17 Απριλίου 2015

Φινλανδοποίηση ή ΝΑΤΟ;

http://nstatic.tanea.gr/20422749_NATO_2015_JPEG_0ccec.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTUlMmYwNCUyZjEyJTJmMjA0MjI3NDlfbmF0bysyMDE1LmpwZWctMGNjZWMuanBnJnc9NjYwJmg9Mzc2JnN0PXRydWUmYmc9MTY3NzcyMTUmY3I9dHJ1ZSZhdD00
Την Κυριακή ανάμεσα στις επιλογές του εύρους και του βάθους της λιτότητας για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης επί τρία συνεχή χρόνια ύφεσης οι Φινλανδοί καλούνται να αποφασίσουν αν η χώρα τους θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακολουθώντας τη Σουηδία, που κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση όπως προτείνει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Στουμπ ή αν θα παραμείνει ουδέτερη, όπως προτείνει ο κεντρώος Σιπίλα, που έχει το δημοσκοπικό προβάδισμα. Η οικονομική ευημερία της Φινλανδίας είναι εδώ και δύο και πλέον αιώνες συνδεδεμένη με τη Ρωσία. Εντός της τσαρικής Ρωσίας ως Μεγάλο Δουκάτο η χώρα από το 1809 μέχρι και την ανεξαρτησία της το 1918, από φτωχή και περιθωριακή επαρχία της Σουηδίας, έγινε το παράθυρο της αχανούς ευρασιατικής χώρας προς τη Δύση.

Μετά την παρένθεση 1918-'45 και τη διπλή ήττα στη σύγκρουση με τη Σοβιετική Ενωση το 1939-'40 και το 1941-'45 η Φινλανδία εξαργύρωσε με το παραπάνω την άτυπη εκχώρηση βέτο για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική στη Μόσχα, καθώς δεν ξαναέγινε μόνον το παράθυρο της Ρωσίας προς τη Δύση, αλλά και η βάση παράκαμψης μέσω μεικτών εταιρειών όλων των απαγορεύσεων και εμποδίων που είχε δημιουργήσει η Δύση την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Πού βρίσκεται το ζωτικό συμφέρον του Ελσίνκι; Στη μετατροπή της χώρας σε προπύργιο περικύκλωσης της Ρωσίας σε άμεση γειτνίαση με το δυνητικά θερμό μέτωπο των τριών βαλτικών χωρών ή στην ανάδειξη της πλατφόρμας παράκαμψης του τείχους των κυρώσεων;

Ενα ερώτημα που προκαλεί ένα νέο, καθώς σήμερα το Ελσίνκι μπορεί να διαδραματίσει εκ νέου αυτόν τον ρόλο ως μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Η απάντηση είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στάση του Βερολίνου, που δεν έχει κανένα λόγο να προσθέσει δίπλα στην Πολωνία αλλά δύο προπύργια του ΝΑΤΟ, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, μια στρατοπεδική περιχαράκωση που θα συρρίκνωνε δραματικά το περιθώριο της Γερμανίας να ελέγξει τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας. Σήμερα το θερμό επίκεντρο του νέου Ψυχρού Πολέμου Δύσης - Ρωσίας δεν βρίσκεται στον Εύξεινο Πόντο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρά τη γεωγραφική εγγύτητα με την Ουκρανία.

Βρίσκεται στον Βορρά, όπου Δανία, Νορβηγία και Ισλανδία, που είναι ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ από το 1949, περιμένουν την προσχώρηση της Σουηδίας, που υπολογίζει ότι έτσι θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό ειδικό της βάρος, με άγνωστη μεταβλητή το μετέωρο βήμα της Φινλανδίας.
kapopoulos@pegasus.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ