19 Φεβρουαρίου 2015

Εξετάζουν επέμβαση στη Λιβύη

Συντάκτης: Νικόλας Ζηργάνος
Εντολή για διεθνή επέμβαση στη Λιβύη ζήτησε η Αίγυπτος από τον ΟΗΕ για να αντιμετωπιστούν το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές ή ακραίες ισλαμικές οργανώσεις που έχουν βυθίσει τη χώρα στο χάος και την ανομία και απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή.
Το αιγυπτιακό αίτημα που κατατέθηκε δύο ημέρες μετά τον αποκεφαλισμό 21 Αιγυπτίων ομήρων από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα συγκληθεί έπειτα και από αίτημα της Γαλλίας και της Ιταλίας.Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Ματέο Ρέντσι να το εκφράζουν ρητά, δεν προκρίνει προς το παρόν στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, παρά τις αντίθετες απόψεις που εξέφρασαν εν θερμώ οι Ιταλοί υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών.

Ομως, αν η χερσαία και αεροπορική εμπλοκή της Δύσης αποκλείεται σε αυτή τη φάση, ίσως νομιμοποιηθεί η αιγυπτιακή στρατιωτική παρέμβαση στο όνομα της «αυτοάμυνας». Το βέβαιο είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα επιβάλει νέα μέτρα κατά του Ισλαμικού Κράτους το οποίο επέκτεινε την παρουσία του, μετά το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και τη χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο και στη Λιβύη.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, υπογράμμισε χθες «ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο λαός της Λιβύης συμφωνεί και μας απευθύνει έκκληση να αναλάβουμε δράση για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας».Ο πρόεδρος Σίσι προειδοποίησε την Ευρώπη ότι το χάος της Λιβύης απειλεί όχι μόνο την Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και την ίδια την Ευρώπη. Η επιχείρηση κατά του καθεστώτος Καντάφι «δεν ολοκληρώθηκε από τους φίλους Ευρωπαίους» είπε χαρακτηριστικά και επέρριψε ευθύνες (στη Δύση, αλλά και στην ίδια την Αίγυπτο) γιατί μετά την ανατροπή του δικτάτορα «εγκαταλείψαμε τον λαό της Λιβύης όμηρο στα χέρια των εξτρεμιστικών ένοπλων ομάδων».Χθες, οι στρατηγοί στην Αίγυπτο ετοίμαζαν πυρετωδώς σχέδια για την ασφαλή απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων Αιγυπτίων, οι οποίοι είναι οικονομικοί μετανάστες στη Λιβύη και βρίσκονται σε κίνδυνο μετά τα αεροπορικά πλήγματα της αιγυπτιακής αεροπορίας κατά των εξτρεμιστών.
Σε συνεργασία με τοπικές πολιτοφυλακές στη Δυτική Λιβύη θα επιχειρηθεί να περάσουν οι εγκλωβισμένοι στην Τυνησία από όπου θα επαναπατριστούν με αερογέφυρα. Αλλες πολιτοφυλακές σε συνεργασία με τον κυβερνητικό στρατό θα ασφαλίσουν τα ανατολικά σύνορα προς την Αίγυπτο για να περάσουν οδικώς οι Αιγύπτιοι μετανάστες.

«Λευκή επιταγή»

Θρήνος από συγγενείς των 21 Αιγυπτίων που αποκεφάλισαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη | REUTERS/ Asmaa Waguih
 
Η Αίγυπτος παίρνει πλέον θέση στη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους και των άλλων εξτρεμιστικών σουνιτικών οργανώσεων και επεκτείνει την δράση της πέραν των συνόρων της. Η συστράτευση (όχι όμως και ταύτιση) της Αιγύπτου με τη Δύση αναβαθμίζει το Κάιρο και δίνει στον στρατηγό-πρόεδρο της χώρας «λευκή επιταγή» στο εσωτερικό όπου εφαρμόζεται ανηλεής καταστολή κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Η κίνηση του Σίσι να βομβαρδίσει το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη μετά τον αποκεφαλισμό των 21 Αιγυπτίων ομήρων ήταν επιβεβλημένη «για λόγους κύρους» κυρίως προς το εσωτερικό της χώρας, όπου αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις.
Ο πόλεμος που διεξάγει ο αιγυπτιακός στρατός στο Σινά κατά των τρομοκρατών, η αντιμετώπιση των Αδελφών Μουσουλμάνων, αλλά και η οικονομική κρίση, η μεγάλη ανεργία και ο πληθωρισμός, αναγκάζουν τον Σίσι σε μια φυγή προς τα εμπρός. Αποπροσανατολίζει το εσωτερικό μέτωπο, «εξάγει» τα προβλήματα μέσω Λιβύης, ισχυροποιείται σε διεθνές επίπεδο και μετατρέπει την Αίγυπτο από ασθενή σε ισχυρό παίκτη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η Αίγυπτος θα στηρίζεται πλέον όχι μόνο στη Ρωσία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, αλλά επίσης στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κίνηση αυτή αποτελεί την πύλη μέσω της οποίας η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου (με πληθυσμό 80 εκατομμύρια) αποσκοπεί να καταλάβει και πάλι την ηγετική θέση την οποία είχε κατακτήσει την εποχή του Νάσερ. Ομως, ο φιλόδοξος αυτός στόχος έχει ακόμη πολύ δρόμο και απαιτεί πολύ χρόνο για να επιτευχθεί και βεβαίως θα δοκιμαστεί στην πράξη.