12 Μαρτίου 2015

Το ανομολόγητο... φλερτ PEGIDA και AfD

merkel_xitler.jpg

Το... ευρωσκεπτικιστικής έμπνευσης πλακάτ της PEGIDA | ΕPA/ SEBASTIAN KAHNERT
Ναι, υπάρχουν ακόμα. Κι αν δεν αυξάνονται δραματικά οι οπαδοί τους εντός (ανατολικής) Γερμανίας, πληθύνονται οι μιμητές τους εκτός γερμανικών συνόρων, από τη Βρετανία και το Βέλγιο ώς την Αυστρία και τη Δανία. Τη Δευτέρα το βράδυ διοργάνωσαν τη 18η διαδήλωσή τους στη Δρέσδη, τη μεγαλύτερη σε όγκο από τα τέλη Γενάρη, όταν ο συνιδρυτής τους Λουτς Μπάχμαν παραιτήθηκε δήθεν από... ευθιξία μετά τον σάλο από τη δημοσιοποίηση του «πλακατζίδικου» selfie ως άλλου Αδόλφου Χίτλερ, για να ακολουθήσει η πλήρης κατάρρευση της υπόλοιπης ιδρυτικής/ηγετικής τους ομάδας.

Ο λόγος βέβαια για τους «Πατριώτες Ευρωπαίους κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης», κοινώς τη διαβόητη πια PEGIDA, που δείχνει να ξαναγεννιέται από τις στάχτες της έπειτα από σύντομη απουσία λόγω κρίσης ταυτότητας και ηγεσίας. Ο Μπάχμαν άλλωστε αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να «πεθάνει», αφού στο μεταξύ επανεκλέχθηκε πανηγυρικά αρχηγός από τη βάση του μορφώματος. Και τη Δευτέρα εμφανίστηκε εξίσου απειλητικός διακηρύσσοντας ξανά πως «Εσείς είστε ο λαός» ενώπιον περίπου 6.500 υποστηρικτών του στη Δρέσδη (10.000 κατά τους διοργανωτές), όταν στις αρχές του χρόνου είχε καταφέρει να κατεβάσει στους δρόμους «λαό» 25.000.
Κι όλα... μπερδεύονται γλυκά μεταξύ πατριωτισμού, ξενοφοβίας, αντιευρωπαϊσμού και ενοχοποίησης συλλήβδην του πολιτικού συστήματος, της Αριστεράς και των ΜΜΕ μέσα σ' αυτό το υβριδικό μόρφωμα κρυφο-νεοναζιστών, χούλιγκαν και υπερσυντηρητικών -Ανατολικογερμανών στη συντριπτική πλειονότητα- νοικοκυραίων. Μαζί με τα γνωστά πλακάτ που απεικονίζουν την Ανγκελα Μέρκελ σαν γουρούνι ή αρχιπράκτορα της Στάζι, προχθές εγκαινιάστηκε και το πλακάτ της καγκελαρίου ως Χίτλερ, με περιβραχιόνιο και λάβαρο πίσω της το ευρώ αντί της σβάστικας, επιβεβαιώνοντας άλλη μια φορά το ανομολόγητο φλερτ με την ανερχόμενη (ακρο)δεξιά δύναμη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Μίσος από... λίγους
Η ταυτόχρονη κινητοποίηση του «αδελφού» LEGIDA στη Λιψία συγκέντρωσε μόλις 500 άτομα τη Δευτέρα, ενώ λίγες δεκάδες οπαδοί των περιθωριακών «κλώνων» του μορφώματος διαδήλωσαν στη Νυρεμβέργη και τη Φρανκφούρτη, όπου δεκαπλάσιοι αντιφασίστες και αριστεροί ακτιβιστές συγκρούστηκαν άγρια με την αστυνομία. Το μότο του μίσους τους κοινό παντού, με βολικό πρόσχημα την υπαρκτή απειλή του ισλαμικού εξτρεμισμού: το Ισλάμ είναι «φασιστική ιδεολογία» και οι μουσουλμάνοι μετανάστες ή πρόσφυγες θέλουν να επιβάλουν παγκοσμίως τον νόμο της σαρία.
Γενικευμένη κατακραυγή στον πολιτικό κόσμο και τα γερμανικά ΜΜΕ προκαλεί και η στοχοποίηση από νεοναζιστές δύο δημάρχων στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας – Ανχαλτ. Ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πρωτεύουσας Μαγδεβούργου Λουτς Τρούμπερ έχει δεχτεί τρεις φορές απειλές για τη ζωή του μέσω μηνυμάτων με σβάστικες και ναζιστικά συνθήματα από το τοπικό μόρφωμα MAGIDA και βρίσκεται πλέον υπό αυστηρή αστυνομική προστασία.

Παράλληλα εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο δήμαρχος της κωμόπολης Τρέγκλιτς, Μάρκους Νιρτ, εξαιτίας της απόφασης της τοπικής κυβέρνησης να μην απαγορεύσει τις συνεχιζόμενες εκφοβιστικές διαδηλώσεις έξω από το σπίτι του οπαδών του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD), που εναντιώνονται στο σχέδιο φιλοξενίας 40 προσφύγων σε ακατοίκητο δημοτικό κτίριο.
«Τραγωδία για τη δημοκρατία» χαρακτήρισε την παραίτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εκφράζει πλέον έντονη ανησυχία για το φαινόμενο, φέρνοντάς το προς συζήτηση στην Μπούντεσταγκ στο τέλος του μήνα. Κι ενώ τα ρατσιστικά εγκλήματα και οι επιθέσεις κατά κέντρων στέγασης αλλοδαπών πολλαπλασιάζονται σε συνάρτηση με την αύξηση αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία, εφημερίδα της Σαξονίας αποκαλύπτει πως τοπικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ βρίσκονται σε διαρκή επαφή με την PEGIDA, με συντονιστή τον βουλευτή Λαρς Ρόουερ, που συγκρίνει τις ισλαμοφοβικές κινητοποιήσεις με τις φοιτητικές διαδηλώσεις του 1968...
http://www.efsyn.gr/arthro/anomologito-flert-pegida-kai-afd