Παράλληλα η κυβέρνηση δεν πείθει, όταν εξακολουθεί να εκπλήσσεται με τις αντιδράσεις των Αμερικανών στην υπόθεση Ξηρού. Δεν έχει αντιληφθεί ότι η (δημόσια) αντίδραση της Ουάσινγκτον ήταν εντονότερη και από τις (παρασκηνιακές) επικρίσεις κατά των διευκολύνσεων του Ερντογάν σε ισλαμιστές που μετέβαιναν στη Συρία το 2013; Κατά τον ίδιο τρόπο, ο πρωθυπουργός δεν πείθει, όταν -και προχθές- υποστήριξε «θα δείτε» σχετικά με προκαταβολές για τον νέο αγωγό από τη Ρωσία. Μήπως ο επικεφαλής της Gazprom Α. Μίλερ δεν του επανέλαβε, ως προαπαιτούμενο, την εξασφάλιση προεγκρίσεων από την Κομισιόν;
Η επόμενη ρήξη -και μάλιστα ταυτόχρονα- με τους εταίρους, την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα έρχεται (ακάθεκτη!) στις 25 Ιουνίου, όταν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα αποφασιστεί η ανανέωση ή διαφοροποίηση των κυρώσεων κατά του οικονομικού, αμυντικού και ενεργειακού κλάδου της Ρωσίας.
Ελληνικές και ξένες διπλωματικές πηγές κρίνουν ότι το δίλημμα του Ιουνίου θα είναι πολύ διαφορετικό συγκριτικά με την ήπια κρίση στην αρχή της κυβερνητικής θητείας. Στα τέλη Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είχε καταφέρει να εντάξει τις ελληνικές αντιρρήσεις στο μπλοκ των άλλων επιφυλακτικών (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) έναντι των πιο σκληρών. Εκείνη η κρίση αφορούσε επιμέρους πτυχές, ενώ τον Ιούνιο θα εξεταστεί ο σκληρός πυρήνας των κυρώσεων. Επίσης, τότε δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία του Μινσκ, σε αντίθεση με το προσεχές δίμηνο που η υλοποίησή της θα αποτελέσει πεδίο τριβών Δύσης - Πούτιν.
Γνωρίζοντας την έως τώρα πρακτική του Ελληνα πρωθυπουργού, οι ηγέτες των ΗΠΑ και των ισχυρών μελών της Ε.Ε. τον αναμένουν «στη γωνία», αν κινηθεί εγγύτερα προς τη Μόσχα και αν δώσει αφορμές (...ταυτόχρονα ίσως με την τελική διαπραγμάτευση του νέου Μνημονίου) για αντιμετώπιση της χώρας μας σαν παρείσακτης στη Δύση. Παρομοίως, ο πρόεδρος Β. Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ αναμένουν να δουν, για τα δικά τους συμφέροντα, αν ο κύριος Τσίπρας θα τους διευκολύνει, ασκώντας βέτο στις κυρώσεις ή, τουλάχιστον, εξαιρώντας από τους αυστηρούς περιορισμούς τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου.
Το δίλημμα του Ιουνίου θα είναι σκληρό, αφού είναι δυσχερέστατο, αν όχι αδύνατον, η Αθήνα να ικανοποιήσει -ταυτόχρονα- Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Μόσχα. Ο δε πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι «εξαπατήθηκε» από κανέναν εκ των συνομιλητών του.
Aλέξανδρος Τάρκας
* Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη.