30 Απριλίου 2015

Ο ασθμαίνων Νότος

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150430/engine/assets_LARGE_t_420_54499345_type12169.jpg
Η ένταση στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους εταίρους της δεν είναι αντίστιξη με μία κανονικότητα στον υπόλοιπο Νότο της Ευρωζώνης: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία ασθμαίνουν με διαφορετική ένταση λόγω των δημοσιονομικών και πολιτικών παρενεργειών της γερμανικής κοπής λιτότητας. Στη Γαλλία ο Ολάντ αγωνίζεται, εν μέσω της υποχρέωσής του να δίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα δείγματα σταδιακής συμμόρφωσης με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο με καταληκτικό ορίζοντα το 2017, να συντηρήσει την αξιοπιστία της χώρας ως μεγάλης δύναμης με πυρηνικά όπλα αλλά και μια συμβατική αποτρεπτική παρεμβατική αξιοπιστία. Αν η συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας ήταν το πρώτο θύμα της πρόσδεσης στην πολιτική της Γερμανίας, όταν οι περικοπές αγγίξουν την άμυνα, ο υποβιβασμός της χώρας στους διεθνείς συσχετισμούς θα είναι μη αντιστρέψιμος.

Στη Ρώμη ο Ρέντσι προωθεί εν μέσω εσωκομματικής εξέγερσης πακέτο θεσμικών μεταρρυθμίσεων που συρρικνώνουν τις αρμοδιότητες της Γερουσίας, δίνουν στο πρώτο κόμμα άνετη αυτοδυναμία στη Βουλή και ενισχύουν ρητά και εκ των πραγμάτων τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού, μια υπερίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας σε βάρος της νομοθετικής, προφανώς εν όψει οδυνηρών αποφάσεων που επιβάλλει ο «ζουρλομανδύας» του Συμφώνου Σταθερότητας και του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Στην Ισπανία ο Ραχόι περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα των νομαρχιακών-δημοτικών εκλογών στα τέλη Μαΐου για να διακρίνει τα περιθώρια ελιγμών και πρωτοβουλιών που θα έχει στην πεντάμηνη προεκλογική εκστρατεία που θα ακολουθήσει με ορίζοντα τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αν η Ισπανία έχει εκλογική αναμέτρηση τον Νοέμβριο, στη Γαλλία ο ορίζοντας είναι η άνοιξη του 2017 που λήγουν οι πενταετείς θητείες του προέδρου και της Βουλής, ενώ στην Ιταλία η θητεία της Βουλής λήγει τον Ιανουάριο του 2018.

Ομως στη Γαλλία και την Ιταλία επικρατεί αβεβαιότητα: - Στο Παρίσι για το αν το δίδυμο Ολάντ-Βαλς θα μπορέσει να αντέξει την επόμενη διετία. - Στην Ιταλία αν ο Ρέντσι θα προλάβει μια συσπείρωση της αντιπολίτευσης για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο, που θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2016.

Σε κάθε περίπτωση, μια ισχυρή εκτελεστική εξουσία, που διαθέτει άνετη αυτοδυναμία στη Βουλή, δεν λύνει το πρόβλημα της κοινωνικής οργής και πολιτικής αβεβαιότητας, όπως αποδεικνύεται από τον Ολάντ, που συμπιέζεται στα όρια των αντοχών του, παρά τις μοναρχικές ντε γιούρε και ντε φάκτο εξουσίες που διαθέτει ο πρόεδρος στο πλαίσιο της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
kapopoulos@pegasus.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ