07 Οκτωβρίου 2014

Εικόνα διάλυσης στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις

Μπαράζ ντροπιαστικών τεχνικών προβλημάτων διακυβεύει την αξιοπιστία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Τι δείχνουν οι τελευταίες εκθέσεις και γιατί το Βερολίνο δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις του προς το ΝΑΤΟ. Η γραφειοκρατία και ο ανύπαρκτος ανταγωνισμός.
Εικόνα διάλυσης στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις Το υπουργείο Άμυνας και η αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας ετοιμάζονται για μία έκθεση καταπέλτη που αναμένεται να επισημάνει τα «λάθη που διέπραξαν όλες οι πλευρές» με αποτέλεσμα να μην μπορεί κατ' εξακολούθηση να παραδοθεί αμυντικός εξοπλισμός στη συμφωνημένη τιμή και χρόνο.Η έκθεση από τη συμβουλευτική KPMG αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα και θα προτείνει αλλαγές στις πολιτικές και στη διαδικασία που ακολουθείται τόσο από το γραφείο προμηθειών του υπουργείου, όσο και από τις εταιρείες του αμυντικού κλάδου, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις εξελίξεις.Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, η έκθεση θα αποτυπώνει «140 προβλήματα και κινδύνους» όπου περιλαμβάνονται ο υπερβολικός φόρτος εργασίας των στελεχών, τα ανακριβή συμβόλαια και η σύγχυση αρμοδιοτήτων. Θα ζητά επείγουσα αναθεώρηση που θα μπορούσε να πάρει «τουλάχιστον δύο χρόνια» για να εφαρμοστεί.

Η έρευνα ζητήθηκε τον Ιούνιο από την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγεν, υψηλόβαθμο στέλεχος της συντηρητικής παράταξης της Γερμανίας και επίδοξη διάδοχο της Άγκελα Μέρκελ. Η ικανότητά της να αναμορφώσει το θέμα του αμυντικού εξοπλισμού θεωρείται σημείο-κλειδί για τη μελλοντική της πορεία.

Η έκθεση ακολουθεί μπαράζ ντροπιαστικών τεχνικών μελετών σχετικά με αστοχίες υλικού οι οποίες καταδεικνύουν τα προβλήματα που υπήρξαν. Πριν από δύο εβδομάδες, η αποστολή του πρώτου φορτίου όπλων από τη Γερμανία στους Κούρδους του Ιράκ που πολεμούν εναντίον των ζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αναβλήθηκε επειδή χάλασε το αεροπλάνο που θα το μετέφερε.

Το ελλαττωματικό αεροσκάφος ήταν ολλανδικό, αλλά νοικιάστηκε επειδή δεν υπήρχε κατάλληλο γερμανικό. Η κ. Φον Ντερ Λέγεν βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα φιάσκο, καθώς ταξίδευε στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα τον Κούρδων, για την τελετή παράδοσης των όπλων που ακόμη δεν είχαν φτάσει.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ένα γερμανικό αεροπλάνο μεταφορών που πετούσε προς τη Σενεγάλη για να βοηθήσει στη μάχη κατά του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, καθηλώθηκε στις Κανάριους Νήσους λόγω τεχνικού προβλήματος. Λίγες ημέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι ένα άγημα στρατευμάτων στο Αφγανιστάν δεν μπορούσε να επιστρέψει στη Γερμανία, επειδή δεν υπήρχε μεταγωγικό αεροσκάφος.

Εν τω μεταξύ, έκθεση που έγινε για λογαριασμό Γερμανών βουλευτών προ δύο εβδομάδων έδειξε ότι μεγάλες ποσότητες εξοπλισμού δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ελλείψει ανταλλακτικών. Μόνο 24 από τα 43 αεροσκάφη μεταφορών Transall C-160 ήταν επιχειρησιακά. Το ίδιο ισχύει για 41 από τα συνολικά 190 ελικόπτερα, για 42 από τα 109 μαχητικά τύπου Eurofighter και για 280 από τα 406 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Γερμανία αποκάλυψε ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα ακόμη και με τα Eurofighter που ήταν επιχειρησιακά. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο πίσω μέρος της ατράκτου, η οποία κατασκευάστηκε από την BAE Systems στη Βρετανία, αλλά επηρεάζει τα αεροπλάνα που βρίσκονται και σε άλλες χώρες. Τα αεροσκάφη παραμένουν επιχειρησιακά ενώ η ΒΑΕ ερευνά το θέμα. Η αποκάλυψη, ωστόσο, εντείνει τα προβλήματα αναφορικά με τον αμυντικό εξοπλισμό της Γερμανίας.

Η κ. Φον Ντερ Λέγεν δηλώνει ότι το Βερολίνο μπορεί να ανταποκριθεί στις βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις του προς το ΝΑΤΟ για αντιμετώπιση κρίσεων και να διαχειριστεί την τρέχουσα ανάπτυξη δυνάμεων στο εξωτερικό. Περίπου 3.700 Γερμανοί στρατιώτες, σε σύνολο 180.000, βρίσκονται στο εξωτερικό. Αναγνώρισε, όμως, ότι η χώρα δεν ανταποκρίνεται στη γενικότερη δέσμευση προς το ΝΑΤΟ να έχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό των ενόπλων δυνάμεών της έτοιμο για μάχη.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας αντιστοιχεί στο 1,3% του ΑΕΠ, σε πολύ λιγότερο δηλαδή από τον στόχο του 2% που έχει θέσει το ΝΑΤΟ (τον οποίο εκπληρώνουν μόνο οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και η Εσθονία). Τα χρήματα, όμως, δεν είναι το μόνο θέμα. Τον προηγούμενο χρόνο, 1,3 δισ. ευρώ από συνολικό προϋπολογισμό 6 δισ. ευρώ για εξοπλισμό δεν χρησιμοποιήθηκε.
Η KPMG εστιάζει σε εννέα συγκεκριμένα projects, όπου περιλαμβάνονται τα Eurofighter, τα μη επανδρωμένα Eurohawk, τα ελικόπτερα Tiger και ΝΗ90 και τα αεροσκάφη μεταφορών Α400Μ που βρίσκονται υπό κατασκευή από την Airbus.

Τα A400M βρίσκονται στο επίκεντρο επειδή η πενταετής αναβολή στην παράδοσή τους ανάγκασε τη Γερμανία να βασιστεί στα Transall, ηλικίας 50 ετών, που συχνά εμφανίζουν προβλήματα.
Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες έχουν συχνά επικρίνει τους Χριστιανοδημοκράτες κυβερνητικούς τους εταίρους, δηλώνοντας ότι η κ. Φον Ντερ Λέγεν και οι τρεις προκάτοχοί της στο υπουργείο Άμυνας είναι μέλη του CDU της Α. Μέρκελ.

Οι αναλυτές του αμυντικού κλάδου, ωστόσο, επισημαίνουν πως η ρίζα των προβλημάτων είναι η βραδυκίνητη γραφειοκρατία, η έλλειψη ανταγωνισμού στον κλάδο και οι πιέσεις για την ανάπτυξη πανευρωπαϊκών έργων, όπως τα Α400Μ, που δέχονται πιέσεις από πολλές ανταγωνιστικές κυβερνήσεις.
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1261456/eikona-dialyshs-stis-germanikes-enoples-dynameis.html