09 Σεπτεμβρίου 2014

Προειδοποιητική βολή προς ΗΠΑ-Βρετανία


Προειδοποιητική βολή προς ΗΠΑ-Βρετανία

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, http://www.philenews.com
Προειδοποιητική βολή έστειλε χθες η Λευκωσία προς τους αγγλαμερικανούς εκφράζοντας την δυσαρέσκεια και δυσφορία της για το γεγονός ότι έχουν διευθετήσει επαφές με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί. Η κυπριακή κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η ενέργεια αυτή να επηρεάσει τις σχέσεις της με ΗΠΑ και Βρετανία, σε μια περίοδο κατά την οποία γίνεται λόγος και από τις τρείς χώρες για «στρατηγική συνεργασία». Ήδη προς τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, όπως και στις εδώ πρεσβείες τους, έχουν γίνει έντονα διαβήματα και έχει εκφραστεί με έντονο τρόπο η αντίθεση της Λευκωσίας σε κινήσεις που οδηγούν βαθμηδόν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Είναι δε προφανές πως οι επαφές Ναμί προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δήλωσή του αναφέρει πως καταδικάζεται με τον πιο έντονο τρόπο τις όποιες επαφές λεγόμενων αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος, που αποκλειστικό στόχο έχουν να τύχουν εκμετάλλευσης από το παράνομο καθεστώς. Όπως, επίσης, «να ικανοποιήσουν προσωπικές και άλλες επιδιώξεις εις βάρος της κοινής υποτίθεται προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου,», εννοώντας τη δελφινολογία που αναπτύσσεται στα κατεχόμενα ενόψει των λεγόμενων προεδρικών, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «δεν αποκλείεται να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα κράτη εκείνα που διευκολύνουν τέτοιου είδους επαφές». Όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», ο Ναμί που βρίσκεται στο Λονδίνο έχει πρόγραμμα για υψηλού επιπέδου επαφές ενώ στην Ουάσινγκτον με βάση τα όσα του ανέφεραν από την εδώ πρεσβεία θα έχει συναντήσεις σε Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είναι πάντως, προφανές πως ενώ οι αγγλοαμερικανοί επιμένουν σε μια λογική αναβάθμισης του ψευδοκράτους, η Άγκυρα προωθεί πολιτικές εφαρμογής του σχεδίου Β΄. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προετοιμάζουν το έδαφος για αδιέξοδο στο Κυπριακό. Έστειλε δε και το μήνυμα προς διάφορους καλοθελητές πως «αυτοί που υποστήριζαν ότι είχαν διαβεβαιώσεις για επίδειξη καλής θέλησης από τον Ταγίπ Ερντογάν, θα πρέπει να ζητήσουν από την Άγκυρα να ξεκαθαρίσει κατά πόσον επιθυμεί λύση ή αν προωθεί το περιβόητο σχέδιο “βήτα”, για αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

Στα όσα είπε ο κ. Κασουλίδης, την Κυριακή στο «Φ», απάντησε ο Οσμάν Ερτούγ, λεγόμενος εκπρόσωπος της “προεδρίας” του ψευδοκράτους. Η τ/κ πλευρά, είπε, κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις δύο προτάσεις για θέματα συνεργασίας σχετικά με το φυσικό αέριο και τους υδρογονάνθρακες. Οι προτάσεις αυτές, ανέφερε, βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι, ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται να τα συζητήσει, αναφέροντας ότι το θέμα των υδρογονανθράκων αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα. Ο Ερτούγ επέκρινε τον Ιωάννη Κασουλίδη για συνέντευξη που παραχώρησε, ισχυριζόμενος ότι εκφράζει μαξιμαλιστικές θέσεις και πως προσπαθεί να μετακινήσει το Κυπριακό από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της ΕΕ, λέγοντας ότι Κασουλίδης και Σαμαράς μιλάνε με τον ίδιο τρόπο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος σχολιάζοντας εξάλλου «αναφορές κάποιων ότι δήθεν τέτοιου είδους επαφές αποτελούν αποτέλεσμα του κοινού ανακοινωθέντος που συνομολογήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου», ανέφερε πως «η Κυβέρνηση επιθυμεί να επαναλάβει ότι κάποιοι στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις που έλαβαν, δίνουν ερμηνείες και εξάγουν συμπεράσματα σε σχέση με το Κοινό Ανακοινωθέν που ούτε η τουρκική πλευρά τολμά να προβάλει».

EIDE: Συζητεί την ατζέντα της νέας συνάντησης - Πρώτο ταξίδι με πολλές επαφές
Ο ΝΕΟΣ Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Espen Barth Eide, ολοκλήρωσε το πρώτο του ταξίδι στο νησί, από της ανάληψης των καθηκόντων του. Χθες, είχε νέες χωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές, οι οποίοι πλαισιώνονταν από τους συνεργάτες τους. Κατά τις συναντήσεις αυτές συζήτησαν την παρούσα κατάσταση στη διαπραγματευτική διαδικασία και τα επόμενα βήματα, καθώς επίσης και θέματα προετοιμασίας της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου.
Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης η συνάντηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον κ. Eide και τα μέλη της αποστολής καλών υπηρεσιών των ΗΕ, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Espen Barth Eide συζήτησαν την παρούσα κατάσταση στη διαπραγματευτική διαδικασία και τα επόμενα βήματα, καθώς επίσης και θέματα προετοιμασίας της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Έρογλου που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου.
Όπως είναι γνωστό, ο νέος αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, θα επανέλθει στο νησί στα μέσα του τρέχοντος μηνός. Στις 16 Σεπτεμβρίου, για να παρακαθήσει στο δείπνο που θα γίνει με συνδαιτυμόνες τους Αναστασιάδη και Έρογλου, σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη. Ασφαλώς θα συμμετέχει και στη συνάντηση των Αναστασιάδη και Έρογλου, που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη ημέρα, 17 Σεπτεμβρίου.
 ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΛΕΒΕΝΤ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ των εποίκων από την Αλεξανδρέττα, BertanZaroglu, εξαπέλυσε απειλές κατά του αρχισυντάκτη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Bertan Zaroglu, αποκαλεί τον Λεβέντ «ελληνοκυπριακό σκυλί», «προδότη της πατρίδας», που αγαπά τους Έλληνες Κύπριους, προειδοποιώντας τον ότι «θα το βάλει στον τάφο».
http://mignatiou.com/2014/09/proidopiitiki-voli-pros-ipa-vretania/