20 Ιανουαρίου 2015

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ Διχασμένοι οι Γάλλοι για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Διχασμένοι κι επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Γάλλοι σε ό,τι αφορά τη δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ αλλά κι αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ενώ την ίδια ώρα, μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου αντιδρά με οργή για το νέο εξώφυλλο της «Charlie Hebdo» με το σκίτσο του Μωάμεθ.
Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων που αιματοκύλισαν το Παρίσι, οι Γάλλοι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη δημοσίευση σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ
Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων που αιματοκύλισαν το Παρίσι, οι Γάλλοι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη δημοσίευση σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ.Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop για την εφημερίδα «Le Journal du Dimanche», το 42% των Γάλλων εκτιμά ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ, ενώ αντιθέτως το 57% απάντησε ότι θα πρέπει να δημοσιεύονται τέτοια σκίτσα «χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αντιδράσεις ορισμένων μουσουλμάνων που αισθάνονται προσβεβλημένοι από τη δημοσίευση γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ».
Από την πλευρά του, πάντως, ο αρχισυντάκτης της «Charlie Hebdo», Ζεράρ Μπιαρ, υποστήριξε σε συνέντευξή του την εκ νέου απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ, υποστηρίζοντας ότι συμβάλλουν στην προάσπιση της «ελευθερίας της θρησκείας». «Εμείς λέμε ότι ο Θεός δεν μπορεί να είναι πολιτικό ή δημόσιο πρόσωπο. Πρέπει να είναι μια ιδιωτική μορφή. Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της θρησκείας», επισήμανε.

«Πρόκειται ασφαλώς για την ελευθερία της έκφρασης αλλά επίσης και για την ελευθερία της θρησκείας. Η ελευθερία δεν πρέπει να είναι πολιτικό επιχείρημα», υπογράμμισε. Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις και αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς το 50% τάσσεται υπέρ ενός «περιορισμού» της, ενώ το 49% διαφωνεί και το 1% δεν απάντησε.

Στο Διαδίκτυο, πάντως, οι Anonymous έχουν «κηρύξει» κυβερνοπόλεμο εναντίον δικτυακών τόπων τζιχαντιστών στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης μετά το μακελειό στη «Charlie Hebdo». Περισσότερες από 73 τζιχαντιστικές ιστοσελίδες έχουν «χτυπηθεί» μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της Επιχείρησης Charlie Hebdo (#OpCharlie-Hebdo), ενώ οι «χακτιβιστές» έχουν αναρτήσει λίστα με 900 λογαριασμούς στο Twitter τους οποίους δηλώνουν ότι αναλύουν και θα βυθίσουν στο «σκοτάδι» εάν διαπιστωθεί ότι συνδέονται με τζιχαντιστική δράση.

Στο μόνο πάντως που μοιάζει να συμφωνούν οι Γάλλοι, με ποσοστό 81%, είναι στο να χάνουν τη γαλλική υπηκοότητα όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες στο γαλλικό έδαφος. Επίσης, σχεδόν επτά στους δέκα θεωρούν ότι θα πρέπει «να απαγορεύεται να επιστρέψουν στη Γαλλία Γάλλοι πολίτες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι πήγαν να πολεμήσουν σε χώρες ή περιοχές που ελέγχονται από τρομοκρατικές ομάδες».

Αντιδράσεις
Στο μεταξύ, μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου αντιδρά βιαίως στα νέα σκίτσα. Στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, η κατάσταση είναι έκρυθμη, καθώς σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα σε διαδηλώσεις κατά τις οποίες πυρπολήθηκαν τουλάχιστον επτά χριστιανικές εκκλησίες, το γαλλικό πολιτιστικό ινστιτούτο και καταστήματα χριστιανών από διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη δημοσίευση γελοιογραφίας του Μωάμεθ. Στη Λαχόρη του Πακιστάν, περίπου 5 χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά της «Charlie Hebdo», ενώ ο Χαφίζ Σαεέντ, ιδρυτής οργάνωσης που έχει απαγορευτεί εξαιτίας της εξτρεμιστικής της δράσης, κάλεσε τους διαδηλωτές να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα.

Η χτεσινή ήταν η δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων στο Πακιστάν, καθώς το Σάββατο διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το γαλλικό προξενείο στο Καράτσι, όπου και σημειώθηκαν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Στην Τουρκία οι διαδηλωτές προσευχήθηκαν για τους αδελφούς Κουασί, ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για εν εξελίξει «σύγκρουση πολιτισμών». Στο Ιράν, οι Αρχές έκλεισαν την εφημερίδα «Mardom e Emrooz», επειδή δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα φωτογραφία του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ με την κονκάρδα με το σύνθημα «Je suis Charlie». Εξάλλου, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν αποκάλεσε «έγκλημα» και «βλασφημία» την έκδοση γελοιογραφίας του Μωάμεθ.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ ethnos.gr