30 Απριλίου 2015

«Κλειδώνει» στην Άγκυρα η διαπραγματευτική ομάδα Ακιντζί

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201504/205534/images/det_004.jpg
Η διαπραγματευτική ομάδα του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα λάβει την τελική μορφή της στην τουρκική πρωτεύουσα. Η τουρκική πλευρά αναμένει ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα λάβει υπόψη τις επισημάνεις και τις απόψεις της για την σύνθεση της νέας ομάδας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την τουρκική πρωτεύουσα.Οι εργασίες του τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών για την σύνθεση της νέας διαπραγματευτικής ομάδας έχουν ήδη ξεκινήσει, με την Άγκυρα να μην επιθυμεί να φανεί ότι είναι η πλευρά που επιβάλλει απόψεις στους Τουρκοκύπριους. Παρόλ' αυτά η κυβέρνηση Ερντογάν έχει τις δικές της απόψεις, τις οποίες και θα μεταβιβάσει στον Μουσταφά Ακιντζί και τους συνεργάτες του.Η επίσκεψη του κ. Ακιντζί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τον καθορισμό της τουρκοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης επίσκεψης, η τουρκική πλευρά θα μεταβιβάσει τις δικές της απόψεις στην τ/κ πλευρά.
Επιβεβαιώνει την «Κ» ο Νταβούτογλου
 
Μερικά μόλις 24ωρα μετά το τέλος των «προεδρικών εκλογών», ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα υπογράμμισε η «Κ», στον απόηχο των «εκλογών».

Μιλώντας στον τουρκικό τύπο, ο κ. Νταβούτογλου αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του αναμένει ότι ο κ. Ακιντζί θα «ευθυγραμμιστεί» με την πολιτική γραμμή της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό κατά τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος επισημάνει ότι στο παρελθόν, την περίοδο της «εκλογής» του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υπήρξαν κάποια προβλήματα, τα οποία αφορούσαν την συνεννόηση της Άγκυρας με την τ/κ πλευρά. Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν γρήγορα.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις Οι επιθέσεις της Άγκυρας κατά του προσώπου του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνεχίζονται. Χθες το βράδυ, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστής Δράσης (ΜΗΡ) ανέλαβε την σκυτάλη. Δια μέσου του διαδικτύου, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέκλεισε το ενδεχόμενο της λύσης στο Κυπριακό και επεσήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι απελπισμένοι εξαιτίας του πολιτικού αδιεξόδου. Όπως ο Πρόεδρος της Τουρκίας, έτσι και ο κ. Μπαχτσελί τονίζει ότι η Κύπρος είναι πάτριο έδαφος.

Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξε και το νέο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Ακσάμ», η οποία υπενθυμίζει ότι το 1974, η Τουρκία έδωσε 1672 μάρτυρες στην Κύπρο. Η εφημερίδα τονίζει ότι παρά τις κυρώσεις της Ευρώπης και το 1 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία ξοδεύει ετησίως στο βόρειο κομμάτι του νησιού, η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χαστούκι» πρεσβευτών προς Ερντογάν στο Κουβεϊτ
Του Νίκου Στέλγια