12 Μαρτίου 2015

«ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Σ. ΑΡΑΒΙΑ Το Ιράν καταλαμβάνει το... Ιράκ, πολεμώντας τους τζιχαντιστές

Μέλος της φιλοϊρανικής σιϊτικής πολιτοφυλακής του Ιράκ φρουρεί κτίριο στην περιοχή του Τικρίτ που στέγαζε δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
Μέλος της φιλοϊρανικής σιϊτικής πολιτοφυλακής του Ιράκ φρουρεί κτίριο στην περιοχή του Τικρίτ που στέγαζε δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
Tου Γιώργου Παυλόπουλου
Κοντά στην ανακατάληψη του Τικρίτ από το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται πως βρίσκονται οι ιρακινές δυνάμεις, καθώς επιχειρούν να εισέλθουν σε αυτό τόσο από τον Βορρά όσο και από τον Νότο, παρά την ισχυρή αντίσταση που δέχονται.Η αιφνίδια κατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές πέρυσι τον Ιούνιο αποτέλεσε «σταθμό» στην επίθεση που είχαν εξαπολύσει στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του Ιράκ, στο πλαίσιο της οποίας μπήκαν και στη Μοσούλη (τον επόμενο μεγάλο στόχο των ιρακινών δυνάμεων), ενώ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες περιοχές, όπου και ανακήρυξαν το χαλιφάτο τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κυβερνητικός στρατός δεν θα είχε καταφέρει τίποτα χωρίς τη βοήθεια χιλιάδων σιϊτών πολιτοφυλάκων, οι οποίοι έχουν την ενεργό υποστήριξη του Ιράν -με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στις τάξεις τους πολεμούν πολλά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Έτσι και καθώς μονάδες της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ πολεμούν ήδη εδώ και μήνες στο πλευρό του στρατού του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία, είναι φανερό ότι η επιρροή της Τεχεράνης στην περιοχή αυξάνεται ραγδαία.

Εν γνώσει των ΗΠΑ
Όλα δείχνουν, μάλιστα, ότι η εμπλοκή του Ιράν γίνεται εν γνώσει των ΗΠΑ, οι οποίες προφανώς έχουν κατανοήσει ότι χωρίς αυτήν και μόνο με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς δεν θα είχαν καμία απολύτως ελπίδα να ανακόψουν την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους. Άλλωστε, αρκετοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον έχουν παραδεχθεί, εμμέσως ή αμέσως, ότι υπάρχει «συνεννόηση» (συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών) γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Ουσιαστικά δε, αυτή είναι και μία από τις βασικές αιτίες τόσο για την ανοχή που επιδεικνύουν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ απέναντι στο καθεστώς της Δαμασκού, όσο και για τη διαλλακτική στάση τους στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις δεν ικανοποιούν τους πάντες. Για την ακρίβεια, προκαλούν έντονη ανησυχία και ενόχληση σε δύο από τους πιο στενούς συμμάχους των Αμερικανών στην περιοχή, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.Αυτό ακριβώς εξέφρασε και ο πρωθυπουργός του πρώτου, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όταν κατά την πρόσφατη ομιλία του στο Κογκρέσο κάλεσε την Ουάσιγκτον να μη θεωρεί το Ιράν σύμμαχο επειδή πολεμά τους τζιχαντιστές -«σε αυτή την περίπτωση», όπως χαρακτηριστικά είχε πει, «ο εχθρός του εχθρού σας είναι επίσης εχθρός σας».

Όσο για τη στάση της Σαουδικής Αραβίας, είναι αποκαλυπτική η δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της: «Η κατάσταση στο Τικρίτ είναι απτό παράδειγμα για τις ανησυχίες μας. Το Ιράν καταλαμβάνει το Ιράκ», είχε πει ο πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαϊσάλ, αναγκάζοντας χθες τον Ιρακινό ομόλογό του σε κατευναστική δήλωση.«Το Ιράν βοηθά το Ιράκ, όμως δεν στέλνει στρατό και δεν αναμειγνύεται στην κυριαρχία μας (...) Το Ιράκ δεν γίνεται περσικό», επέμεινε χθες ο Ιμπραχίμ αλ-Τζαφάρι -όμως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν κατάφερε να πείσει το Ριάντ...
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113478025