22 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ Σε... επικίνδυνες αποστολές Μπάιντεν και Κέρι

Σε... επικίνδυνες αποστολές Μπάιντεν και Κέρι  Του Γιώργου Παυλόπουλου Σε κατάσταση συναγερμού μοιάζουν να βρίσκονται αυτό το διάστημα ο Λευκός Οίκος και η Ουάσιγκτον, καθώς έχουν ανοίξει πολλά και κρίσιμα μέτωπα, τα οποία απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και πειστικές απαντήσεις. Έτσι, από χθες τα ξημερώματα, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει φορέσει... όπλα και μπαλάσκες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πυρά των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο με αφορμή τις αλλαγές στο καθεστώς της μετανάστευσης, με τις οποίες απομακρύνει τον κίνδυνο άμεσης απέλασης για περίπου 4,7 εκατ. παράνομους αλλοδαπούς και τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να παραμείνουν στις ΗΠΑ.Την ίδια στιγμή, οι δύο έμπειροι στη διπλωματία «υπαρχηγοί» του, ο Τζο Μπάιντεν και ο Τζον Κέρι, βρίσκονται εκτός των συνόρων, στα σημεία όπου αυτή την περίοδο εντοπίζονται εξαιρετικά επικίνδυνες γεωπολιτικές αντιθέσεις και τον λόγο έχουν τα όπλα. Ο αντιπρόεδρος βρίσκεται σε ειδική αποστολή στην Ουκρανία και την Τουρκία. Στην πρώτη, είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία στο Κίεβο, τον Πέτρο Ποροσένκο και τον Αρσένι Γιάτσενιουκ, δίνοντας το στίγμα των αμερικανικών επιδιώξεων, αλλά και διερευνώντας τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί μετά και τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Χρονική συγκυρία
Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης δεν ήταν τυχαία, καθώς συνέπεσε με την πρώτη επέτειο από την απόφαση του πρώην προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να ακυρώσει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. -ενέργεια η οποία, όπως είναι γνωστό, πυροδότησε την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του και τις συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, που συνεχίζονται παρά την εκεχειρία.Εξίσου σημαντική είναι η επίσκεψη του Μπάιντεν στην Άγκυρα, όπου αναμένεται σήμερα. Το κεντρικό θέμα στις επαφές του με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου θα είναι οι εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και το Κουρδικό. Η τουρκική ηγεσία έχει ξεκαθαρίσει ότι προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ για να συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους είναι, αφενός, το χτύπημα και η ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ και, αφετέρου, ο αποκλεισμός κάθε σεναρίου που θα ανοίγει τον δρόμο τόσο για τη νομιμοποίηση του ΡΚΚ όσο και για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον μοιάζει να έχει τους δικούς της σχεδιασμούς, οι οποίοι κάθε άλλο παρά ταυτίζονται με τους τουρκικούς, με αποτέλεσμα οι διμερείς σχέσεις να συνεχίζουν να διέρχονται κρίση. Ανάμεσα στα άλλα, μοιάζει να έχει αποκαταστήσει δίαυλο επικοινωνίας με τη Δαμασκό, ενώ ο ίδιος ο Μπάιντεν, πριν από μερικές εβδομάδες, είχε κατηγορήσει την Άγκυρα ότι επιτρέπει τη διέλευση «τζιχαντιστών» του Isis από το έδαφός της (αν και αργότερα ζήτησε συγγνώμη...).

Από την πλευρά του, ο Κέρι βρίσκεται από προχθές στη Βιέννη, καθώς έχει επωμιστεί τον χειρισμό των διαπραγματεύσεων με το Ιράν. Όπως είναι γνωστό, επισήμως η διορία για την επίτευξη συμφωνίας λήγει τη Δευτέρα, όμως, με βάση τα ως τώρα δεδομένα, κάτι τέτοιο μοιάζει να είναι εξαιρετικά δύσκολο, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται και μια νέα παράταση (στην οποία, πάντως, δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ).

Αλλωστε, οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη δεν αφορούσαν ποτέ αποκλειστικά το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά είχαν να κάνουν με τη γενικότερη θέση του Ιράν στην περιοχή -με άλλα λόγια, με τη δυνατότητα ενός ιστορικού συμβιβασμού που θα αλλάξει άρδην τα γεωπολιτικά δεδομένα.
Προφανώς, το παζάρι αφορά και τη Ρωσία και την Τουρκία και το Ισραήλ και τον Άσαντ. Και γι' αυτό Μπάιντεν και Κέρι είναι σε ανοιχτή γραμμή.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ