10 Οκτωβρίου 2014

Η Τουρκία διευρύνει την προκλητικότητά της στη Μεσόγειο

Η Τουρκία διευρύνει την προκλητικότητά της στη Μεσόγειο. Εστειλε υποβρύχιο στον κατεχόμενο Αγιο Επίκτητο, καθώς το πολεμικό ναυτικό της συνεχίζει να επιτηρεί τις εργασίες της γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, καταγράφεται μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Του Λούκα Φέσια

Με πτήσεις μαχητικών και κατασκοπευτικών αεροσκαφών, η Τουρκία εντείνει τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. 
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, κατέγραψε δεκάδες παραβάσεις του Κώδικα Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, και εκατοντάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, σε ολόκληρο το Αιγαίο. 
Συγκεκριμένα από την πρώτη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν συνολικά Ενενήντα Επτά παραβάσεις του Κώδικα Εναέριας Κυκλοφορίας και Διακόσιες Σαράντα Δύο παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. 
Τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν σε σχηματισμούς και είναι εξοπλισμένα με πυραυλικά συστήματα, ενώ πιλότοι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προχωρούν σε αναχαιτίσεις, ακολουθώντας πρακτικές που επιβάλλουν οι διεθνείς κανονισμοί. 
Η φρεγάτα "Μπάφρα" του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εξακολουθεί, την ίδια ώρα, να επιτηρεί προκλητικά τις εργασίες που διενεργεί η ιταλο-κορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ ΚΟΓΚΑΖ, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 
Κυβερνήτης και πλήρωμα, πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, σε απόσταση μόλις πέντε ναυτικών μιλίων από το θαλάσσιο γεωτρύπανο SAIPEM 10000. 
Στο κοίτασμα Ονασαγόρας κατέπλευσαν το πρωί τα δύο βοηθητικά σκάφη της ENI KOGAS, το «Λούντστρομ Τίντε» και το «Χάιλαντ Ράϊντ». 
Μετέφεραν υλικά για ανεφοδιασμό του γεωτρύπανου, ενώ στο λιμάνι Λάρνακας βρίσκονται αγκυροβολημένα τα πλοία «Αλιάνσε» και «Μακένι Τίντε». 
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα KP Daily News, στη διαδικτυακή της έκδοση, δημοσιεύει, εν τω μεταξύ, φωτογραφίες απο τις ακτές του Αγίου Επίκτητου στην κατεχόμενη Κερύνεια και κάνει λόγο για κατάπλου υποβρύχιου σκάφους, το οποίο έγινε αντιληπτό απο διερχόμενα σκάφη και κατοίκους. 
Τις εξελίξεις σχολίασαν στο πρακτορείο Ανατολή, Τούρκοι αξιωματούχοι και ειδικοί στον τομέα της ενέργειας. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, κατέληξε στο συμπέρασμα οτι: «Η Τουρκία πρέπει να προτιμήσει την επίλυση του θέματος μέσω της διπλωματικής οδού, ενώ εκφράζεται η άποψη ότι τα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ανεπαρκή και πως θα μπορούσε να υποβάλει προτάσεις για να ικανοποιήσει κάπως τις ανησυχίες της τουρκικής πλευράς. Επιπλέον εκτιμάται ότι η Τουρκία πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία που προκύπτει από την θέση της στην Μεσόγειο και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη.» 
Παράλληλα, το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου, συνεχίζει κανονικά τις σεισμογραφικές έρευνες που διενεργεί στον κόλπο της Μερσίνας. Μέχρι στιγμής, κανένα στίγμα του πλοίου δεν υποδηλώνει πρόθεση για κάθοδο του νότια της Κύπρου και διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με οδηγία τύπου ΝΑΦΤΕΞ, από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου. 
 Νωρίτερα σήμερα.
Του Λούκα Φέσια
Με πτήσεις μαχητικών και κατασκοπευτικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εντείνουν τις προκλητικές ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος κατέγραψε δεκάδες παραβάσεις του Κώδικα Εναέριας Κυκλοφορίας και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ, στις πλείστες περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν σε σχηματισμό και μεταφέρουν βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ πιλότοι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προχωρούν σε αναγνώριση και αναχαίτιση των αεροσκαφών, ακολουθώντας τους διεθνείς κανόνες και την πάγια πρακτική των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Τη ίδια στιγμή, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί να επιτηρεί παράνομα τις εργασίες που διενεργεί η ιταλο-κορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ-ΚΟΓΚΑΖ, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.Η φρεγάτα «Μπάφρα», πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες, σε απόσταση μόλις πέντε ναυτικών μιλίων από το θαλάσσιο γεωτρύπανο SAIPEM 10000.Στην περιοχή του κοιτάσματος Ονασαγόρας, κατέπλευσαν εξάλλου από νωρίς το πρωί, τα δύο βοηθητικά σκάφη «Λούντστρομ Τίντε», με σημαία Μπαχάμες και «Χάιλαντ Ράϊντ», με σημαία Βρετανίας.Στο λιμάνι Λάρνακας βρίσκονται αγκυροβολημένα τα πλοία «Αλιάνσε» και «Μακένι Τίντε», που επίσης συνδράμουν στον ανεφοδιασμό του θαλάσσιου γεωτρύπανου, με υλικά και τεχνικό εξοπλισμό.
http://www.ant1iwo.com/kypros/2014/10/10/mparaz-paraniasewn-apo-toyrkika-f-16-pan/