10 Οκτωβρίου 2014

Ο Ερντογάν εξοργίζει Κούρδους και Δύση

Για «συνωμοσία» κατά του κράτους και «προσπάθεια υπονόμευσης» των συνομιλιών που διεξάγει η Αγκυρα μίλησε χθες ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις κουρδικές διαμαρτυρίες που εξαπλώνονται σε όλη την Τουρκία. Στη βίαιη καταστολή από τις τουρκικές δυνάμεις των επεισοδίων που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις των Κούρδων στη Νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι. Στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές εξακολουθεί να επικρατεί χάος. «Είναι προφανές ότι το παιχνίδι αυτό έχει στόχο να υπονομεύσει το ειρηνικό κλίμα που κυριαρχεί στα νοτιοανατολικά, τη διαδικασία ειρήνευσης και την αδελφοσύνη μας», αναφέρει ο Ερντογάν με γραπτή ανακοίνωσή του, που δείχνει την ανησυχία της Αγκυρας. «Δεν θα ανεχθούμε την παραμικρή πράξη απειλής ή εκφοβισμού που θα απειλήσει την ειρήνη στην Τουρκία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η εξέγερση των Κούρδων στη Νοτιοανατολική Τουρκία ακολούθησε την άρνηση της Αγκυρας να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στους Κούρδους της Συρίας που πολεμούν εδώ και μέρες τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, προσπαθώντας να εμποδίσουν την κατάληψη της μεθοριακής πόλης Κομπάνι, που έχει στρατηγική σημασία καθώς αποτελεί το μοναδικό διάδρομο προς το τουρκικό έδαφος.

Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει την οργή των Κούρδων μέσω διαύλου επικοινωνίας με τον ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη νήσο Ιμραλί. Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος ΗDP Σελαχαντίν Ντεμίρτας αποκάλυψε πως «αντάλλαξε μηνύματα με τον Οτσαλάν τη νύχτα των επεισοδίων». Επειδή οι έγκλειστοι δεν έχουν κινητά και υπολογιστή, θεωρείται πως η τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε την άμεση επικοινωνία για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

Ο Ντεμίρτας υπενθύμισε πως η Τουρκία είναι αυτή που έχει στείλει 2.000 φορτηγά με πολεμοφόδια στους ισλαμιστές της Συρίας για την ανατροπή του Ασαντ. «Αυτά τα όπλα τώρα απειλούν το Κομπάνι», δήλωσε και ανέφερε πως η στάση που τηρεί η Τουρκία προς τους τζιχαντιστές έχει εξοργίσει τους Κούρδους.

Αντιδρούν ΗΠΑ-Ρωσία

Οι ΗΠΑ έχουν ενοχληθεί από την κωλυσιεργία των Τούρκων και τις αιτιάσεις τους για ζώνη ασφαλείας προκειμένου να ενταχθούν στο συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Ουάσιγκτον ζητεί την άμεση επέμβαση εναντίον των τζιχαντιστών και γι’ αυτό ο συντονιστής του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους επισκέπτεται την Αγκυρα, και αναμένεται να πιέσει την Τουρκία να επέμβει άμεσα για να μην πέσει το Κομπάνι στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Για τον ίδιο λόγο, ο διοικητής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (MIT) Χακάν Φιντάν εσπευσμένα ταξίδεψε στις ΗΠΑ και έχει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Για πρώτη φορά, αντέδρασε έντονα και η Μόσχα στην τακτική που ακολουθεί η Αγκυρα, εμμένοντας να θέτει ως όρο την ανατροπή του Ασαντ για να συνδράμει στρατιωτικά στην εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως «η Ρωσία δεν μπορεί να δεχθεί να χρησιμοποιούν κάποιοι ως παραβάν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για να ανατρέψουν το καθεστώς της Συρίας».

Εντονες ήταν οι διαφωνίες της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ σχετικά με την πολιτική της στις επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε χθες την Αγκυρα και μετά από συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση τόνισε πως «δεν υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία για χερσαία επέμβαση στη Συρία». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως «πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας είναι το καθεστώς Ασαντ. Οσο το καθεστώς αυτό παραμένει, το χάος στην περιοχή δεν θα έχει τέλος. Πρέπει να στηρίζουμε την αντιπολίτευση στη Συρία», δήλωσε και ξεκαθάρισε πως «η Τουρκία δεν μπορεί μόνη της να προχωρήσει σε χερσαία επέμβαση».

Ο Τσαβούσογλου θα μεταβεί στη Παρίσι για να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος φέρεται να στηρίζει την Αγκυρα στο αίτημα για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης εντός της Συρίας.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ