11 Σεπτεμβρίου 2014

Κίνα - Ρωσία, συμμαχία

Κίνα - Ρωσία, συμμαχία

  • Κυριακίδης Νίκος Στη δίνη των νέων παγκόσμιων ανακατατάξεων, Κίνα και Ρωσία ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους. Το ενεργειακό ντιλ και ο γιγάντιαιος αγωγός ο οποίος θα εφοδιάζει με ρωσικό αέριο απ' τη Σιβηρία την κινεζική ενδοχώρα, η κατασκευή του οποίου εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα από τον Πούτιν και τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γκαολίν, είναι το ένα σκέλος αυτής της συνεργασίας. Το άλλο έχει να κάνει βεβαίως με την άμυνα.
    Η αμυντική σύμπραξη των δύο άλλοτε καχύποπτων γειτόνων εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην κινεζική Μογγολία. Εκεί φιλοξενήθηκαν τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έγιναν ποτέ με τη συμμετοχή των δύο χωρών. Η στρατιωτική «συνάντηση» έγινε στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) του οργανισμού οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας της Ευρασίας, μέλη του οποίου είναι η Κίνα, η Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
    "Ειρηνευτική αποστολή"
    Στα γυμνάσια με την κωδική ονομασία "Ειρηνευτική Αποστολή 2014" συμμετείχαν 7.000 στρατιώτες από πέντε χώρες του Οργανισμού (Κίνα, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν) και ο σκοπός τους ήταν να δοκιμαστεί "η αποτελεσματικότητα των μάχιμων δυνάμεων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας".
    Η άσκηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 24 και 29 Αυγούστου στην αυτόνομη κινεζική περιφέρεια της Εσωτερικής Μογγολίας υπό το πρόσταγμα και την επίβλεψη του υπαρχηγού του γενικού επιτελείου του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στρατηγού Γουάνγκ Νινγκ. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, στην "Ειρηνευτική Αποστολή" συμμετείχε αριθμός - ρεκόρ στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού από τις χώρες - μέλη του SCO, ο οποίος ιδρύθηκε το 1996.
    Εκτός από μονάδες πεζικού και ειδικών δυνάμεων, στα γυμνάσια πήραν μέρος αεροπορία, συστήματα αεράμυνας και μονάδες ραδιοηλεκτρονικού πολέμου. Από πλευράς Ρωσίας, συμμετείχαν πάνω από 1.000 στρατιώτες, 60 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 13 άρματα μάχης T-72, πάνω από 20 στοιχεία πυροβολικού, 8 επιθετικά ελικόπτερα Mi-8, 4 μαχητικά Sukhoi Su-25 και δύο μεταγωγικά Ilushin Il-76. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, "η διεθνής ομάδα κρούσης είχε εντολή να εξαλείψει τρομοκρατικές ομάδες σε διάφορες καταστάσεις και περιβάλλοντα".