιωσα σοκ από το βίντεο. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση και θα την αλλάξουμε», δήλωσε ο Νετανιάχου μέσω Twitter.

Οι Αιθίοπες Εβραίοι υπολογίζονται σε 135.000. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν νόμιμα στο Ισραήλ τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, ενώ οι υπόλοιποι γεννήθηκαν στη χώρα και κατοικούν διαρκώς σ’ αυτή, αλλά αντιμετωπίζονται συχνά ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Υπάρχει πρόβλημα, υπάρχουν διακρίσεις, υπάρχει ρατσισμός στο Ισραήλ», τονίζει ο Φενταχούν Ασεφά Νταουίτ, επικεφαλής της οργάνωσης «Τεμπέκα», μια από τις κυριότερες φωνές της μειονότητας. Ο ρατσισμός στην ισραηλινή κοινωνία «είναι πολύ περισσότερο συνήθης και πολύ περισσότερο τοξικός απ’ ό,τι τολμάμε να αναγνωρίσουμε», λέει ο Ναούμ Μπαρνέα, σχολιαστής της εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ» και προσθέτει: «Το μίσος για τον Αλλο, για οποιονδήποτε αντιμετωπίζεται ως διαφορετικός, όχι μόνο έχει βαθιές ρίζες εδώ πέρα, αλλά και ενθαρρύνεται από τους πολιτικούς, ιδίως παραμονές εκλογών». Το σχόλιο του Ισραηλινού δημοσιογράφου παρέπεμπε και στη διαβόητη δήλωση του Νετανιάχου, ο οποίος, ακριβώς την ημέρα των βουλευτικών εκλογών της 17ης Μαρτίου είχε δηλώσει ότι οι Αραβες Ισραηλινοί, που ανέρχονται στο 20% του πληθυσμού, «οδηγούνται σαν αγέλες στις κάλπες», ξεσηκώνοντας θύελλα καταγγελιών για ρατσισμό. Αργότερα -και αφού είχαν κλείσει οι κάλπες- ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απολογήθηκε για την τοποθέτησή του.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ