30 Απριλίου 2015

Έξω φρενών ο Τούρκος πρόεδρος Κουβέιτ: Οι πρέσβεις της ΕΕ σνόμπαραν τον Ερντογάν για χάρη της Κύπρου

Κουβέιτ: Οι πρέσβεις της ΕΕ σνόμπαραν τον Ερντογάν για χάρη της Κύπρου Σε δεξίωση του εμίρη προς τιμήν του ζήτησε να μην παρευρεθεί ο Κύπριος πρέσβης καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία - Οι πρέσβεις αρνήθηκαν να το χαιρετήσουν ως αντίδραση  H ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έναντι του Ταγίπ Ερντογάν λειτούργησε στη δεξίωση που παρέθεσε πριν λίγες μέρες στο Κουβέιτ  ο εμίρης της χώρας προς τιμή του Τούρκου Προέδρου.Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει να μη παραστεί στη δεξίωση ο πρέσβης της Κύπρου Παναγιώτης Κυριάκου, λόγω του ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία. Το αίτημα διαβιβάστηκε από τη κυβέρνηση του Κουβέιτ στον Κύπριο πρέσβη, με την παράκληση να πράξει ότι και ο Αρμένιος  συνάδελφος του ο οποίςο δεν θα πήγαινε στη δεξίωση για να διευκολύνει τον εμίρη.


Όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο πρέσβης της Κύπρου δεν αποδέχθηκε το αίτημα και αντέδρασε έντονα καλώντας σύσκεψη των πρέσβεων των χωρών μελών της ΕΕ. Όλοι οι πρέσβεις στήριξαν τον Κύπριο συνάδελφο τους και ο πρέσβης της Γαλλίας πρότεινε να παραστούν όλοι στη δεξίωση προς τιμή του Ερντογάν και να δείξουν την απαρέσκεια τους αποφεύγοντας να τον χαιρετίσουν δια χειραψίας όπως προέβλεπε το πρωτόκολλο.

Η εξέλιξη αυτή εκνεύρισε τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος επέσπευσε την αναχώρηση του από το Κουβέιτ επικαλούμενος προσωπικούς λόγους και αναχώρησε προχθές το βράδυ για την Άγκυρα. Για το συμβάν υπήρξε και διαμαρτυρία από το Κυπριακό υπουργείο εξωτερικών προς τον πρέσβη του Κουβέιτ στη Λευκωσία. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά αφού στο παρελθόν όταν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ως Πρόεδρος της Τουρκίας  είχε επισκεφθεί το Κουβέιτ και είχε δοθεί δεξίωση προς τιμή του, δεν είχε θέσει κανένα απολύτως θέμα.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ