22 Νοεμβρίου 2014

ΞΕΘΩΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Ο ιός... Ολάντ απειλεί τώρα και τον Ρέντσι

Ο ιός... Ολάντ απειλεί τώρα και τον Ρέντσι
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Ο πολιτικός... ιός που έχει προ πολλού προσβάλει τον Φρανσουά Ολάντ, οδηγώντας τον στα χαμηλότερα επίπεδα δημοφιλίας σε σχέση με όλους τους προκατόχους του, απειλεί πλέον και τον Ιταλό γείτονά του, Ματέο Ρέντσι. Ο (μέχρι πρόσφατα, τουλάχιστον) φέρελπις 39χρονος πρωθυπουργός, ο οποίος ήρθε στην εξουσία ως «ταύρος εν υαλοπωλείω», υποσχόμενος ότι θα αλλάξει ριζικά την Ιταλία και θα έρθει σε ρήξη με όλα τα κατεστημένα συμφέροντα και τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, μοιάζει πλέον αναποφάσιστος, διστακτικός και «λίγος». Με αποτέλεσμα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον πρόεδρο της Γαλλίας, να δυσαρεστεί τους πάντες και να βλέπει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να έχουν πάρει την κάτω βόλτα, ενώ θετική γνώμη για την κυβέρνησή του είχε το 43% των Ιταλών τον Νοέμβριο, έναντι του 56% τον Οκτώβριο.
Από τη μία, ο επιχειρηματικός κόσμος και ορισμένοι από τους συμμάχους του στην κυβέρνηση δυσφορούν φανερά για την ατολμία του να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές και τις μεγάλες ανατροπές στο καθεστώς που διέπει την αγορά εργασίας, κυρίως δε την απελευθέρωση των απολύσεων.

ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο ιός... Ολάντ απειλεί τώρα και τον Ρέντσι
Εκτός από την κριτική που δέχεται από την ένωση βιομηχάνων Confindustria, η οποία διαπιστώνει ότι η ύφεση συνεχίζεται και πλήττει την κερδοφορία των μελών της, η διαφαινόμενη υποχώρηση του Ρέντσι στον νέο νόμο για τα εργασιακά, τον αποκαλούμενο Jobs Act, προκάλεσε την έκρηξη του συμμάχου του και ηγέτη της Νέας Κεντροδεξιάς Αντζελίνο Αλφάνο (πρώην δεξί χέρι του Μπερλουσκόνι...), ο οποίος απαίτησε να γίνει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να συζητηθούν οι αλλαγές. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα ξεσηκώνονται για τη διαφαινόμενη κατεδάφιση των δικαιωμάτων και κεκτημένων τους, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία δεν βρίσκεται (τυπικά) σε καθεστώς μνημονίου. Ήδη, οι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις, η CGIL και η UIL που έχουν μαζί πάνω από 8 εκατ. μέλη, προκήρυξαν από κοινού γενική απεργία για τις 12 Δεκεμβρίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Ακόμη πιο ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, όμως, είναι το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις και δημόσιες διαμαρτυρίες αποκτούν ολοένα πιο συχνά βίαιο χαρακτήρα, όπως φάνηκε το τελευταίο διάστημα στη Ρώμη, το Μιλάνο, την Πάντοβα, τη Νάπολι, τη Γένοβα και άλλες πόλεις. Ειδικά στις τάξεις της νεολαίας, το κλίμα αρχίζει να γίνεται εκρηκτικό -άλλωστε, εκτός από το 43% της ανεργίας για τις ηλικίες 14-24 ετών, το γεγονός ότι το 70% των προσλήψεων είναι ορισμένου χρόνου και προβλέπει ελαστικές σχέσεις είναι κάτι που πλήττει κυρίως τους νέους.

Τέλος, η Κομισιόν και το Βερολίνο αρχίζουν να χάνουν την υπομονή και την ανοχή τους, έστω κι αν τελικώς δεχτούν (με αστερίσκους...) το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015. Έτσι, τον «πρεσάρουν» ολοένα πιο έντονα προκειμένου να δηλώσει πλήρη υποταγή στο καθεστώς της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός ότι οι αριθμοί δεν βοηθούν τον Ρέντσι: Εκτός από τη νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος, για τρίτο συνεχόμενο έτος, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αποτελεί κυριολεκτικά μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της χώρας και ολόκληρης της Ευρώπης, καθώς αναμένεται να κλείσει στο τέλος του έτους στο 137,5% του ΑΕΠ -δηλαδή, στο δυσθεώρητο ύψος των 2,15 τρσ.ς ευρώ!

Υπό βάρος όλων αυτών των εξελίξεων, ο Ρέντσι μοιάζει και αυτός να χάνει σιγά-σιγά την αυτοπεποίθησή του. «Οι απεργίες κατά της κυβέρνησής μου ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, ενώ εμείς προσπαθούμε μόνο να συμβάλουμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», δήλωσε με απορία και... παράπονο αυτή την εβδομάδα. Τι κρίμα να μην τον καταλαβαίνουν όλοι...

Η αγωνία του Μπερλουσκόνι πριν από το... πέναλτι!
Φοβάται ότι ο Ρέντσι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, για να του δώσει τη χαριστική βολή
Την... αγιοβασιλιάτικη στολή του φόρεσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αυτή την εβδομάδα, επιχειρώντας για ακόμη μια φορά να επιστρέψει στο πολιτικό παιχνίδι και να ανεβάσει το ποσοστό της Φόρτσα Ιτάλια, που έχει κατρακυλήσει στο 16% και βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από τους Δημοκρατικούς και τον Μπέπε Γκρίλο.

Έτσι, ο Καβαλιέρε -ο οποίος εκτίει την ποινή του για φοροδιαφυγή προσφέροντας κοινωνική εργασία σε ηλικιωμένους...- έταξε αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 1.000 ευρώ, δωρεάν οδοντοστοιχίες και εισιτήρια για τον κινηματογράφο και τα τρένα, αλλά και επισκέψεις χωρίς οικονομική επιβάρυνση στους κτηνιάτρους για τα κατοικίδια που κρατούν συντροφιά στους ηλικιωμένους!
Παρ' όλα αυτά, δεν μοιάζει ικανός για το πολιτικό θαύμα, καθώς η προχωρημένη ηλικία του και η εμπλοκή του σε πολλές δικαστικές υποθέσεις περιορίζουν σημαντικά τις ελπίδες του. Μάλιστα, ο ίδιος φοβάται πως ο Ρέντσι (και όχι μόνο, είναι αλήθεια) σχεδιάζει να του δώσει τη χαριστική βολή, με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εκλογή του επόμενου Πρόεδρου της Δημοκρατίας, μιας και ο 90χρονος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ετοιμάζεται, επιτέλους, να υποβάλει την παραίτησή του μέχρι τις αρχές του 2015.

Υποψιάζεται δε -όχι άδικα- ότι ο Ρέντσι θα προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε πρόωρες εκλογές το επόμενο έτος, με στόχο να εκμεταλλευτεί την κρίση της αντιπολίτευσης και να βγει ενισχυμένος και με λαϊκή εντολή που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει τα σχέδιά του.?Την ερχόμενη εβδομάδα, η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρώτη αξιολόγησή της για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας (και των άλλων χωρών). Η Ρώμη ανησυχεί ήδη και κάνει λόγο για λάθος μεθοδολογία...
ΗΜΕΡΗΣΙΑ