12 Δεκεμβρίου 2014

Ποιοι και γιατί θέλουν κυβέρνηση εθνικού σκοπού

Οσο πλησιάζουν οι κρίσιμες ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται για τη λύση που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα ώστε να βγει από ένα ενδεχόμενο πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο.
Φωτογραφία: SoocΤην συγκυρία αυτή προσπαθεί όπως φαίνεται να εκμεταλλευτεί και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Με τη χθεσινή του δήλωση, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που πρώτο το iefimerida.gr είχε δημοσιεύσει, επιβεβαίωσε τα σενάρια που τον θέλουν να επιθυμεί την επανεμφάνισή του στην πολιτική σκηνή. Μάλιστα μετά από την πρόταση του για τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού ένας ένας οι συνεργάτες του εμφανίζονται δημοσίως επικροτώντας την πρόταση Παπανδρέου.

Τι σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου
Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού η απάντηση είναι κατηγορηματική, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida:
"Δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να αποσυρθεί ο Αντώνης Σαμαράς, δεν θα γίνει αντικατάσταση Πρωθυπουργού, δεν θα γίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού, πάμε σε πρόωρες εκλογές".

Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτός από την προειδοποίηση πως θα κάνει δικό του κόμμα, πρότεινε την ανάδειξη κυβέρνησης ειδικού σκοπού με «ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο» προκειμένου να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους,για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην "επόμενη μέρα" και να προχωρήσει σε Συνταγματική Αναθεώρηση.Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου προτείνει τη λύση που είχε δοθεί και το 2011, όταν ο ίδιος αποχώρησε από τη θέση του πρωθυπουργού για να τον αντικαταστήσει ο Λουκάς Παπαδήμος.
Ετσι τώρα, ο πρώην πρωθυπουργός ζητάει να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς, και στη συνέχεια κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσουν σε προεδρική εκλογή και να αποφασιστεί μία ριζική αλλαγή της κυβέρνησης και η αντικατάστασή της με μια άλλη «ειδικού σκοπού».

Σαχινίδης: Να συγκροτηθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού
Στη γραμμή της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου να γίνουν παραχωρήσεις και από τον κ. Σαμαρά και από τον κ. Τσίπρα να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας και να συγκροτηθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού που να χαράξει τον οδικό χάρτη της χώρας για το επόμενο διάστημα κινήθηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο Φίλιππος Σαχινίδης.Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα, τονίζοντας ότι πρέπει να βάλουν πάνω από όλα τον θεσμικό τους ρόλο και το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό, όπως έκανε ο κ. Παπανδρέου από τον Ιούνιο του 2011.

Πεταλωτής: Πρόταση εθνικής ευθύνης η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Πεταλωτής επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας «κάθε άλλο παρά σταθερότητα και βεβαιότητα δείχνει με τους χειρισμούς της».Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 χαρακτήρισε ως πρόταση εθνικής ευθύνης την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας: «Πρέπει να συγκροτηθεί μετά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και θα έχει συγκεκριμένα στοιχεία με ξεκάθαρο πρόγραμμα για να προετοιμάσει τη χώρα να βγει από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης υπέρ της εθνικής συνεννόησης
Την ίδια ώρα και δυο υπουργοί της κυβέρνησης έδειξαν με παρεμβάσεις τους πως κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο Real FM είπε ότι θα ήθελε να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ημερομηνία εκλογών πριν από την προεδρική εκλογή.
Υπέρ της ανάγκης επίτευξης κλίματος εθνικής συνεννόησης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα και αν χρειαστεί να έρθουν πιο κοντά οι εκλογές, τάχθηκε στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπενθυμίζοντας ότι την άποψη αυτή έχει καταθέσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εθνική συνεννόηση ζητούσαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, καθώς και όσοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα τι θα κάνουν στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη στην περίπτωση αντικατάστασης της κυβέρνησης με μια άλλη «ειδικού σκοπού».Αντίστοιχη ήταν εξάλλου και η πρόταση που είχαν καταθέσει στη Βουλή οι «8» ανεξάρτητοι βουλευτές. Στο κείμενο τους υπήρχαν τρεις επιδιώξεις. «Να αποτελέσουν ηχηρό μήνυμα προς τους εταίρους και τις αγορές ότι τα κόμματα του Συνταγματικού τόξου της χώρας μπορούν και επιζητούν να δίνουν συναινετικές λύσεις σε μείζονα πολιτικά ζητήματα και παράλληλα να δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να επιδιωχθεί η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, με όρους που θα το καθιστούν βιώσιμο, χωρίς την περαιτέρω δοκιμασία της κοινωνίας με νέα επώδυνα μέτρα».

Ο Βενιζέλος "χαϊδεύει" την ιδέα
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει με κακό μάτι την ιδέα να αποχωρήσουν ο ίδιος και ο κ. Σαμαράς και να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέπει σε αυτή τη λύση μια σανίδα σωτηρίας διότι ελπίζει ότι έτσι θα κερδίσει χρόνο και δεν θα κατοποντιστεί με το ΠΑΣΟΚ σε πρόωρες εκλογές. "Ο Βενιζέλος φοβάται ότι μπορεί να μην εκλεγεί ούτε βουλευτής σε πρόωρες εκλογές, ειδικά αν κάνει κόμμα ο Παπανδρέου" λένε, εξαγριωμένοι, υψηλόβαθμοι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι τα σενάρια διακινούνται και από τη Χαριλάου Τρικούπη. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να θυσιάσει ούτε την παράταξή του ούτε τη χώρα για να διευκολύνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο από τον εκλογικό όλεθρο.

Υπέρ κυβέρνησης εθνικού σκοπού και άνθρωποι της αγοράς
Την ίδια ώρα, υπάρχουν κορυφαίοι επιχειρηματίες και παράγοντες της αγοράς οι οποίοι βλέπουν με καλό μάτι μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού προκειμένου να ανακοπεί η επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ και να μην καταλήξει η χώρα στα βράχια, όπως φοβούνται. Πρόωρες εκλογές, για την αγορά, σημαίνει αναταραχή στο Χρηματιστήριο, πολιτική αβεβαιότητα, σκοτεινό αύριο με πιθανή έξοδο από το ευρώ και πολλαπλασιασμός των οικονομικών κινδύνων. Πιέζουν, λοιπόν, με τον τρόπο τους να αλλάξει η κυβέρνηση και να οδηγηθούμε σε μια εθνική συνεννόηση με νέα κυβέρνηση εθνικού σκοπού για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Πηγή:iefimerida.gr