12 Μαρτίου 2015

Εκβιασμοί και λαθρεμπόριο όπλων

Καταζητούμενοι, με διεθνή εντάλματα σύλληψης από Ιράν και Τουρκία, για ανθρωποκτονίες και λαθρεμπόριο όπλων ήταν οι δύο από τους τρεις ιρακινής καταγωγής Κούρδους, που συνελήφθησαν την Τρίτη για εκβιασμούς ομοεθνών τους. Εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών.
Ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος, 37 ετών, έχει στο παρελθόν φυλακιστεί στον Κορυδαλλό και σε έρευνα (τον Μάρτιο του 2013) στο κελί του είχαν βρεθεί ένα πιστόλι, δύο χειροβομβίδες και σφαίρες. Είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε κύκλωμα που πωλούσε πλαστά έγγραφα σε μετανάστες και σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα για ανθρωποκτονία που φέρεται να έχει διαπράξει στην Τουρκία. Διεθνώς καταζητούμενος είναι και ο δεύτερος συλληφθείς. Πρόκειται για υπήκοο Ιράν, 28 ετών, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των ιρανικών αρχών για λαθρεμπορία πυρομαχικών και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Βαρύ ποινικό παρελθόν έχει, τέλος, και ο τρίτος συλληφθείς, ιρακινής καταγωγής Κούρδος, 39 ετών. Εχει κατηγορηθεί στην Ελλάδα για εκβίαση, ληστείες κ.ά.


Σε αναζήτηση λαθραίου οπλισμού, αστυνομικοί ερεύνησαν αποθήκη στην Ομόνοια, δίχως αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, προέκυψε ότι οι δράστες συνάντησαν ένα από τα θύματά τους στη διάρκεια πορείας αλληλεγγύης στους Κούρδους του Κομπάνι, τον περασμένο Οκτώβριο. Επρόκειτο για ιδιοκτήτη ανταλλακτηρίου συναλλάγματος (Western Union), από τον οποίο απαίτησαν εκβιαστικά 250.000 ευρώ. Απειλούσαν τη ζωή της οικογένειάς του, ενώ το φθινόπωρο του 2014 είχαν αποπειραθεί να τον απαγάγουν από καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας. Το θύμα απευθύνθηκε για βοήθεια σε σύλλογο Κούρδων και τελικά συμφώνησε να πληρώσει στα μέλη του κυκλώματος 80.000 ευρώ σε τέσσερις δόσεις των 20.000 ευρώ. Σε συνεννόηση με την ΕΛ.ΑΣ., δύο από τα μέλη της σπείρας συνελήφθησαν στην Καλλιθέα ενώ παραλάμβαναν 20.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Ο τρίτος συνεργός τους εντοπίστηκε στο σπίτι του στην Πετρούπολη. Στο παρελθόν φέρονται να είχαν εκβιάσει Κούρδο ιδιοκτήτη εστιατορίου στην οδό Μενάνδρου (τα ίχνη του χάθηκαν, ενώ το κατάστημά του έπαψε να λειτουργεί), καθώς κι έναν ακόμα Ιρακινό από τον οποίο απέσπασαν 50.000 ευρώ κι ένα πολυτελές αυτοκίνητο Audi S3. O τελευταίος, κατά πληροφορίες, επέστρεψε στο Ιράκ.

Η δικογραφία
Μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» δήλωναν, στο μεταξύ, Σύροι κακοποιοί που συνελήφθησαν (προ μηνών) στην Αθήνα για απαγωγές ομοεθνών τους. Τριανταπεντάχρονος Σύρος, ονόματι Zakaria A., πρωταγωνίστησε σε υπόθεση απαγωγής τετραμελούς οικογένειας Σύρων προσφύγων, με το πρόσχημα ότι θα τους βοηθούσε να βρουν κατάλυμα στην Αττική. Από τη δικογραφία προκύπτει ότι οι δράστες παρέλαβαν την οικογένεια από τον σταθμό ΗΣΑΠ «Αττική» και την οδήγησαν σε διώροφο κτίριο επί της οδού Γούρδωνος, στη Ν. Ιωνία. Εδεσαν χειροπόδαρα με μονωτική ταινία το ζευγάρι των Σύρων και απειλούσαν να αποκεφαλίσουν με μαχαίρια τα δύο ανήλικα παιδιά, δηλώνοντας ότι είναι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους». Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Κ», ο ανήλικος γιος της οικογένειας είχε πει τα ακόλουθα: «Το κτίριο ήταν εγκαταλειμμένο και βρώμικο. Μας οδήγησαν σ’ ένα δωμάτιο, όπου βρίσκονταν οκτώ άτομα που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με μαύρες σακούλες. Εβαλαν στον λαιμό μας μαχαίρια κι έλεγαν στον πατέρα μου ότι είμαστε άπιστοι Κούρδοι και όχι ισλαμιστές μουσουλμάνοι όπως αυτοί και ότι θα μας σκοτώσουν εάν δεν τους δώσουμε τα χρήματά μας. Για να μας αφήσουν ελεύθερους, ο πατέρας μου αναγκάστηκε να τους δώσει 7.000 ευρώ σε μετρητά που είχε μαζί του». Για την ίδια υπόθεση είχαν συλληφθεί (ως μέλη του κυκλώματος) δύο ακόμα άτομα, που είχαν μπει παράτυπα στη χώρα με πλαστά, βουλγαρικά, ταξιδιωτικά έγγραφα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ