19 Φεβρουαρίου 2015

Πολιτικός σεισμός!

Δύσκολες ώρες πέρασαν στη Βουλή ο Γάλλος πρωθυ­πουργός Μανουέλ Βαλς (δεξιά) και ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν | REUTERS/ CHARLES PLATIAU
Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε χθες στο γαλλικό Κοινοβούλιο, η συνεδρίαση που αφορούσε την προγραμματισμένη ψηφοφορία για τον «νόμο Μακρόν», το επίμαχο νομοσχέδιο «για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ισότητα στις οικονομικές ευκαιρίες», που εκπόνησε ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν. Τελικά δεν έγινε ψηφοφορία.

Ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του στη Βουλή
Eπειτα από μαραθώνιες συζητήσεις για την εξέταση 2.800 τροπολογιών, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς βρέθηκε σε αδιέξοδο διαπιστώνοντας ότι οι «αντάρτες» σοσιαλιστές ήταν αποφασισμένοι να απορρίψουν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.
Ενώ μέχρι τώρα οι αμφισβητίες της κυβερνητικής πολιτικής σημείωναν αποχή για την ψήφιση επίμαχων νομοσχεδίων, αυτή τη φορά αρκετοί φαίνονταν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τον «νόμο Μακρόν». Ο Μανουέλ Βαλς πήρε μέρος στην πρωινή σύσκεψη της σοσιαλιστικής ομάδας και προσπάθησε να πείσει τους «αντάρτες» να ψηφίσουν τη μεταρρύθμιση. Η παρέμβασή του δεν είχε αποτέλεσμα.
«Μέχρι αυτή την ώρα που μιλάω, δεν περνάει ο “νόμος Μακρόν”», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Στην απογευματινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου ανακοίνωσε: «Δεν θέλω να ριψοκινδυνεύσω την καταψήφισή του νομοσχεδίου. Δεν θα πάρω την ευθύνη απόρριψης μίας μεταρρύθμισης που θεωρώ ως πρωταρχική για την οικονομία μας. Η Αριστερά κυβερνάει και οφείλει να εκπληρώσει τις ευθύνες της. Αυτή η απαίτηση με οδήγησε να ζητήσω από τον πρόεδρο να μου επιτρέψει να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης για την υιοθέτηση του νόμου».
Προκειμένου να αποφύγει την καταψήφιση του νομοσχεδίου ο Γάλλος πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και επέλεξε την προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει να εγκριθεί και να υιοθετηθεί από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο, εκτός αν πρόταση μομφής κατατεθεί εντός 24ώρου και να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο.
Ο πρωθυπουργός Βαλς στη Βουλή
Αμεση ήταν αντίδραση της αντιπολίτευσης. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της δεξιάς UMP και του κεντρώου κόμματος UDI κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Το bras de fer ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους “αντάρτες” κορυφώνεται. Ο Μανουέλ Βαλς επέλεξε την επικίνδυνη διαδικασία του 49.3, γιατί εκτιμά ότι οι σοσιαλιστές αμφισβητίες δεν θα θελήσουν να προκαλέσουν πτώση της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του δεξιού κόμματος UMP Νικολά Σαρκοζί αντέδρασε στην απόφαση του Φρανσουά Ολάντ και του Μανουέλ Βαλς να προσφύγουν στην έκτακτη διαδικασία του 49.3. Σε tweet του αναφέρει «αποκαλύφθηκε η αλήθεια, δεν υπάρχει πια ούτε πλειοψηφία ούτε κυβέρνηση».
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του «Μετώπου της Αριστεράς» (ΚΚ και ριζοσπαστική Αριστερά) Αντρέ Σασένι, ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές της Αριστεράς θα ψηφίσουν την πρόταση μομφής. Εκτιμά ότι «είναι ο μόνος τόπος για να αντιπαρατεθούμε στον “νόμο Μακρόν”, μετά την πίεση της κυβέρνησης για να περάσει βεβιασμένα ο νόμος».
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί σε πρώτη ανάγνωση στο Κοινοβούλιο Πέμπτη βράδυ. Θα εξεταστεί στη συνέχεια από τη Γερουσία, η οποία δεν μπορεί να το μπλοκάρει και θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο για τελική ψήφιση με τη διαδικασία του 49.3.

Κρίση στην Αριστερά


Ο Πρόεδρος Ολάντ με τον πρωθυπουργό, Βαλς και τον υπουργό Οικονομίας, Μακρόν
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόταση μομφής προκαλεί κρίση στην Αριστερά και δείχνει την αδυναμία της κυβέρνησης να συσπειρώσει τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι τον Φεβρουάριο του 2006 ως βουλευτής ο Φρανσουά Ολάντ είχε καταγγείλει το 49.3 που είχε χρησιμοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν για την υιοθέτηση επίμαχου εργασιακού νόμου.
Χαρακτήρισε το 49.3 ως «βίαιη» διαδικασία και ως «απάρνηση της δημοκρατίας». Εννέα χρόνια αργότερα προσέφυγε στο 49.3 για την ψήφιση του “νόμου Μακρόν”.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η πρόταση μομφής δεν έχει καμιά δυνατότητα να ψηφιστεί γιατί τόσο οι «αντάρτες» σοσιαλιστές όσο και οι Πράσινοι απέκλεισαν ότι θα ψηφίσουν μαζί με τη Δεξιά κατά της κυβέρνησης. Οι επικριτές σοσιαλιστές απέρριψαν την ευθύνη της κρίσης στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αρνήθηκε σημαντικές τροποποιήσεις τους.
Ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε τη λύπη του, γιατί οι αντίθετοι προς τον νόμο «ανήκουν στην ομάδα αυτών που δεν θέλουν να αλλάξουν τη χώρα» με κατάλληλες μεταρρυθμίσεις.