11 Σεπτεμβρίου 2014

CNN: Ποια είναι η σωστή ονομασία του Ισλαμικού Κράτους;

CNN: Ποια είναι η σωστή ονομασία του Ισλαμικού Κράτους;
Μπορεί να φαντάζει ως μια ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στις ακρότητες και τις πράξεις τρομοκρατίας που προκαλεί, ωστόσο η ορθότητα του ονόματος της οργάνωσης των σκληροπυρηνικών τζιχαντιστών που δρουν στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ έχει κι αυτή τη δική της ιστορία. Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο το 2006, όταν δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι. Τη σκυτάλη πήρε ο αιγυπτιακής καταγωγής Αμπου Αγιούμπ αλ-Μάσρι, που έγινε ο διάδοχος του στην ηγεσία της Αλ Κάιντα στο Ιράκ κι αυτός που ίδρυσε το ISI, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ. Η οργάνωση αυτή απορρόφησε τον Απρίλιο του 2013 το Μέτωπο Αλ Νούσρα [το επίσημο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία], της οποίας ηγούνταν ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος ισχυρίζεται πως είναι απόγονος του προφήτη Μωάμεθ.
Λίγο μετά, ανακοινώθηκε πως το νέο όνομα της συγχωνευμένης στρατιωτικής οργάνωσης θα είναι «Ισλαμικό Κράτος τού Ιράκ και του Λεβάντε» όπου με τον όρο Λεβάντε εννοείται η Συρία. Έκτοτε, όπως σημειώνει το CNN, ξεκίνησε ένα πραγματικό μπέρδεμα σχετικά με την ορθή ονομασία των τζιχαντιστών στην αγγλική γλώσσα.

Στο αμερικανικό δημοσίευμα επισημαίνεται πως τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όσο και ο ΟΗΕ προτιμούν το αρκτικόλεξο «ISIL» από το «ISIS» για έναν σημαντικό λόγο: το πρώτο σημαίνει «Ισλαμικό Κράτος τού Ιράκ και του Λεβάντε», όπου «Λεβάντε» για τους τζιχαντιστές είναι μια έκταση πολύ μεγαλύτερη από τη Συρία και περιλαμβάνει το Λίβανο και την Ιορδανία, εκεί δηλαδή που φτάνουν οι επεκτατικές βλέψεις για το χαλιφάτο τους. Αντιθέτως, το ISIS συμπεριλαμβάνει μόνο τη Συρία, γι' αυτό και η επίσημη αμερικανική ηγεσία δεν το χρησιμοποιεί επισήμως, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δώσει έμφαση στις επικίνδυνες επεκτατικές βλέψεις της ισλαμικής οργάνωσης.

Ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας του CNN, Πίτερ Μπέργκεν θεωρεί πως το ISIL είναι ορθότερο επειδή «το γράμμα L αντιπροσωπεύει το Λεβάντε που είναι η απευθείας μετάφραση της λέξης αλ Σαμ, με την οποία αυτοπροσδιορίζονται οι τζιχαντιστές».  

Το «αλ Σαμ» είναι μια αναφορά στην ευρύτερη περιοχή που συμπεριλαμβάνει τα παλαιστινιακά εδάφη, την Ιορδανία και το Λίβανο. Αντιθέτως το δίκτυο CNN προτιμάει τη λέξη ISIS, η οποία ωστόσο μπερδεύει κάποιους αναγνώστες, που την μπερδεύουν με την ομώνυμη θεά της αιγυπτιακής μυθολογίας.

Οι ίδιοι οι τζιχαντιστές πάντως επιθυμούν να αναφέρονται ως «Ισλαμικό Κράτος» και με αυτό το όνομα [αλ Ντάουλα αλ Ισλαμίγια ή απλώς αλ Ντάουλα που σημαίνει «Το Κράτος»] αυτοπροσδιορίζονται στα διάφορα βίντεο που αναρτούν στο Διαδίκτυο.
ΒΗΜΑ