09 Σεπτεμβρίου 2014

Φοβάται τους Κούρδους αντί τους τζιχαντιστές

Σημερινή-Δεν αναμιγνύεται η Άγκυρα σε πολεμική επιχείρηση Κρίσιμες συνομιλίες του Χέιγκεν στην Τουρκία

Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επαφές που είχε χθες στην Άγκυρα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσιάκ Χέιγκελ ενόψει μάλιστα και της ανακοίνωσης που αναμένεται την Τετάρτη από τον Μπαράκ Ομπάμα για την επιχείρηση που ετοιμάζεται εναντίον των τζιχαντιστών (ISIL) στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία.


Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ συναντήθηκε πρώτα με τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Νετζντέτ Οζέλ. Στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το απόγευμα συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι τέθηκε το θέμα του ISIL. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να έχει ενεργό ρόλο στην αεροπορική επιδρομή κατά του ISIL αλλά να έχει ένα παθητικό ρόλο ο οποίος να περιορίζεται στην παρεμπόδιση νέων από το εξωτερικό, διαμέσου της Τουρκίας, να στρατολογούνται στον ISIL.

Η Άγκυρα είναι διστακτική στο να αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις καθώς ανησυχεί για τους 49 ομήρους της τουρκικής πρεσβείας στη Μουσούλη οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών. Ανησυχεί όμως και για το ότι εξοπλίζονται οι Κούρδοι στο πλαίσιο του αγώνα κατά των τζιχαντιστών, ενώ δεν επιθυμεί να βρεθεί στο ίδιο στρατόπεδο με τον ηγέτη της Συρίας Άσαντ.