10 Οκτωβρίου 2014

Φυτώρια τζιχαντιστών τα τζαμιά

Ο Μπλέριμ Χέτα ήταν ένα ήσυχο αγόρι. Η οικογένειά του μια συνηθισμένη οικογένεια στο Κόσοβο. Μουσουλμάνοι, όχι όμως αφοσιωμένοι πιστοί. Η αδερφή του Αριέτα διηγείται πως ήταν μια ευτυχισμένη οικογένεια όχι πλούσια, που όμως δεν στερήθηκε τίποτα.Στα 24 του, πριν από ένα χρόνο ο Μπλέριμ εξαφανίστηκε. Είπε στην αδερφή του ότι θα πήγαινε στην Τουρκία για να μάθει αραβικά και να βρει μουσουλμάνα γυναίκα. Η Αριέτα έμαθε ότι βρισκόταν στη Συρία και ότι πολεμούσε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Όπως πολλοί Κοσοβάροι ο Μπλέριμ δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τη θρησκεία του. Ώσπου ξαφνικά άρχισε να πηγαίνει συχνά στο τζαμί και να επισκέπτεται για θρησκευτικούς λόγους τα γειτονικά Σκόπια. Λίγο πριν εξαφανιστεί άφησε γένια, φορούσε ρούχα όπως οι μουσουλμάνοι στη Μέση Ανατολή και έβλεπε στο YouTube βίντεο θρησκευτικού περιεχομένου.


Για τη στροφή του αδερφού της προς τη θρησκεία, η Αριέτα ρίχνει την ευθύνη σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ένας συνομίλικος του Μπλέριμ, ο οποίος ασκούσε μεγάλη επίδραση πάνω του. «Δεν είναι ότι αγόρασε το εισιτήριο για τον Μπλέριμ να πάει στη Συρία, αλλά τον έπαιρνε σε μέρη όπου έλεγαν ότι το τζιχάντ είναι καλή ιδέα», ανάφερε μιλώντας στο BBC.
Ο Μπλέριμ δεν είναι ο μόνος Κοσοβάρος που βρέθηκε να πολεμά στις τάξεις των τζιχαντιστών. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία υπολογίζεται ότι εκατοντάδες νεαροί από τα Βαλκάνια βρίσκονται στη Συρία και το Ιράκ πολεμώντας με το Ισλαμικό Κράτος. Οι οικογένειές τους αγωνιούν και είναι πεπεισμένοι ότι φταίνε οι ιμάμηδες, οι οποίοι κάνουν πλύση εγκεφάλου σε άτομα όπως ο αδερφός της, στέλλοντας τους στην αγκαλιά του Ισλαμικού Κράτους. «Πρώτα τους τρομοκρατούν λέγοντας τους ότι κινδυνεύουν μετά θάνατο να πάνε στην κόλαση. Και στη συνέχεια τους τάζουν τον παράδεισο αν πεθάνουν ως μάρτυρες», ανάφερε.

Τα τζαμιά έχουν μετατραπεί σε φυτώρια μαχητών για το Ισλαμικό Κράτος. Δεν είναι δύσκολο για έναν νέο μουσουλμάνο να βρεθεί μπλεγμένος από τη μια μέρα στην άλλη. Και εκεί που ήθελε να μάθει περισσότερα για το Ισλάμ, καταλήγει φανατικός μαχητής να σκοτώνει ανθρώπους στη Μέση Ανατολή.Ξένια Τούρκη
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-x-tourki/111/222548/fytoria-tzichantiston-ta-tzamia#sthash.cz8YD6FA.dpuf