09 Σεπτεμβρίου 2014

Βρετανικές πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

http://friendsofsyria.files.wordpress.com/2014/04/alalam_635329913264784069_25f_4x3.jpg?w=1920&h=1107

Σημερινή- Πόσα καταλήγουν στα κατεχόμενα; Προς την Κυπριακή Κυβέρνηση, τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί διά του ΥΠΕΞ εξ όσων γνωρίζουμε τίθενται συνήθως οι ερωτήσεις ή γίνονται παραστάσεις προς ξένες κυβερνήσεις, εκτός εάν γίνουν από ανώτερο όργανο όπως τον ίδιο τον Πρόεδρο σε υψηλότερο επίπεδο.

Ασχολίαστες πέρασαν οι αποκαλύψεις της ιστοσελίδας BuzzFeed στις 28 Απριλίου 2014, για τις βρετανικές πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία. Όταν έγραψε ότι η βρετανική κυβέρνηση επέτρεψε σε βρετανικές εταιρείες να πωλήσουν τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών, σφαίρες, μάσκες αερίου και άλλα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού, εβδομάδες μετά την άγρια καταστολή διαμαρτυρομένων (Πλατεία Ταξίμ) στην Τουρκία (που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2013).

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η οποία κατάφερε επιτυχώς να αποσπάσει πληροφορίες για τις πωλήσεις μέσω του δικαιώματος για Freedom of Information, η βρετανική κυβέρνηση παραχώρησε 196 άδειες σε βρετανικές εταιρείες όπλων για πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, και μόνο πέντε απορρίφθηκαν. ΄Ενα μήνα πριν να εγκριθούν οι εξαγωγές, είχαν σκοτωθεί στην Τουρκία 11 διαμαρτυρόμενοι και πέραν των 8.000 είχαν τραυματισθεί.
Αντιγράφουμε πιο κάτω τον κατάλογο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα (σύνδεσμος στο τέλος) για τις εν λόγω πωλήσεις.

Και το ερώτημα προς την Κυπριακή Κυβέρνηση:

Κύριοι, έχετε ποτέ υποβάλει είτε εσείς είτε οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, προηγούμενοι Υπ. Άμυνας, προηγούμενες Επιτροπές της Βουλής ή το ΥΠΕΞ τα τελευταία 40 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή που έγινε με την έγκριση και συμπαράσταση της τότε βρετανικής κυβέρνησης (Γουίλσον/Κάλαχαν), την ερώτηση προς τις βρετανικές Αρχές κατά πόσον οι διαδοχικές βρετανικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία υπόκεινται σε οποιουσδήποτε όρους που απαγορεύουν τη μεταφορά βρετανικού εξοπλισμού όπλων στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Αμέσως μετά την τουρκική εισβολή ξέρουμε ότι επιβλήθηκε το αμερικανικό εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Από πλευράς Βρετανίας, όμως, δεν ακούσαμε το παραμικρό. Η Τουρκία ενδεικτικά δεν έχει μόνο αμερικανικά όπλα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδα BuzzFeed, το Ηνωμένο Βασίλειο διοχέτευσε στρατιωτικό εξοπλισμό προς την Τουρκία πέραν των £90 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την «Εκστρατεία εναντίον της εμπορίας όπλων» (Campaign Against the Arms Trade) και αυτό προφανώς μόνο για το 2013.

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/συγγραφέας Λονδίνο